Кога и как от българското кисело мляко не стана антираков антибиотик

Дълго време е продължила работата на "Антибиотикум булгарикум"
2 май 2020 19:02, Елка Василева
44
Кога и как от българското кисело мляко не стана антираков антибиотик
Снимка: архив, БГНЕС

Дълго време български учени работят над "Антибиотикум булгарикум", в чиято основа е щам, извлечен от киселото мляко. Предпоставките за успех са големи, но препаратът така и не оправдава надеждите. Защо?

Тайната на дълголетието на българите се крие в киселото мляко. Това заключава в началото на миналия век проф. Иля Мечников, който през 1908 г. става лауреат на Нобеловата награда за медицина. Една година преди това той въвежда хипотезата за положителното влияние на някои бактерии в модифицирането на чревната микрофлора и заместването на вредните бактерии с полезни. Тя поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите, пише Дойче веле.

Малко по-рано, през 1905 година, в Женева българският студент по медицина Стамен Григоров открива чудодейната пръчица, "причинител" на подквасването. В чест на своя откривател и на неговата родина България тя е наречена Lactobacillus bulgaricus. Проф. Мечников потвърждава откритието на Григоров и изгражда теорията си за дълголетието именно върху него.

Днес по цял свят можеше да има "Антибиотикум булгарикум"

През август 1959 година ЦК на БКП решава да създаде специален научен институт за изследване и въвеждане на открития в България "антираков антибиотик", който представлява щам на бактерията в българското кисело мляко Lactobacillus bulgaricus. Институтът е създаден - под името "Институт 220".

За директор на института е назначен д-р Иван Богданов. А (нещатен) научен ръководител става проф. Петър Попхристов. Към решението на ЦК на БКП е приложен доклад от д-р Богданов, в който се описват резултатите от научната му работа. Още през 1951 д-р Богданов патентова щама с противотуморни свойства "Bogdanov patent strain tumoronecroticance B-51" - ATCC 21815, накратко наричан LB51® и извлечен от киселото мляко.

Именно поради този факт и заради работата му по антибиотичните свойства на 73 щама на "културелни течности на различни актиномитети и други микроорганизми" д-р Богданов става директор на института.

В доклад на д-р Богданов се описват лабораторните му опити с мишки с имплантирани тумори. При тях излекуваните животни са били 50%. Според д-р Богданов при останалите животни лечението е започнало твърде късно, дозировките са били твърде малки или пък туморите са били много големи (15-20 мм). Наред с противораковите свойства "културелната течност" е показала и много широк антибактериален спектър.

През 1966 е създаден препарат, първоначално наречен Blastolysin и определен като гликопептид от клетъчните стени на LB51. През 1967 д-р Иван Богданов започва прилагането на перорален препарат. Първоначално той носи името "Antibioticum Bulgaricum - AB", след това името му е сменено на ANABOL, въпреки че няма нищо общо с анаболните хормони.

Въпреки първоначалните отлични резултати и добрите учени в екипа на института препаратът не оправдават надеждите, които му се възлагат. По-късно "Институт 220" е реорганизиран като Научно-производствена лаборатория за биологично активни вещества, а в края на 1980-те в държавна фирма "Деодан". На пазара са пуснати два препарата, съдържащи LB51 - имуномодулатор и един от първите пробиотици. А японската корпорациия "Мейджи" започва да използва щама LB51 за производство на българско кисело мляко.

Д-р Иван Богданов умира през 1988 година. Малко след това фирмата се поема от неговия син - д-р Асен Богданов, който по-късно я приватизира. Според документ от архива на Комисията по досиетата през юли 1988 година д-р Асен Богданов е вербуван като агент на ДС с псевдоним "Коджов". Той е сътрудничел на контраразузнаването по икономическа линия (ВГУ-ІІ-ІІІ).

Защо не постигат желания резултат?

За неуспеха на института по време на НРБ се разказват най-различни истории. Една от посочваните причини за неуспеха са лични конфликти и авторитарно отношение към учените, работещи в института, както и пренебрегване на откритията и теориите на учените с по-нисък ранг, които работят с по-модерни методи. Друга легенда разказва за намеса на ДС и СССР в работата на "Институт 220". Възможно е и в двете да има известна доза истина.

Десетилетия по-късно, през 2010 учени от Варненския съюз на учените пишат: "За съжаление, разработката на Богданов не е доразвита с новите микробиологични методи и технологии, за да се постигнат от нея потенциалните възможности."

Изследвания на киселото мляко са правени от много учени и институти в България. Дори и военните разработват технология, която е била секретна. В началото на 1980-те години военният лекар Никола Александров е натоварен със задачата да създаде функционална храна, подходяща за космонавтите. На базата на неговата разработка, а и на много други, днес се произвеждат пробиотични продукти, съдържащи живи и латентни клетки на Lactobacillus Bulgaricus.

Lactobacillus Bulgaricus обаче се използва не само за лечебни продукти или продукти, подпомагащи лечение, предназначени за продажби по аптеките. Компания, създадена от българи, продава в САЩ пресни сокове, в които Lactobacillus Bulgaricus се използва за консервант. А неотдавна на пазара в България беше пусната и бира, съдържаща Lactobacillus Bulgaricus.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Никой нищо не е продавал. Просто те са започнали да си го изнасят за западния пазар от по-рано, а нашите не са били допускани там. Пък и техните норми са били фокусирани на по-различни критерии.
31
2
 
9
 
! Отговори
Дурекс преди 4 години
Ешерихия коли я има в дебелото черво на всеки човек.Лошо е когато попадне в устата и вагината по време на използване и на трите дупки в нощния живот.Причинява разтройство ,възпалени яичници и цистити....
30
3
 
12
 
! Отговори
Вътрешен преди 4 години
В 70% от киселите млека на пазара няма лактобациликус булгарикус ,а термофилис.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И коя е тази бира?
28
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
До TotenkopfБе това от Ел Вас бе! Кво са шашкаш! Пред нея агенция ЕЖК да яде черна ряпа и да създава реактивна струя!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Има вид кремообразно кисело мляко с висок състав на белтъчини, което се продава като гръцки йогурт и стана популярно с фитнес манията, но киселото мляко като такова не се асоциира с Гърция. В чужбина се продават няколко марки кисело мляко, които се рекламират като българско на опаковката, също и българско саламурено сирене (краве, овче и биволско), въпреки че фетата е по-известно.
26
8
 
17
 
! Отговори
9 преди 4 години
Само да попитам, кой български *** е продал патента за лактобацилус булгарикус на гърците, че в зял свят българското кисело мляко е известно като Гръцко мляко и българското сирене като Гръцка фета!? На това които отговори - браво! Никои в света (освен японците) не са чували за българско кисело мляко. Попитаите които и да е друг за Гръцка фета да чуете колко е хубава!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми когато търсиш под вола теле,не се учудвай ако няма!Сигурно вече го е сменила кравичка!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Тази статия директно става over the top на най големите шашкании, които съм чел тук. Браво надминахте себе си!
23
6
 
11
 
! Отговори
А-Я преди 4 години
Малко остана..Боко ще смеси..мас , кисело мляко и фурми !!Това ще лекува всичко !! ВинетусБойкос!!?Да се слави името МУ !Множат...делата МУ!!!Ето го спасителят !!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в кренвиршите има ли месо ?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ли пък не е станало? Може би защото не може всичко полезно да е и антираково. И откога антибиотиците имат антираково действие? А и откога киселото мляко е антибиотик? Та затова, а не заради световната конспирация.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой си мисли че млякото което се продава в магазина има нещо общо с истинското българско кисело мляко много жестоко се е объркал.Набиваме палмово масло , нишесте и всякакви консерванти и си мислим че ядем мляко.Сложете го в хладилника и след три месеца си е същото както сте го купили ! - вътре има всичко друго освен мляко.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още след второто изречение спрях да го чета - твърдението "тайната на дълголетието на българите"- за нацията хора които измират най- млади в европейския съюз според всички статистики е смешно ганювско и глупаво написано по типично безочлив комунистическо български стил, статията може да има стойност но глупавия начин на писане сякаш аудиторията е мал0умна е отвратителен
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Киселото мляко не е като другото млякото. Точно за това е полезно.. под въздействието на бактериите се изменя. Между другото със същите бактерии може да си заквасите и кисело мляко от бадеми, фъстъци и други млека.. Може да се закваси и кисело мляко от сока на киселото зеле. Във фейсбук има доста групи за ферментация на храни..
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно защото и нито една от другите млечнокисели бактерии не е станала антираково средство. Голяма част от тях са полезни за храносмилането, вероятно имат и други здравословни ефекти. Но за да е антираково средство, трябва да е с някакво универсално специфично действие. Няма такова вещество в природата. Освен това киселото мляко не маже да е антибиотик. Може да съдържа някакви антибиотици, което е различно.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
//става дума обаче за овче мляко, не за краве.А антиракови качества имат биволското и козето прясно сурово мляко. Те, както и камилите, не боледуват от рак.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би защото киселото мляко не е антибиотик, и защото не лекува ракови заболявания....................А, може би защото киселото мляко не е кисело, и не е мляко.
14
1
 
10
 
! Отговори
гуйдар преди 4 години
Я да се заяждаме малко... Кажете ми защо телето спира да суче от майка му, а хората искат да ядат мляко цял живот?............................................"Спира да суче", прясно мляко. Хората искат да ядат кисело.
13
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 4 години
До 11Защото едно кисело мляко не е достатъчно, за да ни излекува от всички болести :). Живеем в много стрес, а той е най-силната предпоставка за рак. Всеки втори българин псува като каруцар, негативната енергия се събира в човек и започва да го трови. В комбинация с напрежението, лоша храна, алкохол, цигари и ето ти на 40-50год. раково заболяване. Скоро ходих в Германия, там като се разминаваш с хората ти се усмихват, като си срещнете погледите те поздравяват.. тука всеки гледа на кръв