Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв.

В Центъра за спешна помощ в Бургас допълнителното възнаграждение са получили само 37 души
Обновена: 2 май 2020 14:22 | 2 май 2020 14:15, Елка Василева
177

Сред медиците у нас зрее напрежение заради разпределението на обещаните 1000 лв. за борба на първа линия с коронавируса. След края на извънредното положение се подготвят протестни действия с искане на оставката на здравния министър. В болница в морския град медицинският персонал - лекари и медицински сестри - са около 600 човека, едва 70-80 от тях са взели обещаните 1000 лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От началото на пандемията Евелина Костадинова работи в Спешния център в Бургас на първа линия в борбата с коронавируса. Разбира, че тя и още 9 медицински сестри няма да получат обещаните от министъра 1000 лв.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина, но съм страшно обидена от факта, че никой не ме повика да ми обясни причината в тази демократична държава, по която аз няма да ги взема тези пари", споделя медицинската сестра.

Методиката, по която се разпределят средствата на медиците на първа линия, предизвика гняв в част от тях. Според тях критериите са скандални.

Още по темата

"Пациенти с COVID трябва да има в болницата, за да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с COVID трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", каза председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

От Здравното министерство обясниха, че 1700 медици в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения от 1000 лева за месец март. Общата заделена сума за целта е 2 600 000 лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Медиците готвят протести.

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни се изчерпа", коментира Климентин Милчев от ЦСМП-Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравите да щракнете с червения минус на този коментар.Няма.А ти не забравяй, като следващия път имаш здравословен проблем, да идеш при някой друг търговец. Примерно автотенекеджия.
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позор!!!!!Значи за "асфалт и спортни площадки" може!На дУпетати, министри, общински съветници, кметове и кметици, на полицаи и жандармерия може, а на Лекарите - Не!!!!Добри или лоши, но други нямаме и може да разчитаме и да се надяваме единствено на лекарите ни!
91
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто е: За равен труд - равно заплащане.И няма да се налага на никого да целува ръце и г***зове!Въпросът е дали сме наясно какво точно искаме.
90
1
 
20
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Много е гадно и гнусно да се отнасят с тези хора като с животни !!Защо не кажат шефовете им на какви заплати се разписват !
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До онзи с прякор"Даскалке" Много добре си го е написала жената! Само защото не е оставила интервал. А ти като си толкова велик, в което се съмнявам, видял ли си как си написал " по долу" ? Виждаш сламката в чуждото око, но гредата в своето - не!
88
2
 
7
 
! Отговори
лекар преди 3 години
"Докторе, ама кашлям", "докторе, ама задушавам се".Боли ме..., като не знаеш да целуваш ръка, ще целуваш г..
87
0
 
18
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
Е, какво да получат от тая окрадена държава, останаха пари само за хрантутниците на държавна заплата...
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им заслужените пари на лекарите !!!! За полицаите има нали ???? За да ви пазят дебелите ***!!!
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само началото. Понеже малцината, но шумни "специалисти" по отсъствието на вируса успяха да наложат гласа си, сега те трябва да ходят и да заместват отказващите се медици.
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 85 Киро Брейка снощи изкърти с видеото си онлайн в ЮТУБ където си пиеше хайнекенчето седна у тях на масата и отговаряше на живо на въпроси на потребители в нета. Страшен!
83
2
 
18
 
! Отговори
лекар преди 3 години
1000 лева много ли се виждат бе андрешковци
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми тъжна картинка, тате каза ще ми купи колело ама друг път
81
2
 
13
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Сега колеги е момента да се махнете и тия поплювковци от коментарите долу сами да се оправят. Вярвайте ми, много по-добре ще се почувствате
80
2
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
До akud 77 не ,Борисов нищо не знае , какво става в държавата . Той "коли и беси ", ама а нищо е е наясно
79
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза бат Киро Брейка оня ден:"Напуснаха половината лекари и сестри заради коБи 19, а другата половина пропищяха,че работили в опасна среда. Че нали това ви е работата, бе- да лекувате болни хора. Когато си взимахте заплатките на дежурство преди вируса нямахте против да лекувате болни, а сега дойдоха няколко заразени и се разревахте. И тия дето им ръкопляскат от балконите все едно да ръкопляскат на тоалетната чиния защото съм отишъл в тоалетната и съм сe изходил е нея. Ми тя е за това.
78
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се сърдете и не се обиждайте, но сме - Пропаднала държава, с пропаднал народ!Егоизъм, завист, бездушие, безнравственост и ниска социална солидарност!Това е истината!
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71 интенивното , какво е - някакво вълшебно отделение ли ??????. За съжаление , много хора влизат там с толкова придружаващи заболявания ,ч е нямат шанс с този Ковид . отделно имаш ли си идея колко лекари и сестри са необходими за обгрижване на един болен на вентилация ????? Китайски учени писаха - една смяна да не се задържа повече от 4 часа . Нали не мислиш ,ч е се слага една тръба и дотам ....
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Вие не разбрахте ли, че Боце раздава пари само на приказки
75
7
 
8
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Колеги, казах ли ви да не си мърдате и малкия пръст за тия. Нищо не заслужават, няма благодарност за българина. Ето аз си се излежавам и ми е гот, не ви ща и парите ни благодарноста, андрешковци
74
7
 
3
 
! Отговори
Небесно синьо преди 3 години
Червените ДЖEHДAPИ се напарадираха вчера и сега се завърнаха обратно по работните си места да плюят.