Маските от днес задължителни, ако нямате – кърпа или шал

Заповедта е в сила до 26 април
12 апр 2020 07:30, Красимир Ангелов
320
Маските от днес задължителни, ако нямате – кърпа или шал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително от днес, 12 април. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

Още по темата
Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.
 
Заповедта е в сила до 26 април включително.

Тя става факт, след като в петък председателят на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски поиска по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

Това е вторият опит защитните маски да станат задължителни. На 30 март здравният министър разпореди всички лица да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. Само ден по-късно обаче той отмени заповедта си, като в мотивите посочи липсата на обществена подкрепа.

"Мярката, която предприехме от вчера за задължително слагане на маска като още едно средство срещу разпространяването на на коронавируса е силно подкрепяна от правителството и от щаба, но тъй като няма пълно обществено съгласие подписах заповед, с която отменям това до постигане на консенсус", заяви в края на март Ананиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баи. Това е следващата мярка,засега само домашен арест.
223
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Кога ще отварят - лагерите
222
0
 
5
 
! Отговори
Годжи Бери преди 4 години
Шефа им рече,хайде де,маски няма действайте
221
0
 
3
 
! Отговори
Стоимен шоу преди 4 години
Какво оплела бабата,броненосец на внука си,как какво,броне-жилетка срещу,корона-вируса
220
0
 
6
 
! Отговори
Рокбанда преди 4 години
Айси диси в къщи
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ми гледам на живо, Червеногербера !И Шайката ....Друго си е ...И като знам ,че е осъден за лъжи ,още е по интересно .
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_си ТИП ФФП3/ФФП3 ,СА МАСКИ ,КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ В АПТЕКИТЕ ИЛИ ДА БЪДАТ РАЗДАДЕНИ ОТ РЕЗЕРВА /ако не е продухан,сиреч празен /Досега нямя предлагане на маски от този тип ,нито в аптеките ,нито от резерва .Сиреч ,всички други ,,маски ,,са некачествени и негодни за употреба .Нарушава се Закона за здравето и чл.64 ....осигури средства..... А защо не се отвори резерва ,това може да каже само Прокуратурата и главният прокурор . А дано ,но надали !
217
0
 
4
 
! Отговори
ХИСТРИОННОРАЗТРОЙСТО преди 4 години
До Анонимен231 Познах ......Червеногербера от Банкя ......обича да лъжи ,да изпъква с нетрадиционна ,,красота ,мрази да го апострфират, обича да драматизира преживяванията си ,театралничи ,повърхностна и лабилна емоционалност,стремеж към признание ,лесна обидчивост ,изключителна страхливост ,драматизиране на собствените си преживявания ,безумна вяра в своята безпрогрешносТ и особенно лъжи ,до безумие . ЗАТОВА Е ОСЪДЕН ЗА ЛЪЖИ !
216
0
 
7
 
! Отговори
Един преди 4 години
Ненормалниците прекаляват вече. Аман от такива "генерали", и други умници покрай тях. Колко още ще ги траем ще видим.
215
2
 
0
 
! Отговори
Кутев преди 4 години
Важното е червените *** да си вършат работата и да се логват навреме
214
1
 
0
 
! Отговори
Kутев преди 4 години
От БСП раздаваме безплатни червени маски на пишещите с чужди никове и имена
213
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
потърсете в гугъл agenda id2020, има теория, че целта на вируса е задължително ваксиниране плюс чипиране за следене на всички новородени и възрастни по света, както и спиране на книжните пари и минаване само към електронно плащане.
212
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АсяЩях да те подкрепя, ако не беше факт, че през първите десетина дена след заразяването не се проявяват симптоми, но човекът е вирусоносител и заразява околните. Освен това, най-напред ни казаха, че 70% от заразените ще прекарат инфекцията безсимптомно, а онзи ден някакъв немски институт излезе с изявление, че това важи за 86% от заразените.И на мен не ми се носи маска, но какво друго ни остава да правим? Може да спре вируса поне в някои случаи, макар и частично.
211
11
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
Вчера видях една продавачка в Била,не носеше маска и нямаше предпазно стъкло,кашляше срещу хората без даже да си сложи ръката .Дано вече са ги задължили...и да ги глобяват.
210
7
 
2
 
! Отговори
До 223 преди 4 години
И ти какво предлагаш? Как ще оправиш световната икономика, като не носиш маска ли? Или си поредната даваща акъл, дето никой не й го иска. Ние другите сме *** и не сме мислили по въпроса. Вместо да призоваваш за не носене на маски, по-добре си трай. Ще навредиш по-малко.
209
6
 
27
 
! Отговори
Ася преди 4 години
Маските не трябва да се носят от здрави хора!! Дори вредят на нормалното дишане. Когато си на вън особено, не са нужни на хора без симптоми!!! Оставете хората да дишат!Вирусът е опасен, но светът вдигна умишлено врява с него. После ще последва световна врява с огромната икономическа криза, която и ще ни затрие впрочем. Не вируси, а хората ще унищожат света. И пак ще добруват само богатите. А в БГ се възползват.Теглят се мрди, крадат се и накрая обикновенните хора, ще мизерстват и връщат.
208
0
 
2
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До някоя_сиТи сигурно продаваш, а?
207
2
 
27
 
! Отговори
absurd преди 4 години
Яжте повече чесън,лук и люти чушки,излизайте на въздух,тренирайте,живота е движение.Ей това ще ви спаси.Не вярвайте на тая *** в парламента,някога да са ви помогнали
206
4
 
20
 
! Отговори
absurd преди 4 години
С туй стоене у дома ще ни съборят имунитета,после ще пуснат 5g и ще ни унищожат като чумави прасета
205
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 215От екзотичните.

Спонсорирани публикации