Достатъчни ли са мерките срещу COVID? 50% казват "Да", 30% искат по-строги

Най-подкрепяната мярка е тази за носенето на маски
137
Достатъчни ли са мерките срещу COVID? 50% казват "Да", 30% искат по-строги
Снимка: БГНЕС

Близо 50% от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни, сочат данните от проучване на "Тренд". Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа.

През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места, отколкото през пролетта. Регистрират се по-ниски нива на опасения от недостиг на хранителни продукти, консумативи за дома, лекарства и горива спрямо месец април. Отчита се повишаване на делa на хората, които остават без спестявания.

30% от българите смятат, че мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да са по-строги. Сходен дял се е отчитал и през април. През месец май обаче едва 11% са искали по-строги мерки. Това до голяма степен се дължи на малкото случаи тогава и излизането на държавата от извънредното положение.

В демографските разбивки личи, че с увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги. Впечатление прави, че 39% са тези, които през май месец смятат, че мерките трябва да бъдат по-леки, като през ноември едва 15% споделят това мнение.

Запазване на дяловете по отношение на миенето на ръце като мярка за предпазване от коронавирус се отчита през месец ноември спрямо април тази година – 93% към 92%. През ноември месец се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% през месец април.

82% е делът на българите, които посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 14% казват, че не спазват такава. 79% от хората посочват, че избягват събирането с много хора. Като предпазна мярка срещу коронавируса, 37% от хората пият витамини/ хранителни добавки, а 70% използват дезинфектанти по-често.

Делът на работещите от вкъщи през месец ноември е по-нисък от този спрямо април - 18% спрямо 35%.

В проучването е изследвано мнението на хората спрямо различни мерки, които държавата е въвела или се обсъждат. Отчита се повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски - 76% през ноември спрямо 64% през месец април. Същевременно се отчита намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през месец ноември, докато през април този дял е 82%.

По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, то 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1 до 12-ти клас среща подкрепа от 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са съответно с 25% обществена подкрепа.

Особено ниски нива на подкрепа се отчита по отношение на забрана на гражданите да се разхождат в паркове и градини, забрана за пътуването с автомобил извън града, в който живеят, да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането.

Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април срещаше подкрепа от 55% от българите.

26% от българите посочват, че ще се ваксинират, а 45% не споделят това мнение. Не се отчита особена динамика по отношение на възрастта на хората. Жените са по-колебливи в решението си спрямо мъжете.

Спад в опасенията спрямо месец април се отчита сред българите по отношение на недостиг на хранителни продукти (25% през ноември спрямо 42% през месец април), консумативи за дома (20% спрямо 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември спрямо 25% през април). По отношение на лекарствата, то 41% имат такива опасения през ноември, а през април половината от българите са имали такива опасения.

През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места спрямо април. Липса на опасения за работните си места имат 35% от хората през ноември, докато през април делът е 25%.

Увеличил се е значително делът на хората, които посочват, че нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май. Намалели са дяловете спрямо предходните изследвания на хора, които декларират, че един или повече месеци могат да изкарат със своите спестявания, ако са без доходи.

Запазват се високи дяловете на хората, които посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние – 45% през месец ноември спрямо 52% през май и 47% през април. Едва 6% посочват, че повечето време вкъщи влияе положително върху общото им физическо и психическо състояние.

Намалял е делът на хората, които смятат, че в по-кратък срок ще се върнем към нормалния си начин на живот спрямо месец май тази година. Значително увеличаване на дела на хората, които не могат да преценят - 30% спрямо 9% през май. За 28% от хората ще бъде необходимо повече от една година, за да се върнем към нормалния си начин на живот.
 


137
Още от София
Неприсъствени "честитки" за неправилно паркиране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мерките са си ОК, но АКО СЕ СПАЗВАТ. Да навъртят 10-на хиляди акта другата седмица за неправилно или изобщо неносене на маски и дори само това да направят, ще има поразителен ефект. Сега какво - министърът на здравеопазването издава заповед, но една група слаб*умни не е..ват да я спазват. Има ли държава или няма? Полицаите 8 месеца правят само забележки, егати смехорията.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мерките са си ОК, но АКО СЕ СПАЗВАТ. Да навъртят 10-на хиляди акта другата седмица за неправилно или изобщо неносене на маски и дори само това да направят, ще има поразителен ефект. Сега какво - министърът на здравеопазването издава заповед, но една група слаб*умни не е..ват да я спазват. Има ли държава или няма? Полицаите 8 месеца правят само забележки, егати смехорията.
127
1
 
7
 
! Отговори
Вики преди 1 седмица
Странно проучване. Аз не познавам нито един, който счита мерките на правителството за достатъчни! Всеки ден умират жителите на едно малко село..... Нека тежи на тяхната съвест! Всички мои близки, които се разболяха, ходеха и в къщи с маски. Така че нека не обвиняват хората, смъртта на толкова невинни жертви ще лежи на тяхната съвест
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последното нещо на ,което трябва да се разчита в България е съзнанието и отговорността на всеки един индивид от обществото ни.
Затова трябват решителни и радикални мерки срещу епидемията.
С приказки и молби се видя докъде стигнахме.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не са достатъчни мерките. Всички учители от началото на декември са задължени да ходят на външни квалификации. Това са просто едни екскурзии.Всичко е проформа, но директорите ги задължават.Два дена в събота и неделя се пътува на 2 часа път някъде от местоживеенето.Целта е да се усвояват пари от бюджета. В автобуса се качва и обучител. Плащат се разходите и на шофьора в хотела. Абе, с две думи перат се едни пари да се прави калабалък за фирмите предлагащи обучения.Дават ти 2 кредита.Забранете ги!
124
0
 
10
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 1 седмица
Боко извършва геноцид! Но се е посрал да затвори заведенията. Но това няма значение - те ще затворят така или иначе. Просто няма да ходи никой.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мерките са неадекватни!
122
1
 
13
 
! Отговори
Потърпевша преди 1 седмица
Реват, че нямат пари и не искат да се затваря нищо, а не спазват никакви мерки. Влизат в магазини и учреждения без маски, бутат се един в друг, пушат, пият, ядат, плюят по улиците и по спирките-направо в лицата на хората. А ако се заразят и ги карантинират повече пари ли ще имат??
121
1
 
13
 
! Отговори
отговор преди 1 седмица
Луд народ ,ако не се спазват правилата и заразата нараства ,затваряйте за две седмици ,иначе чувалите и погребалните агенции ще станат дефицит като лекарите.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То мерки няма, те питат дали били достатъчно.
119
4
 
3
 
! Отговори
Да бъдем отговорни преди 1 седмица
Мисля че да носиш маска е много хубаво.Но не е зле и да ни затворят в къщи.А най-добре е да въведат комендантски вечерен час и да върнат КПП Тата.Човек гледа по телевизията новините за коронавируса,слуша коментарите на здравния министър и ЩАБА и как неусетно се изтърколила годината.
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Достатъчни ли са мерките? Въпос на гледна точка!
Гледната точка на 10 годишните;
Гледната Точка на 20годишните; 30 г. ; ... 50 г.; 60 и т.н.
Все различни - несъвпадащи!!
Гледната точка на ресторантьорите, ... учителите, ..., медиците и т.н
Все различни - несъвпадащи!!
КАТО СМЕ ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ, КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? КОЛЕБЛИВА Е, СМЕНЯ СИ МНЕНИЕТО ПО 3 ПЪТИ НА ДЕН! И ЕЗУЛТАТА Е ТОЗИ!
117
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единствената мярка, наложителна в момента, е да се сложи ред в здравната система!
Личните лекари, болниците да се вземат в ръце и да изпълнямат задълженията си. И някакакъв контрол на лабараториите и прословутите тестове да се сложи. Има сериозни съмнения в достоверността на резултатите - както положителни, така и отрицателни. Цената не позволява човек да си направи повторен, контролен тест на друго място. Станаха безсрамно богати за кратко време.Та умирайте от страх и благодарете, че не е чума.
116
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не измрехтe ли вече бе, трололяци, айде, че ще свърши примоцията и ще ви е яд, че не сте се възползвали да се отървете от всички земни теглила.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 103

Какво самочувствие за нормалност, та и за най-нормалност от целия свят! С какво ли е подплатено?
114
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Витошка заведенията се пукат по шевовете, без маски и дистанция, то са наргилета, кафета, ядене , пиене, продавачите на пици на парче и дюнери - без маски и ръкавици, от тоалетната право на касата. При това положение е ясно , че трябва да се държат с нас като с д.о.б..и.т.ъ.к, в кошарата заключен с 10 катинара и всичко затворено. Българинът не разбира какво означава да си свободен, че освен права има и задължения и отговорност в тежки времена!!!!
113
3
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 1 седмица
Значи 15 % от българите, не са психясали съвсем.
112
3
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 седмица
Какво не ви е ясно за Бнатова ?!
Еврейка е, изпълнява волята на еврейските ни господари.
Толкоз.
111
4
 
8
 
! Отговори
венци преди 1 седмица
По-важно е КОЙ допусна убийството на хората в пловдивската болница.Защото това да бъдат оставени да умрат на стълбите като кучета си е чисто убийство.Тази ли срината здравна система хвалеше премиера Борисов.Не е ли крайно време за съд и затвор на хора от високите етажи на властта????Това са по-важните въпроси пред обществото.
110
4
 
6
 
! Отговори
Татул преди 1 седмица
Много ми се ще да чуя сега мнението на оная *** Бенатова. И ми се иска да я видя санитар в някое ковид отделение. Тази е направо за публичен линч.