При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети

Боряна Димитрова: На пъво място ИТН заради начина на водене на преговори
197
При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети
Снимка: БГНЕС

Протестните партии и на първо място първата политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще понесат щети от политическата ситуация. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Още по темата
"Преди всичко за начина, по който партията реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", каза тя

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?". 

По думите й по начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, ще се определи от три фактора.

Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад.

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
0
 
! Отговори
Уракул преди 2 години
Врачката не познаИтн ще повиши доверието Майчето ще далеч от бариерата Ристю ша е на кантар
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слави отива при царя заедно с ибгни, хората избират Бойко за още 12 години спокоен живот без кризи
167
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
Всички за Слави. Ето талибаните успяха. Сега друсат кючеци. И Слави ще успее и ще друсаме кючеци и ние. Слава на простащината
166
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей за туй много хора не подкрепиха протестите. Щото видяха кой ще се възползва от тях. Някой пита ли се защо студентите не се включиха. Преди години те бяха в първите редици. Кой помни окупираните университети?
165
13
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Сашо Миялков: Партия Възраждане е аутсайдер и ще си остане такава. А ИТН ще просъществува известно време докато избирателите видят на какво са способни сценаристите на Слави, а и той самия. А БСП ще я има и тогава, когато ИТН и ГЕРБ ще са отдавна в историята.
164
16
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Избирателите трябва да си научат урока и да не гласуват за т.н. "лидерски партии" ГЕРБ, ИТН и ДПС. Не може държавата да се управлява от джип, сарай или от Фейсбук. Това никъде по света не е дало добри резултати.
163
2
 
21
 
! Отговори
ИТН излъга протеста преди 2 години
Знаеха ли протестиращите, че Слави ще провали съставянето на правителство на партиите на протеста. Че ще иска цялата власт за ИТН (т.е. за себе си)? Не, преди изборите мълчаха за намеренията си като комунисти на разпит. И се надяват на следващите избори да получат повече гласове. Да ама не. Сега вече знаем какво може да се очаква от тях. И ще тръгнат надолу.
162
1
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Дано!
161
12
 
2
 
! Отговори
noname преди 2 години
Последното изречение показва кой е платил на тази врачка. Тиквата да не се надява.
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички проблеми идват, че завряният зет не е в централния, където му е мястото. Ако беше там нямаше да има марионетки в ДБ и щеше да е една нормална пария, както и БСП, щеше да е една реформирана соц. партия. И сега Славуца щеше да има правителство, но той явно забрави завреният зет къде го беше заврял
159
7
 
14
 
! Отговори
ОЩЕ преди 2 години
следизборите за 45-то НС Слави показа, а сега и доказа,че е ПАТЕРИЦА на Бойко. ..., но не си дава сметка, че при трети поредни избори избирателите му ще намалеят значително и партията му ще се сгромоляса.
158
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам нито Герб нито ИТН , просто не стават.
157
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН се оказа огромно разочарование, тези хора с цялото си нахалство и глупост ще върнат крадливите Герб. Защо няма една нормална партия, с професионалисти , с нови хора без връзки със старите безполезни муцуни? Ох , няма решение поне в следващите няколко години
156
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ни е ИТН и протестните партии в парламента?! Ми те не могат едно правителство да спретнат?! Само губят времето, а народът чака справедливост и достоен живот!! Хайде стига експерименти!Тези, които не могат вън!!
155
4
 
35
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Свърши времето на фалшивите протестни партии, идва истенския протест - на народа.
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори пак мислете със задните си части. Братята от етноса по нашия край от сега са надули на Слави чалгите и чакат новите избори.
153
3
 
18
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Да честитим на Къ. Нинова за 4-тото място , а на по-следващите избори , ...и на 5-то място !
152
4
 
27
 
! Отговори
Васко Кеца преди 2 години
ПиснА ми от антиваксъри, безработни протестъри и чалгаджийско-мутренски барок. Смее ви се цяла Европа, мързеливци!
151
18
 
9
 
! Отговори
кофти преди 2 години
А какъв е електората на ГЕРБ : Всички , от всички политически партии са се намъкнали в ГЕРБ за да не бъдат преследвани от законите , защото явно има за какво да се крият , далавери , корупция , и престъпления от всякакво естество , също като ''вожда'' им , примитивни , прости , ама с власт , узакониха си и престъпността , ТОВА ВИДЯХМЕ ЗА 13г . !
150
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 155: За момента е по-малкото зло. И не забравяй, че след три мандата два пъти е на първо място, дае и с 0.5 % по-малко от "водещите" ИТН в 46 НС. За *** това нищо не означава, но не всички са чалгари или пребочдисани протестъри. Новите партии ВСЕ ОЩЕ НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ и НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ НЕ НОСЯТ !!!