Израелският външен министър: Много съм горд с българските си корени!

Генерал Габи Ешкенази е потомък на български евреи, спасени от Холокоста
Обновена: 22 май 2020 07:33 | 22 май 2020 07:10, Елка Василева
73
Израелският външен министър: Много съм горд с българските си корени!
Габи Ешкенази. Снимка: архив, БГНЕС

"Много съм горд с българските си корени и очаквам да работим с Вас за укрепване на отношенията между нашите страни". Това написа в Тwitter новият външен министър на Израел Габи Ешкенази.

Той подчертава, че тази година България и Израел отбелязват 30 години от възстановяването на дипломатическите си отношения.

С тези думи Габи Ешкенази, който е потомък на еврейско семейство от Пловдив, отговори на поздрава на външния ни министър Екатерина Захариева.

"Като потомък на български евреи, спасени от Холокоста, Вие олицетворявате дълбоките исторически връзки между Израел и България като приятели и съюзници", посочва Захариева.

Още по темата

Бившият шеф на Генщаба на Израел генерал Габи Ешкенази играе и главната роля във филма „Следващото поколение“, който разказва за подвига със спасяването на българските евреи, пише „24 часа“.

Много от сцените във филма са заснети в Пловдив, а други в – София, Пазарджик и Ихтиман.

„Знаеш ли, този народ е много по-различен от всичките велики нации, които дадоха на света толкова много. Това е обикновен народ, направил нещо много по-велико от останалите.“

Това казва ген. Ешкенази във финалната сцена на филма, заснета в кв. "Капана". Тогава той посещава и Бачковския манастир, за да поклони пред гробовете на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, които изиграват решаваща роля за спасяването на евреите.

Бащата на първия дипломат - пловдивчанинът Йосиф Пепо Ешкенази по време на войната за независимост на Израел от 1948 – 1949 г.  командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“.

„Българите“ стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест.
Синът му Габи Ешкенази постъпва в израелската армия през 1972 г. и се бие във войната Йом Кипур година по-късно.

Той също участва в операция “Ентебе” на 3-4 юли 1976 г., при която израелски командоси атакуваха отвлечен от палестински екстремисти самолет и взеха пътниците за заложници.

Ешкенази беше началник на Генщаба на армията по време на войната на Израел с Хамас в Газа през 2008-2009 година.

 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен
Не знам кой ви е измамил или вие сам се измилсии лъжите си с които да наклеветевите невинни хора от Божия избран народ, както правят всички антисемити като управялвани от дявола врагове на Бога - нацисти, комунисти ислямисти и др. злодеи , ное добре да знаете че лъжата клеветата и набеждаването на невинен в престъпление са престъплния срещу истината,човечеството и личността и също дяволски дела- грехове срещу Господ и ще отговаряте за тях. И евреите винаги са жертвите, не злодеите!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ф.С.В.
Вие лъжете и клеветите невинни хора и то от Божия избран еврейски народ ,които единствено пазят Божия морлаен закон,даден чрез Мойсей за цялото човечество и според който всички ще бъдем съден.Като християнка вярваща в Месията на Израел - Божия Син Исус Христос ви предупреждавам че за всяка празна дума ще отговаряте в съдния ден,както и за делата.А всички нечествиви слуги на дявола-лъжци,клеветници крадци,убийци,расисти и др.злодеи-врагове на Бога ще бъдат вечно в ада, ако не се покаят.
68
0
 
1
 
! Отговори
Истина и правда преди 1 месец
До Анонимен Да Отричането на истината е лъжа, колко повече ако се отнася до доказано с много доказателства, свидетелства и жертви, престъпление срещу човечеството, истината правосъдието и мира като Холокоста - геноцидът над Божия избран еврейски народ извършен от управлявани от дявола- корумпиран, расисти,лъжци,крадци и убийци водени от масовия убиец психопат ислямски терорист антисемит Хитлер И само измамни нечестиви престъпни врагове на Бога като нацистите могат да отичат нагло истината!
67
0
 
1
 
! Отговори
Истина и правда преди 1 месец
До Анонимен
Той не твърди че е българин,а български евреин т.е. бил е бъгражданин на бЪлгарската държава, което не го прави българин,нито пък някой евреин би си сменил националта принадлежност към Божия избран свят благословен еврейски народ,дори и когато нечествивите корумпирани управлявани от дявола злодеи като нацисти комунисти и ислямкси терористи ги окупират,ограбват с измама и убиват,нарушавайки не само човешките им и законни права,но и праведния Божи закон, даден на човечестото чрез евреи
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Ако съм потомък на българско семейство от Лион, имам ли право да твърдя, че корените ми са френски?"

В този случай нямаш право да твърдиш че си българин. А за да си французин трябва да си от сенегал.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
"Отричането на Холокоста е расизъм и реч на омраза."

Така е. Казването на истината е расизъм и реч на омразата.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46

Искаш да кажеш "българските" алчни продажници от еврейски произход.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Киро Кюмюря 55

Ами след като евреина Борис 3 е виновен какво пискаш на българите?
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 58
Напротив. Имаме корено различни интереси. Те целят да изтребят виски българи а в наш интерес е да оцелеем.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"макетата ги предаваха официално и после крадяха имотите им."

Не можеш да откраднеш нещо от крадец.
60
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 месеца
Богоизбраните синове на Израил ще управляват човешката цивилизация до края на времената. А иначе в Европейска България единствено комунистите, заради Кремъл, мразят еврейския народ, а министър Габи Ешкенази да е жив и здрав да се гордее с българските си корени.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Киро Кюмюря
Нямаше как да ги спасят, защото макетата ги предаваха официално и после крадяха имотите им.
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Марин

Глупости,никой българин не мрази евреите,защото няма за какво да ги мразим,дори напротив - имаме общи инетереси с тях,мразещите са разни хора с небългарски произход.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
TA VIE EI TYI OT BLAGODARNOST SEGA NI ZATRIVATE MERSIIII MAXAITE SE OT BG
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
XRISTOS E BOG I IZOBSCHTO NEE EVREIN KOLKOTO I XOLOKOSTA E XOLOKOST IZMISLICI GADNI EVREISKI
55
12
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 месеца
12000 македонски? Царските мекерета спасиха ли?
54
2
 
16
 
! Отговори
До гнусавеца №50 преди 2 месеца
Иисус Христос не е евреин, а арамеец! Това е също семитски народ, остатъци от който има още в Сирия.
Последните седем думи на Христос на кръста са на арамейски, неграмотнико жалък!
53
5
 
9
 
! Отговори
До анонимчо 50 преди 2 месеца
Правилно си криеш срамното име!
Аз симпатизирам на достойния интелигентен изстрадал еврейски народ, макар не за всичко, което сториха на коренните жители на тези земи - палестинците! Нашият благороден народ спаси живота на 48000 български евреи, но като подвластна на Хитлер територия, не можа да спаси още 11500 души от Вардарска и Егейска Македония и Егейска Тракия, администрирани от О Бозе почившия Царь-Обединитель Борисъ III!
За разлика от евреите, сред нас има неблагодарни нищожества! Гнъс!
52
9
 
8
 
! Отговори
Марин преди 2 месеца
Браво,едни от малкото народи които ни уважават все още.За сметка на това,повечето българи не харесват евреите нз защо и какво са им направили толкова.
51
4
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Габи Ешкенази участва в операция "Ентебе", но не е бил директно сред командосите на летището атакували самолета с терористи.
В атаката участва Йонатан Нетаняху, който е брат на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху. Командосите са от израелската служба за борба с тероризма Сайерет Маткал. За съжаление Йонатан загива при атаката.
Габи Ешкенази е с най-високия военен чин рав алуф, което отговаря на генерал-лейтенант.