Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна

В съседна Гърция това количество е два пъти по-малко
339
Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна
Снимка: Pixabay

Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко.

Още по темата

Изхвърляме най-много хляб и противно на очакванията домакинствата са най-небрежни в пестенето на храна.

„Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биовселена“, пред БНР.

Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.

„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Ако един хляб струва 1,50 лв. примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят докато ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят“, посочи Апостолов.

Той подчерта още, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: хранадомакинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
1
 
! Отговори
свобода на словото преди 2 години
Преследването на евреите от европейските фашисти е факт и не може да се отрече - и в Дания, и Франция, и Полша и в Германия са били преследвани и има достатъчно доказателства за престъпленията на европейските фашисти. Но дори и да се отрича, защо тези които го отричат ги вкарват в затвора? Това не значи, че пропагандират нацизъм. И никой от тези които лежат сега в затворите на ЕС за престъпления на мисълта не го отрича, просто оспорват цифрите, и не ги наричат отрицатели ами ревизионисти - толкова за свободата на словото в ЕС.
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изхвърлям над 100 кг лъскави опаковки на храна, която е откровено гaднa. Неставащата за ядене храна отделно. Напоследък да попаднеш на нещо прясно/вкусно е като да уцелиш от тотото. Онзи ден изхвърлих уж пресен сафрид на бacи цената, който лъхна на гнило като отворих плика. Дребните търговчета ни пробутват само безумно надценен шит. Веригите уж контролират качеството, но там пък купуваме химия. Блазе им на селяните.
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако имаше доказателства за така наречения Холокост, нямаше да вкарват в затворе тези които се съмняват в него. Затворите в ЕС при свободата на словото днес са пълни с учени, професоро, писатели, журналисти които оспорват фактите, дори не го отричат, ами привеждат доказателства, че цифирте са завишени, но ги вкарват в затвора.
204
0
 
4
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Юрген Граф не е пропагандирал нацистка идеология, в книгата си оспорва факти около така наречения Холокост и привежда доказателства, дори не оспорва преселдването на евреите от европейските фашисти. Да оспорваш историческо събитие не е пропагандиране на нацистка идеология, дори да отричаш Холокоста, не значи че пропагандираш нацистка идеология. Заради книгата си в Швейцария е осъден на затвор заради престъпления на мисълта.
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад останалата храна се събира в биоразградими опаковки и от нея се произвежда храна за животни, или се използва за компостиране и производство на хумусна почва.
202
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимен 209 Пропагандирането на нацистка идеология което по същество представлява прикриването на нацистките престъпления е наказуемо по закон. Въпреки това Швейцария не преследва Граф, защото закона е такъв и защитава всеки. ТОВА е разликата между демокрациите и диктатурите като Русия и Беларус. А че Русия и Беларус са приели един защитник на нацизма не е чудно: в двете страни властват комунистически диктатури. Комунизмът и Нацизмът са братчета!
201
1
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Важното е да има банани и ковид паспорти да можеме да бегаме на запад да миеме улиците.
200
1
 
7
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Юрген Граф живя дълги години, десетилетия, като изгнаник в Белорусия и Русия защото в Швейцария при свободата на словото беше осъден на затвор за престъпления на мисълта заради книгата си за Холокоста. Първо му дадоха политическо убежище в Белорусия, после отиде в Русия за да се спаси от затвора в Швейцария.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме най бедни в Европа, а в Европейския съюз. ЕС не е Европа.
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 205 Където са го излъгали, че ще срещне "разбиране", да ама не, и затова вече не е там. Ако в Швейцария имаше преследване, нямаше да има значение, че му е "изтекла давността". Хахахахаха. Сами си убивате опорките!
197
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Аз съм затворил цикъла за храните - имам в двора 5 кокошки , петел и куче .Храната която се изхвърля е от Партиини Членове - те са хората които са галеници на Бюджета и Данъците ни . Лоши Хора .Трябва субсидията да стане 0 лева - само на Заплата .мам ви д е ба и партииците /
196
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
А къде живееше Юрген Граф преди да му изтече давността на присъдата за затвор която получи в Швейцария при свободата на словото за книгата която написа за Холокоста. Първо получи политическо убежище в Белорусия, а после живее в Руся годони наред. Белорусия и Русия, страните пострадали най-много от европейския фашъзъм никога няма да пропагандират фашизъм.
195
0
 
2
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До пенсионер А, не мислиш ли, че много от тези, ровещите в кофите, сами са си избрали такъв живот на клошари? Аз познавам няколко ровещи, които имат собствени апартаменти. Единият от тях има скъп апартамент за около 100 000 евро, в сграда точно срещу Новотел Европа. Апартаментът му е пълен с отпадъци, тока му е спрян. Другият е доцент д-р по медицина. И неговия апартамент е пълен с отпадъци, събирани по кофите. По времето на СОЦА, такива ги изселваха от София, затова не си ги виждал.
194
0
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Числото за България се надува от Народното Събрание - за 1 месец там влизат 240 тона храни - колкото и да изядат , колкото и да откраднат - остават 100 тона . Не се шегувам - в Народното Събрание всеки месец влизат по 30 тира са храни - по един на ден .Ако не вярвате вижте трафика .
193
1
 
0
 
! Отговори
Фил Анселмов преди 2 години
Хората, които ровят в контейнерите не търсят храна, а нещо от което биха могли да изкарат пари или те самите да използват (дрехи, обувки).
192
1
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Като направим сметка колко народ се изхранва с ровене в контейнерите, ще излезе, че нищо не се хвърля...Още една придобивка от управлението на Баце, която лошите му отричат.
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоилко Апостолов си вади паричките на измислената си длъжност , "медиите" му тиражират измишльотините , а вие се джафкайте на поредната "партенка",т.е. пълнете им гушките още ...
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоилко Апостолов си вади паричките на измислената си длъжност , "медиите" му тиражират измишльотините , а вие се джафкайте на поредната "партенка",т.е. пълнете им гушките още ...
189
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално хляба е под всякаква критика. Мухлясва за два дни. В моето детство, особено хляба от селските фурни се ядеше по седмица. За плътност и вкусови качества няма да отварям дума. Плодовете се съхраняват до последно в складове, и след пускането им в мрежата се развалят ускорено. И това което се изхвърля по гореописаните причини, вече не е храна.А че цяло европейско изследване, фокусира България, оставям на съвестта на журналиста писал материала. Интересно, колко много мразят народа си.
188
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 20- 30 години, хората на село имаха животни- ПРАСЕТА, които хранеха с остатъците от храната.. И после ядяхме свинско месо.. Обаче Бооклук БОрисов, след като се домъкна, оня ЗАБРАНИ да се гледат прасета, щото БОрисов е ПРЕДАТЕЛ- Ислямист. А Ислямистите НЕ ядат свинско месо и бягат далече от прасета..Пак трябва да *** прасета във всякак къща на село. след като махнаха Борисов.