Иван Нейков с оценка: Ерозира се пенсионния ни модел

Няма логика да се дават по 50 лева месечно на всеки пенсионер, смята бившият министър
23 окт 2020 21:55, Красимир Ангелов
16

През следващата година средната пенсия ще стане 488,97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г. През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Какви са възможностите на повишаване на доходите на пенсионерите? Темата коментира бившият социален министър Иван Нейков.

Още по темата
"Много от действията, които се предприемат, ерозират пенсионния ни модел. Те го променят по много тревожен начин. От всички мерки, има само едно предложение, което се базира на закона. Това е годишната актуализация от средата на годината, която е базирана на швейцарското правило. 2 млрд. лева отиват за административно увеличение на пенсиите. От догодина голяма част от пенсионерите ще получават една и съща пенсия. Един човек, който е работил 30 години, плащани са му осигуровки, и друг, който е работил 10-15 години, не са му плащани осигуровки, накрая получават една и съща пенсия", заяви Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че всяко четвърто дете в България живее в бедност.

"Преди няколко дни излезе един доклад, изготвен от правителството, който трябва да убеди Европейската комисия, че се нуждаем от 11 млрд. евро за следващия период. В този доклад пише, че 26% - на практика всяко четвърто дете в България - живее в бедност. Това е самоубийствен доклад. В него пише, че 47% от всички 15-годишни деца в България са функционално неграмотни. На 83-то място в света сме по качество на образованието. В бюджета няма дума какво ще се направи за подобряването на това положение. Няма и дума какво трябва да се направи, за да се подобри ситуацията", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му пенсионният ни модел започва да прилича на този в средноазиатските държави - всички да получават еднакви пенсии.

"Говорим за едно административно бъркане в модела. Не им стигат парите на хората, значи трябва да дадем повече? Трябва да се помогне на човека, но не като се пипа пенсията. Като не стигат парите, има социално подпомагане. През последните няколко години намалявахме зависимостта на бюджета на НОИ от републиканския бюджет. Сега с това решение отново се връщаме на близо 50%. Догодина 12 млрд. лева ще отидат за пенсии. 5 млрд. ще бъдат от данъците на хората. Това отново е разрушаване на самия модел", категоричен бе специалистът.

Нейков каза още, че размерът на пенсиите е инструмент. Според него няма логика да се дават по 50 лева месечно на всеки пенсионер без значение на статуса и качеството на живот.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Мая Венкова преди 1 месец
Стига сте давали мнението на този кукувичар дето участва в сриването на пенсионната система през годините когато служеше и крадеше във НОИ.Преизчислете пенсиите на пенсионерите,че те са единствените които са работили истински докато Вие крадете от пенсионния фонд.Помислете за вдовишките пенсии и си ги дайте 100% на вдовците защото те също са изработени,а не им подхвърляйте 26% а другите да ги крадете.Повдига ми се вече от некомпетентни хора които само се врат по медиите да си дават мнението.
13
1
 
3
 
! Отговори
КАЖИ СИ НЕЙКОВ... преди 1 месец
КОЛКО Е ДЯЛОВИЯ ТИ КАПИТАЛ В ТВ-то на БКП/БСП.... ХА ХАХАХААА...

ЗАТОВА ЛИ ЗЛОБЕЕШ ПРОТИВ МОИТЕ 50-лв. ОТ ГЕРБ....??!!!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средната пенсия в Тулуполандия е нещо като среден пръст.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема е че тия дето са служили за да не работят и тия дето са учили за да не работят крадат от тия дето правят с ръце благата. Много рекетьори има на гърба на народа .На 50 години с 20 заплати и пълна и тотална съдебна безотговорност. Зял народ бачка да плаща пенсии на ченгетата и държавни служители. А те не произвеждат блага а са кърлежите в системата. А това дето го няма в цивилизования свят е на 50 години да получиш 20 заплати без да си работил .Като си служил за да не работиш
10
2
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Ерозирал се пенционния ни модел? Бря му са невиди.То цялата дръжава е ерозирала,3милиона избегаа,от е могу убаво тоа сагъ виде това.Тва е за бъдеще казват пенции няаа има.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Канят този иддиот, поради липса на други. Винаги е готов да запълни 15 минутки на някоя телевизионна мисирка с еднакво дърдорене.

"Приносът" е недостатъчен и внасящите трябва да имат половин пенсия.

Нейко Костов има половин принос, намалете му пенсията наполовина.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма логика да се дават по 50 лева месечно на всеки пенсионер, смята бившият министър

а може би трябва да им взимат по 50лв според този червен каскет?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което сега става е последица от неудачните реформи на същият този Нейков. В пенсионния модел на Нейков е заложено по-голямата част от пенсионерите да взимат мизерни пенсии. В модела на Нейков е заложено социални помощи да се наричат пенсии. Има и още.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но в нашия доклад до Европейската комисия се изтъкват нуждите на онези, които са функционално неграмотни, защото сами са избрали да бъдат такива и на родителите им хич не им пука от това.
Изтъква се нуждата от допълнителни пари за хрантутене на онези 25% от децата в България, чиито здрави, млади майки и бащи се издържат само от помощите, давани за децата им. И затова правят деца като бесни, а работещият българин понякога не може дори едно дете да си позволи да създаде - поради бедност.
5
0
 
11
 
! Отговори
Образованието преди 1 месец
Ако и в тази статистика присъства разбивка по етнически показател, дали ще сме на 83-о място по качество на образованието?
Как да образоваш биологична единица, която идва до школото само за да си вземе полагаемата се безплатна храна?
Дали 47% от всички 15-годишни ще се окажат функционално неграмотни, ако са разделени по етноси? Тогава ще се окаже, че в една от групите неграмотни и малограмотни са над 95%. Останалите ще се окажат доста напред в световната класация.
4
0
 
16
 
! Отговори
АмиСложетеЕтническия преди 1 месец
показател в статистиката.
И тогава ще се види какви бонуси получава даром всяко от децата, които били живеели в бедност. После да изчислим левовата равностойност на тези бонуси и да видим дали средностатистическият работещ българин може да отдели от заплатата си по толкова пари за издръжка на своето единствено дете или най-много две деца.
Бонусите за "бедните" деца излизат от неговия джоб на данъкоплатец. Какво е виновен трудещият се българин за това, че бащата на "бедното" дете изпива помощите?
3
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"47% от всички 15-годишни деца в България са функционално неграмотни..." - че кво повече и трябва на една ес демокрация, освен неграмотен матрял?

Не 47%, а минимум 74% трябва да е таргетът, осигуряващ комфорт на брюкселскато либерална пасмина.
2
1
 
21
 
! Отговори
Бре, бре, бре преди 1 месец
Парите не достигали!
Нали отделяте повече от достатъчно, за да развъждате едни, които имат права! И най-много държат на правото да отказват предложена им работа според тяхната квалификация (нулева, на неграмотни и малограмотни), защото предлаганите заплати им се виждат малки! И за да не бъдат нарушени правата им на здрави млади михлюзи, хрантутите ги с 22 вида помощи.
А за онези с по 35-40 г. трудов стаж пари няма! Нищо, че всеки месец са късали парите за осигуровки от заплатите им.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че когато нещо се върши, има своята логика. Нейков не вижда логиката в действията на правителството, защото търси икономическа логика, а всъщност логиката е чисто политическа. Идват избори и е доказано, че раздаването на пари непосредствено преди изборите носи гласове. Правителството вече промърмори, че мерките са временни, т. е. ще трябва да отпаднат след няколко месеца или след година, защото финансите на държавата няма да издържат. Но избирателят ще помни, че Бойко даваше...