Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките

Намирали сме се във втори пик на заболяването, категоричен е генералът
26 апр 2020 20:13,
579
Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките
Снимка: БГНЕС

„Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши". Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, съобщава NOVA.

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилн

Още по темата
о“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

1300 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Логика..?Баси т'ъпото ко'пеле си...
441
2
 
23
 
! Отговори
strah преди 4 години
БОЙКУ ЩО Е БЕЗ МАСКА И НЕ САЗВА ДИСТАНЦИЯ?УЖ МНОГО СТРАШЕН ВИРУСА ПЪК ТОЙ НЕ СЕ СТРАХУВА
440
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши"----А аз не вярвам да има някой, който да ти вярва на теб! Нали, ако ги няма "мерките" няма да те има и теб и няма да се появявш по 3 пъти на ден по телевизиите!Ще изчезнеш в небитието, от където и дойде де!
439
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухилили се като някакви .. незнам и аз с какво да го сравня тези.И искат шоуто да продължава.Тази история с китайската кашлицас им дойде ,,дюшеш'' на всичките тези,защото се изнамери най-после причина за хилядите им издънки,а финансовата криза която ще последва,ще прикрие всички липси по всички фондове за които може да се сетите.Ей за това се смеят и радват.Намери се извинение за всичките гафове и резили.
438
2
 
24
 
! Отговори
ББ преди 4 години
погледнете подлите им усмивки...сякаш казват...да *** бах и матряла...да се разхождат...важно е да ни гласуват,ама вгледайтеа се..пир по-време на чума...пируват с животите ви..със Свободата и Живота дадени ви от Господ...лудост,алчност и безбожие...финансирано от ЕСССР...фашизъм в 21 век...геноцид над невинни човешки същества...финансиран от ЕС..АД
437
2
 
19
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Безпомощни и влюбени във властта,опитващи се да ви се харесат ви обричат на болезнена смърт донесена от безотговорни и неграмотни наши съграждани,няма самосъзнание и дисциплина от хора които лишихте от образование...и сега обричате десетки хиляди на смърт за да им се харесате...ще убиете "златните си кокошки"...няма кой да ви храни и от кого да крадете след нас..Аз ненавиждам ЕСССР..лицемери
436
8
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
политическо решение с цел да ни се хареса..многа народ ще платят с животите си,дисциплината ни е чуждо понятие,обаче е жизненоважно...политика...овце чийто животи не струват и стотинка...матрял..всяко зло за добро..ще остане читавото..
435
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП и Радев много хитро се спотаиха за противовирусните мерки и оставиха народонаселението да осъзнае, че спасението на карантинираните от карантината е в ръцете на самите карантинирани.
434
14
 
34
 
! Отговори
Логика..? преди 4 години
Мисля, че е излишно, но все пак да си кажа: Сигурен ли си, г-не Генерале, че ще опазиш хората като ги запреш по къщите им. Здравето е навън - на чист въздух и на слънце. Единственото, на което сте способни вие, с вашия популизъм и глупости - това е да осакатите хората.
433
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оо, не намесвайте тука БСП и компания! Аз нямам пропуск да гласувам за ГЕРБ, но за карантината ще ги изкъртя от псувни, ...докато не я свалят.Което си е глупаво, си е глупаво,Ша *** плашат и ша ми спират държавата, защото днес бил умрял еднин 70-годишен онкоболен, ...ама уж от covid-19 умрял. Ай сикт.ир!
432
5
 
15
 
! Отговори
Бойкоебач преди 4 години
Борбата за рейтинги се развихря с пълна сила. Бойко завиди на рейтинга на Ковидчийски и побърза да му играе Антитеза. Така Ковидчийски губи проценти, а Бойко си връща загубеното;))) Все пак Гърневски иска да види Ковидчийски като президент! Горкият Бойко, тамам мислеше, той да заеме мястото на Радев;))) като Бащица на Бащицата на нацията;)))
431
4
 
33
 
! Отговори
фен преди 4 години
пратете го в африка. да се бори с някой вирус
430
2
 
16
 
! Отговори
Алек преди 4 години
И нека предизборната кампания да продължи.Загрижените управляващи и непокорната рая.
429
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 466Като е спряла цялата световна икономика, не значи че не е фарс, също се замисли от къде си набавяш продуктите от веригите, като толкова ти е спряла главата...хахах
428
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 464Ако наистина мислиш... то е чудно защо е фарс вирус, който спря почти цялата световна икономика... НОпределено не е твоя работа да... мислиш...
427
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 460Ами аз мисля че вируса е фарс, 1000 заразени, не починали а заразени в 7 милионна България си е пълен та шак.Обаче тийновете са много смели и щели да пребият Бойко и Мутафчийски, както се казва смях в залата.Малко по сериозно моля ви се, стига с шегичките....хахахах
426
21
 
12
 
! Отговори
info205y преди 4 години
Карантината ми е все едно не съм излизал цял уикенд, а днес е понеделник. При вас как е? Хората таман започнаха да свикват, така че не трябва да се разхлабват мерките.
425
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес няма ли да има извънреден брифинг в полунощ?!за вредата от тийнейджърите примерно? За опровержение, че метеорит лети към земята с невиждана ярост и скорост?
424
4
 
7
 
! Отговори
СатаНизъм преди 4 години
Със указ 96 Румен Радев издига във генерала Венцислв Мутафчийскиа на 30 Април считано от 6 МАЙ 2019.13 месеца по късно ген Мутафчийски става началик щаб за борба с масонския вирус.Усещате ли от кога всичко се знае за целия цирк ?
423
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Терорът на безхаберието продължава.