Защо масово има сухо мляко в прясното у нас?

От 17 проверени марки само 3 не съдържат подобрители
18 мар 2021 09:48, Ния Христова
84
Защо масово има сухо мляко в прясното у нас?
Снимка: Pixabay
Изследване на "Активни потребители" установи, че масово в прясното мляко у нас има наличие и на сухо мляко. От 17 проверени в лаборатория марки - само 3 не съдържат подобрители. Оказва се, че в 7 от изследваните марки наличието на млечна пудра е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%.
 
"По принцип е позволено да има сухо мляко в прясното. Няма изрична забрана, но при всички случаи това трябва да е изрично отбелязано", заяви пред Нова тв Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
Още по темата
 
"Целта в случая е печалба, защото на международния пазар има марки сухо мляко, които са много евтини и излиза по-изгодно, отколкото да се купи сурово мляко от България", каза още той.  
 
Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България няма метод, по който да може да се оцени този показател. "Този тип суровина наистина е до 2 пъти по-евтина от суровото мляко. За нас това да се използва такъв тип възстановяване на млякото, което да не е упоменато, е криминално поведение", коментира той.
 
"Такова мляко не е вредно, но няма никакви здравословни показатели", категорично заяви Присадашки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качествето на храните е оставено да се контролира от частни лаборатории, които нямат финансова сметка да откажат сертификат и никой не ги контролира тях, затова си пишат за каквото им е платено.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в град и на много места идват хора от селата и продават мляко от крави. Ако повече българи си купуват такова ще се увеличат кравите, парите ще се завъртат в Бг и няма да се изнасят чрез германските вериги. Там ако са свикнали на тези ***, ние още не сме и знаем вкусът на истинското мляко.
17
2
 
21
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Затова мляко от магазина не купува. Имам си човек който си гледа животни прави и сирене, масло, кис мляко. Качеството е на светлинни години от най-скъпите марки в магазина.
16
3
 
18
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Е как защо, защото всички приети от Герб закони са лобиски и са насочени срещу правата на хората. В мутроландия е така, за това не живея там.
15
4
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Защо масово има сухо мляко в прясното у нас?----ЗАЩОТО живеем в България!! --Затова!! Те в Университета печатат фалшиви пари с милиони --Цяла банка фалира завличайки Държавата и хората с милиарди -а "ТЕ"-защо млякото не било мляко-хахахахаахха!!!
14
3
 
28
 
! Отговори
Ей тулупи преди 3 години
Огромна агенция за контрол на храните с хиляди чиновници на високи заплати а полза никаква, в са ламите няма месо, в сиренето мляко, в млякото няма мляко и тн. А цените всеки ден нагоре, до кога ще търпим?!
13
2
 
19
 
! Отговори
Кравата Милка преди 3 години
Защото на служителите в БАБХ и МОСВ трябва да им затворят копеленцата в детската градина и в училище отделно и да ги хранят с най-евтините хранителни продукти, които се продават в търговската мрежа.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги задължат да го пишат на етикета и ще се оправи работата. Иначе съм чувал и за елитни "био" марки, че ги помпат със сухо мляко.
11
2
 
11
 
! Отговори
Белене преди 3 години
Белене и Скревена. Белене и Скревена. може и в Слънчев Бряг 31 години стигат!!!!
10
2
 
33
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 години
Цялата тази информация не струва пукната пара след като не са обявени имената на фирмите измамници.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе мляко, крави много важно. Важното е, че сме на първо място по брой на тикви на глава от населението.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сухото мляко нямало нищо полезно!? И с какво повече е полезно UHT млякото?
7
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Защото тези който трябва да контролират качеството на храните са купени или не си вършат работата а щом няма контрол има хаос...
6
2
 
19
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ ДО ШИЯ преди 3 години
Това е обяснението защо в НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА имаше БДС и ОН /Отраслови нормали/ когато се допускаха някакви отклонения вследствие на технологическото несъвършенство. Имаше институти по храните, а сега има само от Брюксел, защитаващи техните производители. Тук се продават некачествени перилни препарати, храни с променени рецепти, масово се използва палмово масло...
5
2
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Що има, щото може ...Ерзац ...
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никога не съобщават кои са марките, а ни оставят да се тровим с продуктите им ?
3
2
 
27
 
! Отговори
София преди 3 години
Активни потребители, супер безполезна организация. Направили изследване, публикували, вдигнали медиен шум, ама така и не казали кои са тия 14 марки. То вярно, че не е трудно да се досети човек, ама все пак. Въздух по налягане и нищоправене.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото нямаме крави. Ако се размножат малко в селата обявяваме шап, антракс, чума и веднага регулираме бройката до 54 крави общо за страната. Иначе от много крави - много лош въглероден отпечатък, а ние сме еко държава
1
3
 
11
 
! Отговори
гост преди 3 години
А овце и крави има ли?

Спонсорирани публикации