Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"

На никого не му пука какво ще стане, казва шефката на "Автомагистрали"
Обновена: 10 сеп 2021 14:02 | 10 сеп 2021 14:02, Нели Христова
115
Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто. Това призова народните представители новият председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Христова присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси днес, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата. Тя поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече порочни договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Тези договори, с така наречените доставчици и наемодатели на техника, са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични – по „инхаус“-a със свлачищата, Видин-Ботевград, „Хемус“, те реално са подизпълнители. Така е де факто. Ние сме поставени на един опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“, коментира Десислава Христова, според която няма друг вариант за изход от ситуацията.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%. „Бюджетни средства могат да изтекат в една черна дупка“, смята Христова.

„Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите“, призова още шефката на „Автомагистрали“ и допълни: „Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус“.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Да, ще ни фалират, ще ни потопят. Добре, обаче тези пари ще изтекат, няма да има АМ „Хемус“, няма да има Видин-Ботевград, няма да има нищо - заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце остави след себе си пълно мазало! Карал е урбулешката през законите и сега новите се чудят как да минимализират щетите.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най важната магистрала и най трудната за строеж заради пресечения терен по който минава. Бай Тошо я започна 1974г. и успят построи най трудната част където са тунелите и мостове на прохода Витиня.. А сегашните още не могат да я довършат вече 31 години. Без тази магистрала Северна България никога няма да настигне Южна и ще продължи да се обезлюдява. Освен тази магистрала трябва да се построи ЖП магистрала с високоскоростни влакове. Но това едва ли ще стане в нашия живот.
24
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма как да се дължи 15% неустойка при платен аванс и несвършена работа. Тази Деса нещо се е объркала или са я объркали, с няколко хилядарки.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите обръчи да връщат авансовите плащания, като не искат да строят. Ще се намерят и други изпълнители на обектите, ако трябва и външни!
22
10
 
15
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
не Радев е правил сделките с наши фирмички , смешшен
21
7
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Родолюбец Кой род обичаш ти бе, сме.шко? БСПто не е нито род нито родина, макар и да ти е роднина, явно! Тази сляпа партия води за носа такива наивници като теб, на които пробутва по нещичко да им затвори напълно слепите очи до момента, когато ще стигне и до тях - какво можеш да очакваш от едни не.год.ници?! Станеш ли излишен или им застанеш на пътя, недай си боже, ще те изхрускат с парцалките без да им мигне окото - те са важните, ти нямаш никакво значение! Парите за Хемус не са източени
20
9
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Порочните договори за инхаус процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение ------///-------- Така, дойдоме си на думата...Значи, борбата е герберските фирми, на които са дадени пари под масата, да бъдат обявени официално за подизпълнители. Без конкурс. Иначе нема да върнат парите и нема да работат. :))) това е положението - от комсомолец и комунист, чиракувал при рекетьорите - толкоз!
19
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааааа начи искат да направят това което Боко направи ама ще подпишат някакви листи, за да излезе че правят нещо различно?
18
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радев е разруха и мизерия.Свиквайте.
17
2
 
15
 
! Отговори
das преди 2 години
как до вчера се правеше сега вече няма пари , но за два месеца направиха много толко много , че вече да няма пари, а направиха толко много.
16
17
 
15
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе снонимници кой открадна парите? Май трябва да ви се припомни къде са парите за тунелите под "Шипка" и "Петрохан", за пътя Видин -Ботевград и Русе- Подкова и ГЕРБ ли ги открадна? Само заблудени хора могат на вярват на кабинета на разединителя Радев!
15
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов започна Хемус без обоснована необходимост и без средства. Това стана предизборно в 2017 г. Преди това не искаше и казваше, че няма пари, а и да я построим, после ще се разорим с подръжката на толкова магистрали. 2017 имаше опасност съвсем да загубят изборите и тогава се засили да я прави.
14
17
 
14
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Българино, чакал си толкова време за Хемус, почакай още година-две да дойде новото правителство, да се смени Гешев, да окаушат виновните за най-голямото източване на национални богатства - крадците от ГЕРБ и комунистическите ченгета чрез техните подизпълнители Доган и Пеевски, и вече на чисто чрез обществени поръчка - тройно по-ниска цена и двойно по-високо качество да бъдат построени магистрали, пътища, инфраструктура в една нова, некорупмнирана, просперираща България!
13
13
 
17
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Е това е - всичко е платено, проектирано и идва служебното правителство и причинява загуби за 2-3 милиарда като спира договори с ужасни неустойки. Защото имало съмнения.
12
5
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че БСП са безотговорни КАКТО ВИНАГИ! Какво им пука, нали "точката и запетайката" ще са си намястото, а това, че цялото "изречение" ще се изтрие благодарение на тях, няма никакво значение - а може би точно това целят тези не.год.ни.ци: потоп, потоп и пак потоп за всички тези "лоши" българи, които не искат да ги слушкат..Да не говорим, че всъщност ДЕФАКТО няма никакво престъпление с презапасяването. Ето, защото имаме 30г. такива "политици" няма защо да се чудим, че сме стигнали до тук.
11
1
 
15
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Защо няма повдигнати обвинения и хора в затвора?
10
9
 
19
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 години
С Бате Бойко, всичко се строеше и се режеха ленти всяка седмица, а сега дойде шофоьра на самолета и всички браншове стачкуват :-)
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс ----///----- Защо да бъдат загубени? Тук е мястото Прокуратурата да си свърши работата . Или да се извършат авансово платените работи или да върнат парите.
8
7
 
24
 
! Отговори
Катастрофа радьова преди 2 години
Браво на протестърите. Доведоха нвкаква баба-аркитект, която спря де-що, каквото се строеше. Хемус няма да има. Но на кого му пука. Слави обеща на неадквстнитв космоса. На тях явно нормален път не им е важен. Важното в, че ГЕРБ го няма.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи се признава, че се е действало нередно и порочно, но дай да направиме още една *** крачка, за да излезем на чистия път?! А бе, къде е прокуратурата????????????