Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"

На никого не му пука какво ще стане, казва шефката на "Автомагистрали"
Обновена: 10 сеп 2021 14:02 | 10 сеп 2021 14:02, Нели Христова
115
Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто. Това призова народните представители новият председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Христова присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси днес, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата. Тя поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече порочни договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Тези договори, с така наречените доставчици и наемодатели на техника, са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични – по „инхаус“-a със свлачищата, Видин-Ботевград, „Хемус“, те реално са подизпълнители. Така е де факто. Ние сме поставени на един опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“, коментира Десислава Христова, според която няма друг вариант за изход от ситуацията.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%. „Бюджетни средства могат да изтекат в една черна дупка“, смята Христова.

„Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите“, призова още шефката на „Автомагистрали“ и допълни: „Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус“.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Да, ще ни фалират, ще ни потопят. Добре, обаче тези пари ще изтекат, няма да има АМ „Хемус“, няма да има Видин-Ботевград, няма да има нищо - заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен74 Как така е нямало договори за строителство, БСП? Как иначе ще се говори за авансови плащания и за такива по договор ако няма договори? Стига си се въртял и ти въртиопашке - добре ви знаем как "решавате" проблемите, т.рол такъв! Крайно време е да си ходите, БСП! Става доста тесничко пространството ви, играта свърши..Ходете си докато е време! "Не е важно как си влезнал в политиката, важно е как ще излезнеш от нея"...Не ни карайте да изпитваме лоши чувства към вас!-ще съжалявате
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е съгласен да му вземат земята на ниска цена? Кой е съгласен да му строят на земята , без да си е получил парите?
64
10
 
13
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Къде е прокуратурата ли? Ми човека ББ раздал дефакто парите авансово / а де юре няма нищо общо/ си назначи главен прокурор. Кой очакваш да разследва и обвинява?Отделно тези фирми сигурно са фантоми и няма да намерят никой. Парите за нас изгоряха, а за ББ и компания са делавера.
63
5
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен71 Я виж ти какво измислил нашия!? Сигурно БСП затова и гонят Гешев, за да си понапълнят малко джобчетата..Разбира се!..Мамка му!..Е, явно няма да стане..Ще ги видим докога ще удържат фронта..Но, всъщност те са безотговорни,нямат лична отговорност и много им пука нито за хората,нито за пътя-важни са властта и джобовете им!Опитват се да прехвърлят недоволството на хората на Герб и да го ползват като трамплин за властта..Не знам обаче дали има закон, забраняващ да се отпускат аванси
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само искам а попитам какво мисли сегашното правителство? Тези хора години наред са работили по пътищата и редовно са си получавали заплатите. Сега и те и семействата им за кого ще гласуват на предстоящите избори?
61
6
 
9
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ.. преди 2 години
НАПРАВИ.:...ОТ "БЪЛГАРИЯ НА З МОРЕТА..... НА... БЪЛГАРИЯ НА З ПАРЧЕТА" ........................... ИЗПЪЛНЯВА МИСИЯ - ПОДЛЕЦА.........
60
2
 
9
 
! Отговори
От пРезиденството преди 2 години
Значи въпроса с магистрала Хемус е решен - магистрала няма да има! Дерзай!
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде е прокуратурата питам? Къде? И защо трябва да правим 'последна *** стъпка" вместо прокуратурата да замрази банковите сметки на всички изпълнители и "инхаус" (wtf?) подизпълнители, да върне парите за неизпълнените обекти със съдебно решение и да се тръгне с истински конкурси за истински фирми? И нещо повече, искам да попитам защо аз не мога да взема проект за АМ Хемус и след това да дам на Главбулгарстрой да ми е под изпълнител примерно? И да си прибера в джоба разликата?
58
8
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Няма начин БСП да промени решението си, а Христова,защото явно и тя си е БСП,е готова да се върти като пиле на грил,но не и да помисли конструктивно по въпросите /сигурно защото има толкова мозък-БСПто иначе няма да я постави там!/ Ето ви пример какво ви очаква наивни БСПари ако попаднете на пътя на БСП-жената явно более за въпросите, но е обречена на крах от своите! Трябва да махаме БСП час по скоро!Но...може би Христова може да потърси безлихвен кредит от някои банки докато почнат плащания...
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна България е откъсната от света.Толкова хора се надяваха да се построи АМ Хемус, Северозапада да се построи скоростен път , а Русе и Бяла да се спрат многото катастрофи. И сега какво? Всичко спря. Идват избори. Мислете преди да гласувате хора от Северна България!
56
5
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Този тип прокуратура е измислена не да служи на Правото, а да служи на мафията, на групировките, на силните на деня. Този тип прокуратура може да си избира срещу кого да работи и срещу кого да НЕ работи.
55
4
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ако Гл. прокурор беше чиновник от Правителството, сега Винету вече щеше да пътува с белезници към СЦЗ. Но понеже е "независима институция", голям борец с престъпността, тези неща просто ще убягнат от вниманието му.
54
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня подлизурко Нанков,който се возеше в джипката правеше далаверите,а преди това същия заедно с Лиляна Павлова.Те пълнеха яко чекмеджето на вожда,затова и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност.
53
5
 
10
 
! Отговори
Сата НАТ преди 2 години
Щом смятате, че е редно да ти вземат земята без право на обжалване, значи не заслужавате магистрала.. Аз не мога да провъзглася за герой някой, който прави помен с чужда пита.
52
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце ги строеше. Сключени са договорите по този начин защото иначе обществените поръчки се обжалваха от все някой и нищо не тръгваше да се строй. Тези, които не са спечелили завеждат дело в КЗК и край. Нищо не тръгва с години. И това е така, защото ония и тия 240 тиквеника така са създали законите.
51
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко на съд и за това.Тоя човек опропасти държавата,раздавайки милиарди левове на приближени фирми.Кой ще му потърси сметка за това?И разбрахте ли защо сте бедни?Защо сме на последно място в ЕС по всичко?Защото мноооого се краде!
50
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от некадърници. Много протестираха и скачаха. Сега не могат да намерят пари за нищо. Как така Бойко намираше за всичко, пък уж и крадял? Вие като "спряхте" краденето защо няма повече пари?
49
12
 
18
 
! Отговори
3-ти рунд преди 2 години
Борисов заяви -Завършвам магистралата и си тръгвам, но за протестърите няма живот без него и започват да се самоизяждат.
48
13
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Няма нищо засукано и сложно в този казус. Това си е просто класическо изнудване, нищо ново не са измислили герберите. Обаче има краен виновник по веригата и той е този, който е подписал авансово плащане без договор - директора, финансиста и юриста на предприятието. И като ги заключат, поне един от тримата ще изпее колко е заделил за себе си и кои са другите участници в схемата.
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана ...... Борисов по този начин се е опитал да спести сигурно милиони от инфлацията, но какво ги интересува буквоядите? ---///--- Я, Диянчо, обясни как е щял да спаси милиони от инфлация? Какъв е механизъма на спасяването и защо не работи? Ето, че парите им са преведени, но те не искат да работат. Това ли е спасяването от инфлацията?