Маските на БАН с въглен от костилки на кайсии вече със сертификат

Една маска струва само 5-6 лева, обясни проф. Павлинка Долашка
25 юни 2020 11:24, Анисия Иванова
29
Маските на БАН с въглен от костилки на кайсии вече със сертификат
Снимка: БГНЕС

Предпазните маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, разработени от БАН, получиха сертификат от италианска лаборатория. Това каза проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Епидемията ни научи как учените можем бързо да реагираме на проблеми. Когато ни извикаха в кризисния щаб, видях изключително притеснени хора. Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин да се предпазим от вируса и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените”, разказа проф. Долашка. 

Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

“Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификат от италианска лаборатория”, разказа още ученият.

Проф. Долашка изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.

Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно - да се пере и да се сменя филтърът”. 

Тя посочи, че благодарение на гъвкавото преструктурирана на науката и бизнеса, се произвеждат достатъчно маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
И на мен не ми е особено ясно това с въглена.Той не задържа ли продукти на горенето? А вирус? Какво пречи на вируса да заобиколи клапана.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
активния въгрен няма ама никакво отношение към възпирането на вируси /вандерваалсовите сили на които се дължат сорбционните свойства на въглена, не действат на вируси/ така че безмислено оскъпява продукта
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам от костилки на праскови? pls. Ама от български праскови, не китайски такива.
25
3
 
5
 
! Отговори
Продължението преди 3 години
Дълго след като от Ковид-19 вече и помен няма да има, ние ще изплащаме заема, взет за производство на БАН-ското изобретение, което никой няма да купува, защото от маски вече няма да има нужда.Пита се в задачата обаче:а) Колко дисертации ще цвъкнат децата и на шефовете от БАН относно изобретяването на тези маски, та дечицата да се уредят на научни длъжности (заплатКи в БАН)?2) Колко още по-високи титли плюс хонорари ще папнат в БАН за това велико изобретение?Всичко това ще е от нашия джоб.
24
2
 
4
 
! Отговори
Още за гъвкавостта преди 3 години
6. Все още обаче не са договорили кой ще произвежда маските и колко време ще отнеме това.Сега чакайте:1. Ррешение за обществена поръчка.2. Осигуряване на финансиране на тази поръчка.3. Боричкане на кого да бъде възложена поръчката.4. Време за производство на маски.5. Докато се точат всички тези разправии, заразата ще секне, както вече каза един чуждестранен учен - както изведнъж пламна, така и изведнъж ще секне. Сигурно знае нещо.6. Ние ще изплащаме заема, взет за производството...
23
2
 
6
 
! Отговори
Гъвкавосттта на БАН преди 3 години
ПрофесорКАТА от БАН говори за "гъвкавото преструктуриране на науката и бизнеса".1. Още през зимата става ясно, че навлизаме в пандемия.2. През първата половина на март страната влиза в карантинен период, както и повечето други държави в света.3. През юни повечето противоепидемиологични мерки се отменят.4. В края на юни възникват няколко огнища на зараза поради ромската НЕдисциплинираност и нареждат отново да се влиза с маски на някои места.5. Едва след това БАН огласява изобретението си!
22
1
 
8
 
! Отговори
Ураааааааа преди 3 години
Обаче защо на кажат преди колко време установиха, че въгленът от черупки на кайсиеви костилки може да функционира като дървените въглища изобщо?Защо не кажат НА КОЛКО МЕСТА по света и КОГА са правени експерименти с въглен от най-различни костилки? ПРЕДИ КОЛКО ГОДИНИ ???Къде, в кои списания чужденците са публикували резултатите от експерименти с въглен от различни черупки? Едва тогава се вижда дали ти самият имаш някакъв принос.Та да видим кога и нашите се сетили да горят кайсиеви черупки ....
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай хДобра препоръка, само дето не се отчита ролята на пишман прекупвачите и тарикатите, които ще вземат възможно най-евтиното и калпавото, и ще ни го предложат на конкурентни цени. Защото най-важното е парата да се върти...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да си ги купите от алиекспрес , по евтино . Тия маски са измислени много преди бан да са чували за тях
19
1
 
7
 
! Отговори
бай х преди 3 години
тия от бан са 50 години след развитието на света , такива маски с активен въглен се ползват за мръсния въздух в Китай , Япония и др. ... от поне 20 години ..... няма нужда да харчат пари за глупости като могат да ги купят от Китай
18
2
 
6
 
! Отговори
Коронавирусна чума преди 3 години
Очевидно всяка ситуация е раэлична и иэисква собствен отговор!!! Летните месеци са особено опасно време эа хората да носят маска и эа иэлишното и носене!!! Эащото тя може да причини, инсулт, инфаркт или топлинен удар!!! А и чреэ финното намаляване на кислородните нива по тоэи начин се лишаваме от най-мощното лечебно средство против респираторните эаболявания - Молекулярният кислород!!!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С урина от белоглав орел и дървесна жаба кога ще пускате?
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Произведоха се много маски, сега трябва да се продадат. Част от сценария-едни богатеят, други обедняват
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,вчера без маски в НС ,днес отново ,ехо щабът май депутатчета не им пука
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от селоМаски от костилки са просто маски с активен въглен, има ги във всяка аптека. Тези са българско производство, но няма разлика.
13
3
 
17
 
! Отговори
Един от село преди 3 години
Къде ги тия маски да си купим и не простолюдието, или ще ги има само за властта?
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слоро маските ще бъдат обявени за уникално българско изобретение и ще ни задължат да ги носим, а след това от щаба ще отчетат рязко намаляване на заразените. Цирк!
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как активният въглен убива вирусите, след като чистият въглерод е абсолютно биологично-неактивно вещество? БАН вече стана някаква банда шарлатани, на които Борисов позволява да търгуват с амулети против уроки. Хора, осъзнайте се, изпадаме в средновековно мракобесие!
10
5
 
23
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
А някой ще пита ли хунтата защо купиха от Китай най-лошото качество маски, които не предпазват нищо , при това на безбожната цена от почти един лев - 900 000 лева за 1 милион бройки, безбожно скъпа цена на едро. От Китай за пълен ТИР с маски се плаща по-малко , а след договорка според обема дават кутия с 50Броя за 6 долара парчето, при това по-високо качество! Крадци и мошенници , подиграват се със здравето на хората, да изкярят още някой лев, че не им стигат милирдите окрадени за над 10 години
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютни дивотии, да вземат да направят ваксина вместо да се занимават с глупости