Председателят на Сдружение "Туризъм": Сезонът отиде на кино

Част от бранша определя разговорите с министъра на туризма като "доста сложни"
29 юни 2021 13:05, Красимир Ангелов
200
Председателят на Сдружение "Туризъм": Сезонът отиде на кино
Снимка: БГНЕС

"Нищо не очакваме от този министър, по-скоро очакваме от нов кабинет с ясна визия за туризма. Сезонът вече отиде на кино". Това заяви в интервю за БНР Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм” преди днешния протест на туроператори.

Там от Обединение "Бъдеще за туризма" ще изразят недоволството си от постановление на Министерския съвет, което определя условията, критериите и реда за кандидатстване за държавна помощ на стойност 17,5 милиона лева, с която трябва да се връщат пари на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

Още по темата
В Сдружение "Туризъм"  има както хора, ощетени от програмата за държавна помощ, така и такива, ощетени от това, че няма да могат да се възползват от нея, поясни Кръстев.

Не е много добре да се правят промени на обещана помощ в 12 без 5, добави той.

В туристическия бранш има разногласия по политиката на ресорното министерство. От Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти не подкрепят призива за оставка на министъра на туризма Стела Балтова. От обединение „Бъдеще за туризма“ обаче смятат, че в министерството няма чуваемост за проблемите на сектора и затова искат Балтова да се оттегли.

"Доста сложни са разговорите с министъра на туризма", коментира Венцислав Кръстев. Туризмът е многолик бизнес, изтъкна той и допълни, че на срещите в Министерството на туризма са били отделени по 15 минути за всяка асоциация.  

Според Венцислав Кръстев е налице желание на германски и руски туроператори да изпращат туристи у нас, но ние не сме подготвили условията за това. Той подчерта, че българските туроператори са изключително отговорни.

"Няма нито един фалит. Ако някой искаше да фалира умишлено, щеше да го направи. Голяма част от парите са разплатени, другите са на ваучери", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
15
 
! Отговори
актуална информация преди 2 години
Много нагли. Неделя се прибрах от морето. Бяхме на Лозенец. Цената на шезлонг и чадър - по 10 лева. За един комплект /чадър с 2 шезлонга/ цакаш 30 лева. И после давайте още, ще фалираме. Отвратен съм. Някои хора само искат и все някой друг им е крив.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 136 "Това не бяха бараки, а сграда с много кабини за преобличане, имаше и тоалетни в сградата, сега къде ходят в тоалетна ан плажа ,в морето ли или вървят до хотела?" Зависи за кой плаж говориш. Не, че много симпатии печели това, че вместо бараки на плажа беше построена СГРАДА. Нали сега от това се оплаквате, че ви строят сгради на плажа? Сега има химически тоалетни. Преносими. Може разбира се да отидеш и до хотела, достатъчно е близко.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От хотела фекалната тръба е изведена в морето на 100 метра под дъното и там се излива.Влизаш и каквото си изходил те плиска по челото.Нема да им стъпим!!!!
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 "Ти добре ли, през социализма се обучваха в институти по туризъм, във Варна и Бургас бяха полувисши с миниум три чужди езика" Знам, че "имаше" и се "обучаваха". И "обучението" им беше като обслужването. "Знаещите" по "три чужди езика" и руски не можеха да говорят свястно (това важи за почти всички "говорещи" Руски език от тия времена). Каквото им липсваше като умения го компенсираха с дебелашко поведение. В ТОХ ги учеха как се прави мусака.
123
1
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Чети внимателно:Водка в центъра на градчето - 70 стотинки.И водката не беше бъркоч и цената достъпна.Не ми обяснявайте кво било шопи тарикати, ами вижте Свети Влас ще го застроят до върха на Стара планина.Достатъчно ви е, дето ще отделите Обзор в отделна Община.Подсъдимия несебърски кмет е виновен.При соца нямаше подсъдими кметове...помните ли?!
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТова не бяха бараки, а сграда с много кабини за преобличане, имаше и тоалетни в сградата, сега къде ходят в тоалетна ан плажа ,в морето ли или вървят до хотела?
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да ми даде пример за елитен морски куросрт по света, където в елитен хотел да има блок маса с отбрани ястия като "руска салата", редени нарязани яйца и кисели краставички, редени чушки с оцет и други такива. Бил съм в Тайланд (не бих казал в елитен за там курорт) и съм бил на блок маса със скариди, снежен рак, морски таралеж, и дргуи подобни, но нещо другите неща не съм ги виждал много много ..
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Koй туризъм е на кино?Мутротуризмът ли?Ами естествено!Те са свикнали Бойко да им дава евдни пари от Европа да ги усвояват като си строят къщи за тъщи,хотли по морето и да съсипват всичко.Е мерси от такъв туризъм и такъв сезон!!!!Да фалират!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи добре ли, през социализма се обучваха в институти по туризъм, във Варна и Бургас бяха полувисши с миниум три чужди езика, а в София висш и в страната имаше навсякъде, ТОХ - техникуми по хранене,където се обучаваха, сега са от улицата,защоито не им плащаха добре и бягаха, не искаха да им работят за бе зпари и затова вече роми им работят,а през соца такива заплати получваха,че къщи и вили си строиха!
118
0
 
7
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Така, така, нали ви казвам все някой друг ви е виновен! един от виновните беше Сирия те беха виновни, че платихме по 5000-10000лв за метър ограда, телената ограда, пак сирия се оказа виновна за това, че бежанците или заобикаляха оградата или я прескачаха без да се изпотят дори! Така, че прав си гербераст виновен няма други са виновни! Може и едни и същи да са то ЕС, Сирия, Кремъл, климата, развалените след ремонта магистрали са се едни и същи хора! :)
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 129 "И кабини за преобличане и душове за къпане след плажа имаше през соца, сега е мизерия." Мдааа. Вместо да се прибереш като нормален човек в хотелската стая да се изкупеш и преоблечеш, защо да не ос-рем плажа с канализация и бараки. Елитна работа :))))
116
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 2 години
сега като върнат старата министърка с новият нос и ще се оправи туризъмът
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кабини за преобличане и душове за къпане след плажа имаше през соца, сега е мизерия.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 123 "През социализма беше изключително висок стандарта в българския туризъм," ВЪХ, НЕДЕЙ ТАКА! Нищо чудно, че сегашните ни хотелиери си мислят, че няма проблем със стандарта им - ами че те предлагат "високия стандарт" от социализма. Блок масите с изобилните, но евтини храни, сервитьорите, на които "обслужването" им беше (и е) свойско, които гледат на клиентите си като на дойни крави,тоталното незнаене на езици и така нататък. Цял ден мога да пиша за "качественото" обслужване тогава.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, да, забравих, даже спасителен хеликоптер имаше през соца на морето ,а заплатите на персонала не бяха смешни,а доста големи.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Златни пясъци се е превърнал на саннаториум за пенсионери. То и такива няма там
111
0
 
13
 
! Отговори
Dimityry преди 2 години
Многооо сезони ще ви ходят на кино!
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия какво йм е виновна държавата, че са некадърници и хората не искат да йм стъпят? Те са си виновни, да фалират, да се преквалифицират и тн. Пазарна икономика, никой не те кара на сила. Ние за тва си висиме по 3-4-7 часа по границите, никой не ни кара на сила.
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПрез социализма беше изключително висок стандарта в българския туризъм,сега е много нисък, през социалзма хотелите бяха в паркове с поддържани градини с цветя,дървета,алеи,покрай плажния път също имаше дървета, кадрите бяха високо квалифицирани и обучени в туризма, не ги взимаха от улицата, плажовете бяха безплатни, с пунктове за безплатно медицинско обслужване, яхтклубове, спасители, микрофони за съобщения по целия плаж(ако някой се изгуби) или тиха музика,а не думба-лумба
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питане !Чалгарките са известни и ще ги използват после предизборно. А малкия и средния бизнес не само, че не му помогнаха, но го и унищожиха. Трябва да останат само големите. Това е целта.Сега видяха, че не са вечни...., но все тая.