Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"

На никого не му пука какво ще стане, казва шефката на "Автомагистрали"
Обновена: 10 сеп 2021 14:02 | 10 сеп 2021 14:02, Нели Христова
115
Десислава Христова: Заради безхаберие няма да има АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто. Това призова народните представители новият председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Христова присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси днес, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата. Тя поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече порочни договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Тези договори, с така наречените доставчици и наемодатели на техника, са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични – по „инхаус“-a със свлачищата, Видин-Ботевград, „Хемус“, те реално са подизпълнители. Така е де факто. Ние сме поставени на един опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“, коментира Десислава Христова, според която няма друг вариант за изход от ситуацията.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%. „Бюджетни средства могат да изтекат в една черна дупка“, смята Христова.

„Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите“, призова още шефката на „Автомагистрали“ и допълни: „Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус“.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Да, ще ни фалират, ще ни потопят. Добре, обаче тези пари ще изтекат, няма да има АМ „Хемус“, няма да има Видин-Ботевград, няма да има нищо - заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, коментира още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре махайте се ве... дойдохте на власт и почнахме това няма да има онова. Писна ни да чакаме една магистрала 400км 30г.... Ако не можете се разкарайте от управлението. Некадърност само съха от вас... женчовци
45
5
 
14
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана44 Ти ако си мислиш, че хубавите работи стават бързо-лъжеш се! Не съм компетентна по случая, но не се предвиждат плащания над договорираните - хората са взели само аванси и са готови да изпълнят поръчката в рамките на договора, т.е. без плащания над договорените...
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз така строих къща с един кьпут. В момента, в който му дадох единия транш малко по-рано, замина на море. После дойде и каза, че е объркал офертата и реалната цена е с 10% по-висока. Разкарах го и му конфискувах шпризите. Той ми завлече строителните книжа. Къщата стоя една година без покрив, но не съжалявам. На бетона му няма нищо, а насипа само по-добре ще улегне. А който е давал пари без договор, да влиза в затвора.
43
19
 
34
 
! Отговори
popo преди 2 години
Много добре си вървеше строителството на Хемус преди да се появят превратаджиите и да омажат всичко.
42
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе строете бе некадърници ,кой ви пречи?Това да не барака на плажа че е незаконно.Как до сега имаше пари и се строеше и се плащаше, а сега изведнъж нито се строи нито се плаща .Кирчо язовирчо взе парите и каза ще видим
41
7
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана Къде е умрело БСПто, бе сме.шко!То винаги е дърпало конците на нашата политика и ще прави това докато го има-с интриги, манипулации, мръсотии, лъжи..Те имат самочувствието, че те са единствените управници у нас и по всякакъв начин смазват останалите..Как можеш да кажеш подобно нещо след като точно сега цялото правителство е БСПарско?Или и това не виждаш?..Или си забравил протестите, как Нинова се изтъпанчи в Народното Събрание като единствен политик там, другите са ѝ бил фон там
40
4
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тая ф.итка ко разбира от магистрали :)))
39
5
 
10
 
! Отговори
едно време преди 2 години
Един шеф от Автомагистрали си купи място и си направи 3етажна вила! Ей за това реват.
38
6
 
11
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Ама дианче, ама ти въобще спомняш ли си, че ние дадохме предварително и на куп 1.8 милиарда лева за АМ хемус преди 4г. И де е АМ Хемус сега! До никъде! И ти ми казваш ако не им пречели щели да изпънят договора! Ми то те 4г не са изпълнили нищо и сега ти викаш дай още да ги чакаме! Колкото до БСП пак да ти кажа БСП-умре!!! И още се погребват! Но аз съм против да плащаме нещо което вече сме платили и нищо не се е свършило!
37
9
 
16
 
! Отговори
и те така преди 2 години
не е от безхаберие а умишлено . надяват се фигуранта да спечели , те отново да са правителство и да се хвалят : вижте какво постигнахме ( след като я достроят ) .
36
3
 
13
 
! Отговори
Умно преди 2 години
Значи така, подписани фалшиви договори с които абсолютно незаконно са дадени авансово милиарди. Сега хайде още по незаконно да ги преобразуваме в други договори за да стане законно. ДА ДА АМА НЕ, защото става още по - незаконно, ОБАЧЕ вече подписите няма да са на герб. Та с една дума това е.
35
10
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен35 Изтрили са ми пост-бъркате! Истината трябва да се гледа право в очите, а тя е такава каквато е - всички ще плащаме сметката, надробена и продължаваща да се дроби от БСП! Бъдете сигурни, че никой няма да бъде отминат - нито бедни, нито богати, всички сме в кюпа, както сме били 500г. Колкото до "ам" и АМ, няма връзка между тях - хората ще си изпълнят договорите ако не им пречат! БСПто иска да не им плаща разсрочено, а месечно, което е проблемът - няма никакво престъпление на АМ!
34
10
 
10
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Ама дианче, *** чедо! Първо що пак бсп ви е виновно на вас герберастите ***! *** бсп умре ***! На умрело куче нож вадите ***! Башка каква инфлация говориш, *** ти не видиш ли какви протести има по софето ***! При това пртести за вече платени от държавата пари ***! Милиарди левове платени на сътветните фирми ***! И ти ко сега казваш дайте още веднъж да ги платим тия същите пари дето веднъж ги платихме! Това ли ми казва герберастаката ти устица ***?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А магистрали Север - Юг кога ще имаме? Тунели под Стара Планина? Магистрала в посока Враца - Монтана - Видин?Магистрала Търново - Русе? Магистрала Шумен - Добрич? Редно е всички областни градове да са свързани. Ами ЖП линии? Защо изоставихме ЖП транспорта. Най чистия и екологичен транспорт! Къде са скоростните влакове? Къде са товарните превози?
32
8
 
11
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Епа тиквата дате долкочи милиарди левове на куп и в аванс, че ум да ти зайде! И сега ни магистрали ни пари и на всичкото от горе едни хора протестират, че държавата не им е платила! А държавата даде милиарди левове на фирми и фирмици и дружества и организации! И сега ***! Комбинация от 3 пръста с преобладаващ среден! Ни магистрали ни пари и протести, че пари не били дадени! Еми пак гласувайте за тиквата! Да си купи къща не само в барселона ми и в ню йорк и лондон и рим и на други места!
31
11
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен30 Като имаме такива закони, така се работи - иначе отиваме на фалит. Борисов по този начин се е опитал да спести сигурно милиони от инфлацията, но какво ги интересува буквоядите? Те затова ли са се трепали 30г. за да сме добре ли? Ха-ха-ха...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има АМ,защото много имаше ам,ам,ам....
29
10
 
14
 
! Отговори
Видин преди 2 години
Да, точно Тиквата реши парите за Видин-Ботевград да бъдат пренасочени за Струма.Била с приоритет нищо , че сега стават катастрофа след катастрофа от Видин до Ботевград, заради броя ТИРове, но кой го интересува.
28
13
 
16
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аре бе асфалт нали не се ядеше. Добре че беше Бойко да има някаква магистрали немалко километри днес. Знам че има хора с носталгия по москвича и козите пътеки но тези индивиди никой не ги води на сила на магистралата!
27
13
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
След това изказване Прокуратурата вече има директни улики срещу лицето Боко Тиквов Банкянски, за нанесени щети на Държавата в десетцифрен размер. И то даже не Специализираната, а най-обикновената районна прокуратура.