АЯР: Няма изменение на радиационната обстановка у нас

Международната агенция питала дали у нас има авария
28 юни 2020 15:02, Елка Василева
28
АЯР: Няма изменение на радиационната обстановка у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Няма изменение в радиационната обстановка в България, заяви заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров пред БНР.

"От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай.

Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици.

Така че нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд", каза Станимиров.

Той беше потърсен за коментар и допълнителна информация във връзка със съобщението на АФП за леко повишение на радиоактивността, регистрирано във Финландия, Швеция и Норвегия.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

В тази част на страната има двете атомни електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", но там не е имало инциденти, твърдят от държавното предприятие "Росенергоатом".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Чернобил горят пожари, а вие се чудите от къде е радиацията над цяла Европа.
26
0
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 3 години
От няколко дни има специфичен сигнал след 9 часа Софииско време. Птиците се прибират веднага на сянка.Излизат за малко на слънце и отново бързо се скатават.Мож е д аима събитие.Искайте данни от сателитния контрол .Следят с есички радиоактивни облаци постоянно десетки години вече.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашките пак са олабили вентила!
24
0
 
8
 
! Отговори
@23 преди 3 години
Според уикипедия, радиационния фон за България е 60-400 нано сиверта на час. Така че 200 наносиверта са си нормални. А иначе, какво точно предлагате да направим ако някъде има авария или някой си е правил тест на атомна бомба? Да се гръмнем? Или да се оплачем на арменския поп може би? Каквото е е и нищо не може да се направи. Засега стойностите са нормални, ако станат опасни ще разберем, но дори и да разберем, освен да раздадат йод, друго не мога да направят. Няма къде да ни евакуират, очевидно
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е опасно нека кажат отговорните хора, но когато от 60 става 200 за нормалните хора възникват въпроси. Явно някъде нещо е станало и всички се правят на ударени както винаги.Иначе матросовци като тебе и на 200 милисиверта в час ще кажат че не е опасно, имаме опит с вас червените още от чернобил (
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200 наносиверта на час въобще не е висока доза. Ако се качиш на Витоша естествения радиационен фон е по-висок, ако си затворен вкъщи между четири стени е много вероятно пак да е така. Живеете си спокойно - няма да умрете от радиационен облак или поне не тези дни.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо нашите яко лъжат, четете внимателно:"Естествено, при нас няма такъв случай." - защо да е естествено???И по долу:"Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици."Защо, какво е имало преди 4 седмици????????
20
1
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
към Учените - вече 10 дена в Европа е около "200 наносиверта на час" - това означама ли, че за 24 часа всеки от нас поема близо 5000 наносиверта (200 x 24 = 4800) и ако е така означава ли, че за последните 10 дена всеки от нас е поел близо 50 000 наносиверта, което си е доста сериозна доза, поне доколкото аз го разбирам...
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На картата на радиоактивността на страницата EURDEP Map ясно се вижда откъде е замърсяването. За днес максимумът на замърсяване 580 нСв/ч е в Брагин - точно до Чернобил.
18
3
 
6
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
ите в Брюксел пак си Мълчат - Русия ни Трови в Радиация, Китай ни пусна БиоОръжие - Брюкселските Зелки, Лапат Черен Хайвер и си Мълчат - Европа никога не е била по-жалка и Слаба!! Иначе, Лидерите ни са Клинично затлъстели всичките нищо, че си пишат вегани, ама лапат Соя!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтичането не е нито от реактор, нито от ядрена авария. Това са изпитания на ядрения двигател на "Буревестник". Предишното повишение дойде по същото време, когато руските военни бяха обявили, че тестват ракетата.
16
1
 
8
 
! Отговори
Аз да попитам преди 3 години
Ще има ли брифинг:)))))
15
5
 
1
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
така е вече 10 дена, първата информация за ситуацията е от 16-17 Юни, до моменти източника е неизвестен, но въпросните Радиоактивни Изотопи се получават само при Ядрена Есплозия!
14
2
 
5
 
! Отговори
Холандците преди 3 години
казват, че 100% радиацията е от АЕЦ в Западна Русия - радиоктивните частици не са с естествен произходи и такива се формират само в ядреното гориво на реактор!!!
13
5
 
4
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
срещу Китайско Комунистическо Робство и Уханска БелоДробна ЧумоПроказа.поредното Активное Мероприятия на Световните Комунисти - искат да ни очистят по бързата процедура!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 3 години
ново огнище в Завод - 12 работници заразени!
11
2
 
16
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
след Уханската Чума, само това ни трябва, тази 2020 година, който оцелее, цял живот ще я помни!!!
10
1
 
17
 
! Отговори
тройно потвърдено преди 3 години
Финландия, Швеция и Норвегия са засекли радиацията - ние отричаме, Русия отрича, за Украйна и Румъния никой нищо не казва, е тогава от къде e?! положението е Халифакс, вече и Ню Йорк Таймс пише, че в Европа има Радиация с Неизвестен за момента произход!
9
3
 
6
 
! Отговори
Още един факт... преди 3 години
Показващ защо сме си заслужили орисията с управници и администрация . Не им пука на нашите или си пазят топлото място в някоя канцеларилка с десет пъти минималната заплата. Но това скоро ще приключи . Дори и без да го желаем .Бъдете живи и здрави и само следете какво ще се случи!
8
1
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
това Трябва да е Новина Номер 1 : западните Медии пишат, че засечените нива са консистентни с Авария в АЕЦ, така че ако не сме ние или Румъвния, то в Русия Украйна имаме нов Чернобил! Нямо откъде иначе да дойде радиационен облак над Швеция - не забравайте, точно така Чернобил почна - като Шведите засекоха подобни нива на радиация!! На нокти съм!!!