Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега

Очаква се да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас
7 фев 2021 13:30, Ния Христова
142
Проф. Богов: Неспазването на мерките ще ни изиграе лоша шега
Снимка: БГНЕС
"Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас". Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ "Александровска", където днес започва ваксинация с ваксината на "АстраЗенека".
 
По думите на проф. Богов в "Александровска" болница все още не е отчетено покачване на броя на хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавируса. 
 
"Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените", заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.
 
С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват сравнително по-млади хора - около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:
 
"Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко".
 
Директора на "Александровска" е на мнение, че мерките срещу епидемията не се спазват и "това ще ни изиграе лоша шега":
Още по темата
 
"Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти".
 
Той отправи призив да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция и напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, тъй като те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го разпространяват сред околните.
 
Проф. Богов сподели, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.
 
"Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация - това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували - надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година".
 
Проф. Борис Богов, че не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора - от друга ваксина. 
 
Той напомни, че от понеделник в "Александровска" болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боги Боги гледай си тлъстата заплата и не слугувай на фашизираните комунисти!
74
12
 
9
 
! Отговори
БАТ САЛИ преди 3 години
ОТВОРЕТЕ КРЪЧМИ И РЕСТОРАНТИ ,БАРОВЕ И ДИСКОТЕКИ ,,КОЙТО ГО ОТНЕСЕ ДА СИ ПЛАЩАААА !!!! УПРАВИЯ И УГОДА НА БЪЛГАРИНА НЯМААААААА!!!!!!!
73
5
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Аз предлагам да се отложат изборите... за 20-30 години ще достатъчно.
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е видял с такива приказки как колегата му стана министър. И тоя се надява да му заеме мястото. Ще плещи и още по-големи простотии, ако е необходимо.
71
5
 
13
 
! Отговори
Апокалипто преди 3 години
А глада професоре няма ли да ви изиграе лоша шега?Ако утре ви натиснат гладни тълпи до стената какво ще правите?Боче хвърли 300 мил. за ваксини,които ги няма,но не построи 2-3 болници специално за Ковид,които щяха да излязат по-евтино.Една лъжа колко време може да издържи?
70
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
A банани нали пак ще си има, или?
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа тва напъват толкова години с това лгбт. Не им трябва съпротива, по-добре е да има 3 пол, десети пол. Мъже да ходят и да пищят като женички. Я питай пра-дедо си като е ходил да се бие във войните къде са били тия от лгбт------Естествено! Защото целта им е да се убият традиционните ценности. Семейството винаги е било опора, храм на стабилност, любов и подкрепа. Когато убият семейството, постигат целта си без проблем. А семейство се убива с либерастия, феминизъм, лгбт и т.н.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тва напъват толкова години с това лгбт. Не им трябва съпротива, по-добре е да има 3 пол, десети пол. Мъже да ходят и да пищят като женички. Я питай пра-дедо си като е ходил да се бие във войните къде са били тия от лгбт
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът във вида на западната колониална експанзия е зло, но той се провали. А това което са приготвили на негово място Клаус Шваб и неговите западни господари - новият комунизъм - не е просто зло, а зло адово!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75 Вярвай в приказки чадо
65
4
 
10
 
! Отговори
новият комунизъм преди 3 години
Няма да има частна собсвеност и личен живот. Никой няма да притежава нищо, а каквото му е необходимо ще го поръчва дигитално и ще му бъде доставяно с дрон*.................(* само след оторизация на съответните органи които решават дали има нужда от това)
64
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целенасочено е на баба ви хвърчилото! Разумните люде на тази земя вземат мерки да се предпазят от поредната напаст, която е връхлетяла човечеството. Нищо повече! Такива без умци като вас винаги е имало в историята. Добре, че свестните винаги са взимали превес, иначе досега нямаше да ни има като вид на тази планета!
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който преживее ковида (вече повечето хора са го изкарали и преживяли ) ги чака големият рестарт, новият комунизъм наречен "акционерен" капитализъм - без частана собсвеност и частен живот, всичко ще принадлежи на елита и ще се разпределя справедливо на масите, и ще има две категории - генетично надеждни които са направили ваксините и подобрили генетичния си материал, и другите които не са минали теста за генетична надежност. Честито! Само Русия и Китай няма да участват, не искат, те вече са го правили това.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият световен ред преди беше просто "конспирация".Днес дори ония хулигани отгоре не се стараят да я прикриват! Толкоа брутални са станали като ви викат: "Свиквайте! Това е новата нормалност".
61
1
 
13
 
! Отговори
Христов преди 3 години
Професоре, колкото е възможно хората спазват мерките, но има места на които е невъзможно. Също така за съжаление не всички могат да работят от вкъщи. Контактите са неизбежни. Само повтаряте за ваксина, но защо не направите масова ваксинация и всеки, който има желание да се ваксинира. Повече ме тормози въпроса, че почти година пандемия и ние нищо не правим по въпроса за готовност на болниците. Не може само да се разчита на трите Д... Объркващо е. В пандемия се очакват болни, нали така?
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво се възмущаваха хората през онези времена - от привилегиите на номенклатурата и на старците в Политбюро. След това, когато при американското васалство страната се разпадна и дойде демократическата мизерия, вече нa никой не му беше до това, а фашистите убеждаваха и продължават да убеждават хората колко е добра деморацията и да търпят мизерията, защото при комунизма старците от политбюро имали привилегии.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобална пЛандемия- с цел налагане на цифрова диктатура
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Food and Agriculture Organization (FAO) на ООН, през януари е регистриран поредния скок на цената на храните, след осем месечно постоянно покачване. Индекса на цените на храните се е увеличил с 4.3% спрямо декември, най-високо ниво на покачване от юли 2014. Цената на зърното е скочила най-остро със 7.1% за месец, като по специално царевицата с 11.2%. Като цяли 42.3% скок на цените на храната спрямо януари 2020.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е. Пак сте излъгани. Пак сте заробени. И пак сте болни, гладни и отчаяни. Това е идеята. Ако тия дето 89-та година скачахте на "Долу БКП! 45 години стигат! Искаме банани целогодишно" .... ако само тогава знаехте какъв ви го готвят англо-саксонските робовладелци! На ви сега имунизационни паспорти, рестрикции, никакво пътуване, ваксини, майнд контрол и никаква свобода! Хубаво ли е, а?!
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая лоша шега върви вече 11 години... тъй че айде да се събудим...