Има ли кауза, която може да обедини българския народ?

"При протестите няма силни водачи, казва историкът проф. Иван Илчев
7 сеп 2020 22:35, Нели Христова
106

135 години от Съединението на България! Възможно ли е единение днес и кое може да ни обедини?

"Думата "единение" е от репертоара на политиците. Говорим как е имало единение по време на Съединението - не е точно така. Голяма част от българския народ е била обединена, но не всички. По време на Сръбско-българската война, които чакат навлизането на сръбските войски в София и чакат тяхното посрещане", заяви историкът проф. Иван Илчев пред  Bulgaria ON AIR.


Той призна, че не вижда кауза, която да ни обедини. По думите след 1989 г. на два пъти българското общество е имало каузи, които са обединявали голяма част - свалянето на режима до 89-а година и влизането ни в ЕС.

"Не съм чул някой да предложи кауза, която да обедини българския народ, освен общите фрази. Не виждам защо винаги трябва да чакаме кауза, която да ни обединява. Има общества, в които няма национална доктрина - Нова Зеландия, Дания... Национална доктрина имат сърбите, но тя не им помага особено да заемат своето място в Европа", каза още проф. Илчев в предаването "Денят ON AIR".

Историкът е абсолютно убеден, че политици от най-високите нива не са чели Конституцията на България.

"Не е работа на хората да четат Конституцията. Прави се от професионалисти, прави се бавно, в нея се предвижда всичко, което може да се случи. Черновата се готви от експерти, които спорят, подготвят я и я представят на обществото за обсъждане", обясни той.

Според проф. Илчев заиграването с Конституцията е популистки лозунг. Какво означава повече глас на народа, запита на свой ред проф. Илчев.

"Демокрацията беше много изкривена в България. Хората, които излязоха на преден план в последните 15-ина години, не са хора, които имат подготовката и уменията да управляват", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

По негово мнение българинът се отнася подозрително към богатите и заможните. Легенда е колко е бил уважаван учителят. Уважаван е бил, защото е бил един от тримата грамотни, даде пример проф. Илчев.

"При протестите няма силни водачи. Това е аморфен протест. В Беларус изтласкаха на преден план никому неизвестни жени. Не е само при нас. Липсват ни водачи с ясна визия. Не виждам интелектуалците като политически водачи. Първо трябва да се откажат от своите навици да мислят, да пишат... Може да бъдат използвани", каза още историкът.


106
Още от Общество
Ден 61: Прожектират се кадри с полицейско насилие върху фасадата на парламента
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
6 преди 1 седмица
До До 61 "Отровното трио " , изказващите се всяка вечер и масата млади хора ,които са непреклонни в искането си !
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кауза, която да ни обедини има - мутри вън. Предишната кауза, която ни обедини беше стремежа към силна България и по-добър живот и това беше между 1944 и 1989 години.От 1989 няма друга кауза, която да ни обедини.
88
1
 
0
 
! Отговори
DJ BROILER преди 1 седмица
В ЕКАТЕРИНБУРГ, ТЕ ЧАКАТ. С НЕТЪРПЕНИЕ! :)
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
има кауаза и тя не е нова конституция, а да вкараме корумпираните прокурори и съдии в затвора. Като за начало :)
86
1
 
1
 
! Отговори
DJ BroilerANDSklotta преди 1 седмица
ПОМНИТЕ ЛИ КАКВО ВИ КАЗА БАБА ВАНГА?
- КАТО ДОЙДАТ ОНИЯ 2-ТА, МЛАДИТЕ DJ, БЪЛГАРИЯ, ЩЕ БЪДЕ ОПРАВЕНА ;)
ТАКA ЧЕ, ПО-ВЕСЕЛО ДЕ !
SMILE ! :)
85
1
 
0
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 седмица
МИЗИЙЦИ, ТРАКИ, МАКЕДОНЦИ И НАВЛЕЦИ НЕКАНЕНИ - НЕ :)
84
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След 30 години мъчителен преход най после започваме да си стъпваме на краката.
Личи си по огромните опашки на гръцката граница, личи си по това, че вече пред блока ми не остана място за паркиране, допреди вируса много повече Българи пътуваха по света. Като излезеш от София не виждаш място незасадено, което не беше така само до преди 2-3 години.Личи си по самочувствието на хората.
И да не ми обясняват как при комунизма и при управление на БСП или други сме живели по-добре.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Това въстание се води от ВМРО и няма нищо общо с църквата"

С тая разлика, че са убивани мюсюлмани, а не християни. С тая разлика, че са опожарявани мюсюлмански села, а не християнски. Какво ли общо има църквата, питам се?
82
1
 
0
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 1 седмица
Да си бол с парипки. Да караш яки колички. Да мачкачаш хубави женички... алеелеййй

Ей тва ши на убедини наз балгаритииии
81
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
До Анонимен 89
Какви смешки говориш, уважаеми? Това въстание се води от ВМРО и няма нищо общо с църквата, а турците са унищожили не само хиляди българи тогава, но и техните къщи, села и семейства. Турците по стар свой навик и тук са проявили методите си на управление "разделяй и владей" като са поискали от Европата да наложи на България да не подкрепя въстанието за да не вилнее там Турция...Което и прави Европа, разбира се...не се измъквай с общи приказки, няма възвишени турци не само тук!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Кажи един пример от нашата история, когато е бил затрит някой стойностен българин от нашата църква"
-----------------------------------------------

Васил Друмев. Затрит от Цвикьо. Цвикьо, на когото Васил Друмев е помогнал, изучил.
79
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
До Анонимен 86
Лошото тук е, че парите никога не стигат - сега 2000лв. ти се струват добре, утре ще плачеш за 5000лв. значи. Важното е, човек да е доволен от живота си, а за това не са нужни много пари - ако имаш любов, ако имаш приятели и здраве, парите са подробност...Трябва да си оправим живота, а тези протести не искат това и за това не мога да ги подкрепям, още повече, че са определено ретроградни, искащи да върнат върнат времето назад под нови лозунги..
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Кажи един пример от нашата история, когато е бил затрит някой стойностен българин"

Кой ти говори за някакви БСП-та бе пич, виж какви кланета са правили християните по време на Илинденско-преображенското въстание и поне още други 4 такива въстания като него. Има хиляди мирни хора убити, защото примерно са мюсюлмани или са казали "аз имам да ора нива, не ме замесвайте да искате да идвам с вас да правя пакости на хората".
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има такава кауза и тя е "България без мутри". Оставка, мутри!
76
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Две хиляди леа заплата, да са махни акциза над ракията, да има мнкго евтикно свинско! Ей тва му дай на българина и ше има щастие и мир. Да сме по кручмята, да си се кефиме! Това може да обедини народя!
75
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
До Анонимен 83
Християнството е съхранило нашата държава много пъти, по-специално - нашата църква! Аз не познавам други църкви да са участвали толкова активно в народните вълнения!...Кажи един пример от нашата история, когато е бил затрит някой стойностен българин от нашата църква или мисли преди да говориш защото ставаш смешен както любимата ти БСП...
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 72

Ами защо ги задаваш?
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия пък тръгнали за религия да говорят. Абе, алоооууу, християнството колко хора е затрило по нашите земи. И то много по-ценни и по-истински и по-стойностни от християните.
72
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
До Анонимен
"комунистите" забраниха религията, така че нищо чудно, че хората от тези поколения са атеисти...Но си мисля за Левски и великия цар Симеон от древността - и двамата са хора, идващи от манастирите, така да се каже...Може би отново трябва да обърнем очи към божиите хора? Може би там сега седи и ни гледа нашият истински, български народен водач....Не мисля, че Бойко е комунистически динозавър! Това, че няма дар да говори красиво не означава, че не управлява държавата добре след краха 89
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След 45 години царство на безбожие и материализъм, няма как да стане.

Още повече, че в момента са на власт безбожници, материалисти, лъжци и манипулатори, начело с един тотално обезумял комунистически динозавър.