КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каде е диверсификацията на - герб и борисов с евтиния по негови думи американски газ
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито на гласувалите за диктатора Радев и неговите патерици от новите партии!
200
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
До не разбрал "А сериозен скок на заплатите очаква ли ни?!"Хайде с тия скокове де - нека си отдъхнат малко хората.И един въпрос с повишена трудност - след като цената на газта е скочила със 70%, защо цената за крайния потребител скача двойно? Какво значение има колко е цената на газта за разходите за "достъп, пренос, акциз"? (За въглеводородите акцизът е фиксирана сума независимо от цената на продукта).
199
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
"Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)."След което потребителите ще плащат по 300 лв вместо по 46,88 лв.
198
0
 
2
 
! Отговори
тъй де преди 1 месец
Не трябва да се плашим, понеже Борко ни обзаведе с доста висока СРЕДНА заплата!
197
0
 
2
 
! Отговори
не разбрал преди 1 месец
А сериозен скок на заплатите очаква ли ни?!
196
0
 
2
 
! Отговори
Осъден за лъжи преди 1 месец
До Анонимен Нали Газпром намали с 40% ? Въобще,усетихте ли го ? Пък и що рев и хвальопръцкания имаше от Тулупа ,че вече сме девирсефицирани ,независими ,по -евтина ,задължително и т.п .лъжи .
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До така е .......И ДА ПЛАЩАМЕ СКЪПИТЕ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ И РАЗНИТЕ ,,ЗЕЛЕНИ ,,ЕНЕРГИИ ....
194
0
 
0
 
! Отговори
енергетик преди 1 месец
Като вдигнат тока , антитецовете ше *** като диви пра.сета.
193
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато дойдат комунисти на вла, винаги става така!
192
1
 
9
 
! Отговори
цецо пинъса преди 1 месец
а кога ще има сериозен скок на пенсиите,давиеба!крадливи ***
191
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Като стоите роби на топлофикациите така ще е. Ще плащате, даже и да не ползвате, и хоро ще играете
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
tozi dartak ima demencia. prikazva stari vesti ot minalia vek.
189
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО, ДРУГАРЮ ИВАН ИВАНОВ! КПСС - БКП, КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ВОДИ НИ!!!
188
1
 
1
 
! Отговори
НЕГРАМОТНА СТАТИЯ преди 1 месец
ОТ СТАТИЯТА СЕ РАЗБИРАЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА СЕ УВЕЛИЧАВА С 4 % КОЕТО Е ДОВЕДЕ ДО ОГРОМНО ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ И ТОПЛАТА ВОДА. НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ ПО ГЛУПВ АРГУМЕНТ ЗА КАЧВАНЕ А ОСНОВНИ ЦЕНИ.МНОГО ГОЛЯМО Е СХОДСТВОТО С " ПАРИЧНАТА РЕФОРМА НА ЖАН ВИДЕНОВ"ДА НЕ БИ И ТОВА ДА Е ПЛОД НА "СЪЩИТЕ МИСЛИТЕЛИ"??
187
2
 
6
 
! Отговори
така е преди 1 месец
...нали трябва да изплатим 3-4 милиарда за газопровода на турския поток, още няколко милиарда за безполезните реактори ..кой друг да ги плаща?
186
1
 
17
 
! Отговори
над 10 бона месечно преди 1 месец
е заплатата на този Иван Иванов
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е трудно да се предвиди, при положение че спотовата цена на газа се вдига непрекъснато и сега е над 30/МВтч на борсата TTF. Газпром спря напълно транзита по Турски поток за профилактика. Европейските газохранилища са полупразни и чакат по-ниски цени след като бъде пуснат СП2.
184
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КЕВР - назначени от парламента, когато мнозинството беше на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Ще трябва нов действащ парламент, за да бъдат изчегъртани
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте плашили хората.