Вариантите за нормален живот: Периодично затваряне или ваксини

Педиатрите са една от специалностите, които са застрашени, изтъкна д-р Иван Маджаров
16 дек 2020 11:25, Ния Христова
210
 
Лекари и експерти са категорични, че вместо отпускане, държавните власти трябва да удължат мерките до 7 януари. Те смятат, че по този начин ще избегнем да не преживеем нов бум на новозаразени, сравним дори с кризата в Италия от пролетта. Как ще подобрят комуникацията помежду си отделните звена в здравната система и ще запълнят липсващата информация за ваксините? Защо и как се стигна до опасността Белодробната болница във Велико Търново да затвори врати? 
 
Преди 5 години белодробните заболявания престанаха да се оценяват подобаващо относно финансиране от НЗОК и бяха оставени на изживяване. Колегите получаваха едни от най-ниските заплати. Проблемът не може да се оправи за месец-два. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
 
Според него процесите трябва да се наблюдават и да се стимулира интересът към тази специалност. 
 
"След година, две или три може да има друг тип натоварване на здравната система и да нямаме пак даден тип специалисти", категоричен бе той и допълни: "Педиатрите са са застрашени. Това е много трудна специалност. Някои от колегите станаха лични лекари. Там също дълги години също беше ниско заплащането."
 
Относно пандемията той е на мнение, че наблюдаваме същата картина и в други държави с по-тежки мерки. Роля играе и сезонът, в който се намираме. 
 
"Трябва да има баланс за мерките и това да запазим донякъде икономиката и живота на хората. Ограничили сме удоволствията, виждаме трагедията ежедневно. Наистина ежедневието ни показва, че не трябва да плашим хората, но е тежко за лекар да изпише даден пациент, защото идва по-тежък случай", каза още председателят на Български лекарски съюз.
 
Д-р Маджаров подчерта, че има много хора с положителни антигенни тестове, но никой не ги контролира.
 
"Наближава момент, в който да изберем дали да сме периодично затваряни или да сме ваксинирани, за да продължим да живеем нормално. Задължението на държава е да осигури логистика, места за ваксиниране, а информационната кампания ще я правят лекари и медии. Благодарение на ваксините сме се отървали от много тежки болести. Всеки, който се съмнява, трябва да бъде убеден с аргументи", обясни събеседникът. 
 
Д-р Маджаров смята, че идеята за чисти COVID болници се е провалила. Той посочи, че има такива с капацитет и такива, които са само сгради. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз съм за ваксините. Обаче след като съм убеден, че са безопасни. Слава богу докато дойдат при нас ще имаме данни за милиони хора. Относно имунитета от 6 месеца - това изобщо не е доказано - той може да е 3 седмиц, 6 месеца, години, цял живот. Никой не знае. До сега няма данни за някой, който кара повторно и доказано страда от същият щам или няма имунодефицит. Има вируси, които си остават в нас завинаги и щом ни падне имунитета дават проявления, но не те убиват. Не бих прибързвал със заключения.
115
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво ще правите,но гледайте да останат ваксини за мойте заразени танзанийски кози. Ако може да уредим и папаята.... 30 корена имам.И веднага забранете вносът на кока кола без серификат за ваксинация. Само заразени напитки ни липсват за празниците.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, да видим колко може да търпи стадото....
113
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
"4 часа в най-лошия случай. Според теб ще успее ли за това време да мутира?" Това не е много точно твърдение, но дори да го приемем за вярно 4 часа могат да бъдат предостатъчни за мутация на дадена клетка, но това дори да се случи не би довело до рак, защото ще се задейства процеса на апоптоза. Пак казвам теоритично нищо лошо не би трябвало да се случи, но не така действа науката. Науката работи с научен подход. Хипотеза и експеримент, който да потвърди хипотезата.
112
4
 
3
 
! Отговори
Беларус - да бе да преди 3 години
До do 101Да то и в нас няма умрели от Чернобил нали така? Само дето гробищата в източна БГ са пълни с млади хора. Стар комунистически трик - загърбваш проблема, не говориш за него и хората да се оправят. Но за номенклатурата - е те се пазят.
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 116Епидемията няма да се връща, тя просто ще бъде наш постоянен спътник. Да си видял досега вирус на грип, който цяла година да мори и лете, и зиме, без да му пука от атмосферни и какви ли не други условия? Няма такъв. Следователно, след като досега Ковида не се разкара, аз не виждам причина да се махне и след ваксинацията. Винаги ще има неваксинирани хора, а ние дори да се ваксинираме, след 5 месеца - колкото трае УЖ имунитета, пак трябва да се ваксинираме.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариантът за нормален живот е емиграция в Танзания.Сериозно го обмислям...
109
1
 
21
 
! Отговори
.!. преди 3 години
То от ясно по-ясно! От сега нататък ще е така! Сега ще се спре ковида вслед 3-5г. След това 2г може и да ни пускат на море! След това, като свършат парите дето някой компании и хора ги направиха от ковида, ще се появи я нов вирус я нов щам на този вирус я нещо друго вирусно или бактериално! И така ще е от тука нататък! Ще сме затворени кат уфси и на няколко години ше ни пускат да идем на море евентуално!!!
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини не виреят у нас.А за затварянето- ще видим накрая кой-кого.
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте малко, нали повечето като го минат и ще се приключи? Откъде се знае, че периодично ще се връща пандемията. Който го твърди, да каже защо?
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами Лукашенко толкова им е казал да обявят, та затова :)Не е баш така, ако видиш профила на заразените ще видиш от къде идва разликата - масово заразените са до 60г възраст. Там явно пазят хората над 60 или те сами са се ограничили.
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе, докторе - тази ваксина нали ще предпазва 6 месеца? После пак трябва да се ваксинираме. Това до безкрайност ли ще продължава? Как пък този вирус не изчезва като сезонния грип, а вече една година кибичи сред нас? Че това може да продължи 50 години.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПУТИН, ТРЪМП, УРСУЛА ВАКСИНИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам така да ни наредим по дърветата- пандемик, политик,пандемик,математик.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Варианти за нормален живот - периодично затваряне..."По-нормален живот от това, здраве му кажи.----Па жените така си живеят от памтивека - на 28 дена периодично затварят
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Варианти за нормален живот - периодично затваряне..."По-нормален живот от това, здраве му кажи.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ....Да остант само бакшишите
99
2
 
7
 
! Отговори
do 101 преди 3 години
Има инфо за Беларусhttps://worldometers.info/coronavirus/country/belarus/Справят се доста по-добре от нас - същият брой заразени, много по-малко умрели - около 5 пъти по-малко.
98
2
 
21
 
! Отговори
.... преди 3 години
Варианта е само един. Да се избият всичките 240 *** в парламента и всички псевдо професори и експерти и всичко ще се оправи
97
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До анонимен 99До ДокДо този дето ми кликна /-/! Такава е гадната действителност, колега! А ти си кликай за радост на НЕТ-трафикантите!