Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Тя отговори на атаките на бившия премиер Борисов
Обновена: 2 юли 2021 10:42 | 2 юли 2021 10:41, Анисия Иванова
85
Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Няма как да спрем строителство на АМ "Хемус", което не е започнало. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отговори на опасенията, че поради непрозрачно раздадени пари може да спре изграждането на трасето. Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че му е мъчно за "Хемус", а хората така са се радвали за нея.

„Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”. Важно е обаче кой би могъл да я спре. Първо могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители.  Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни само ако той реши сам”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред Нова тв.

Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество, наречено „Автомагистрали” ЕАД. Това е основната строителна компания, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси, обясни Комитова.

Още по темата

„Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че те дават много пари и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът по който се надписва сметката е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки”, коментира Комитова.

Тя добавя, че магистрала „Хемус” представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. „Това е равно на магистрала „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1.95 млрд. лв, а за участъците 7,8 и 9 сме осигурили 1.8 млрд. лв.”, обясни тя.

„В участъците 1,2 и 3 се извършва строителство с разрешението на за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата? В 1,2 и 3 се строи и към този момент, а в другите няма как да спрем строителство, което не е започнало”, заяви министър Комитова.

По първото постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв се строят само 1,2 и 3, а другите не са започнати.

„От тези 2 млрд. на нашето търговско дружество ("Автомагистрали") са изплатени 1.38 млрд. – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 процента от магистралата са изпълнени, а с парите сме много по-напред. Въпрос на месеци е километрите по участъци 1,2 и 3 да бъдат завършени”, обясни министър Комитова.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата”, добави тя.

„Ремонтът на тази магистрала се финансират с други средства. Когато аз дойдох в министерството на 12 май - 3 фирми вече работиха в участъка Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше усилено, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството, или да го продължим. Спряното строителство са загубени пари. Грешката е допусната в по-ранното планиране на тези ремонтни дейности”, каза Комитова.

Фирмите започнаха да си искат парите. Ние казах, че ще им ги дадено, но след като извършим проверка на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите, каза още служебният министър на на регионалното развитие и благоустройството.


 


85
Още от Страната
Ще обезопасят ли мястото, където 15-годишен беше ударен от волтова дъга?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Галин преди 3 седмици
Което пък ще рече, че ЕС е отроче и управлявано от една друга държава зад окена...и как се отпускат и хабят парите на всички европейци дето ги спукват от данъци...и на никой не му дреме ...Б.Б и цялата хунта от 1990насам, Трябва да изгние в Белене!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цялата издръжка и всички кампании на ДПС бяха плащани от Делян Пеевски. И не само на Движението, и на ВМРО и Атака. Сумите са огромни, хвърли бомбата Дал.Не, че не сме предполагали, че е така. Не напразно предполагаме, че и сега ДПС спонсорира и някои нови партии , чрез които да осъществява отново " разпределянето и раздаването на порциите"... Народе ?
75
7
 
11
 
! Отговори
Апокалипто преди 3 седмици
Никой обаче не си прави труда да смята...3.7 милиарда за 250 км бе хора! Това прави по 15 милиона на км...15000 лв. на метър,какво строят тия бе? Никой ли не си дава сметка за какво брутално крадене става въпрос?
74
10
 
17
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 седмици
Как да не е започнало, пат*о, смотана (лаф на Тошко!) Ами проектиране, геоложки и хидроложки проучвания, съгласувания, експертиза и одобряване на трхническите проекти, това без пари ли? За теб строителството почва, като видиш багери на площадка по трасето, така ли? И то без аванс, строителя вади пари от джоба си, за да стартира, а после МРРБ не му плаща извиршеното, щото парите трябвт на служебното правителство? Ега*и некомпетентната нагла под*ога на БСП
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ми са смешни селските русофили, като цъфнат и кажат "ей знаете ли че в Москва има улица с 12 ленти" или пък "в Крим има нова магистрала". Кажи какво има на 200 километра от Москва, Петербург или сочи.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 70 ако го сравняваш с Бойкикиев, мая или Корнелия направо си е доста приятен. Славчо като млад беше фотогеничен и обаятелен, ама последното десетилетие е вечно нацупен истеричен чичка.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбирам, че Русия ти е на сърцето, ама все пак имай предвид че магистралите се строят от БВП. БВП на Русия е 1.5 трилиона, българския 60 милиарда. Да сравняваш построеното от 145милиона население, с построеното от 7 милиона е тъпо и несравнимо. Нали?
70
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко Борисов - Многострадална Геновева.
69
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко Борисов е образ от турска сапунка.................. Неприятен, лигав и дразнещ нормалните хора. Този ляв съединител се изказва винаги за емоции, радост, тъга............. Кой се радвал, кой му било тъжно.............Лъжите му винаги са скрити и покрити с "емоции". "Хората се радват", "на него му е тъжно".
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, да си оправяш нещата с рушвети, или като ти кажат "дебелото момче" и да умираш от страх и да не смееш да се противопоставиш, това е пак народопсихология. Продължавай си по същия начин и винаги ще има тарикат, който да ти прибере парите, след като си готов да му ги дадеш.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпросът защо са толкова малко ваксинираните у нас е много интересен - при пълна обезпеченост с ваксини. В бъдеще, когато някой ме попита защо сме най-бедни и най-болни, ще му кажа, че по същата причина, поради която сме най-слабо ваксинирани. И трите неща са само въпрос на желание в народа да бъдат променени. У нас такова желание няма. Така ни харесва. Народопсихология.
66
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така наречената магистрала Хемус представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. Това е равно на малко повече от половината на магистрала Таврида, която Путин построи за три години и която пресича от край до край от изток на запад целия полуостров Крим. Руснаците си карат по магистрала Таврида и си пеят, а ние от 40 години строим магистрала Хемус и ни остават още 250 км. непипнати.
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Осъзнай че е възможно и се опитай да се придържаш към това, вместо да се оплакваш.Осъзнай че си г-н никой постигнал нищо в живота. Когато имаш голяма фирма и издържаш семейства, а не си трол в интернет имаш по-големи отговорности от това да лъжеш по форумите. Идват и ти казват дебелото момче си иска парите. Пък ти дали ще се придържаш или оплакваш си е твоя работа, оня си иска парите, па ти ми говори каквото щеш за честност, ханове, крумове и тн гърбави приказки от 1001 нощи. ***
64
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 3 седмици
До АТе кръговите и детелините не се слагат тук и там за красота и разкош. Проектират се там, където трябва да ги има. Какво значи много то се виждали? Проект не се прави за да ти радва окото
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клеветя ви напълно безплатно гърбушко, това мога да ти го обещая на 1000%. Имам шанса да съм финансово независим и с образование, нещо което не важи за теб. 5ст на коментар успокоява ли ваще, че детото йм е нескопосник в живота, успокоява ли децата ти че мама е некадърница и не знае да работи друго?
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 60. Това е ТВОЯТА истина. Аз не съм част от даващите-взимащите рушвети и никога няма да бъда. Осъзнай че е възможно и се опитай да се придържаш към това, вместо да се оплакваш.
61
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До 60 Казах си вече мнението за тебе. Клеветиш срещу пари. Мръсно нещо е предизборната кампания. Голям е залогът.
60
6
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 3 седмици
Правителството обещало да ги ваксинира приоритетно, ама хората не искат и за това е виновно правителството ли хахахахах гърбава логика.. А по времето на герп що се ваксинираха хората я кажи?
59
11
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 3 седмици
Преди много години, когато е имало Ханове, може би на някой са му резали нещо за неподаване на сигнали. В днешно Бойково време ти ги режат, когато подаваш сигнали. Твоите думи нямат значение, истината е една и всички я знаят, дори и вие платените стотинкаджии.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 57Щом не си подал сигнал, значи си обикновен клеветник. На такива, хан Крум е режел ръцете.