МС отпусна милиони заради засиления миграционен натиск

С 5 млн. лв. ще ремонтират оградата по границата с Турция
Обновена: 6 окт 2021 21:02 | 6 окт 2021 21:02, Веселина Йорданова
15
МС отпусна милиони заради засиления миграционен натиск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 37 млн. лв. допълнителни разходи отпуска правителството по бюджета на МВР за 2021 г. за финансово обезпечаване на дейността на ведомството в условията на засилен миграционен натиск.

Съгласно друго постановление се одобряват допълнителни разходи до 5 000 000 лв. за неотложни ремонтно-възстановителни дейности по инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница.

Министерството на отбраната също получава допълнително пари - до 25 200 000 лева. Средствата са предвидени за финансово осигуряване участието на формирования и техника от въоръжените сили в охрана на държавната граница с Република Турция и Република Гърция при увеличен миграционен натиск.

Други около 4 млн. лв. са предназначени за обекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) 2020 - 2027.

В началото на тази година са отпуснати малко над 7 800 000 лв. за Института по компютърни науки към Софийския университет. С допълнителните средства от над 4 млн. лв. ще се подкрепят пет инфраструктурни обекта от НПКНИ. 2 700 000 лв. се отпускат за ремонт и оборудване на научноизследователския кораб от Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски". За Националния геоинформационен център са необходими 365 000 лв. за надграждане и развитие на информационната система "Метеоаларм". За научните екипи, работещи с Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ, гр. Дубна) са предвидени 540 000 лв.

Финансов координатор за участието на България в Дубна е Министерството на образованието и науката, а научен координатор - Агенцията за ядрено регулиране. Членството там има значима роля за развитието на българската наука, като позволява на българските учени да провеждат изследвания на най-високо световно ниво и да поддържат връзки с над 700 научни центъра и университети в 64 страни.

За българското участие в европейските консорциуми „Проучване на здравето, застаряването и пенсионирането в Европа - SHARE ERIC“ и „Европейското социално изследване ESS-ERIC“ се отпускат съответно 229 950 лв. и 200 000 лв.

От 2018 г. досега националното финансиране на научните инфраструктури е в размер на 74 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: МВРразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
За тия пари, изхарчени досега за оградата, ако не се крадяха, можеха да построят три читави, а не една, която вече се нуждае от ремонт.И дума обаче не отваря никой за злоупотребите покрай оградата, други теми са злободневни.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли възможност да си подменя с материали от тая ограда в село оградата на двора, че е паднала от север?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да вдигнете една ограда като в Гърция, Сърбия, Литва, и другите нормални държави.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До когато си на четири и подслушен на Ердоган нямаш проблеми
7
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На кого ги отпуска за усвояване :)))
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, сериозно се притеснявам какво ще става Януари и Февруари. Всички суровини на борсата растат нагоре. В България по мое мнение служебното правителство доста грешки направи (дано да бъркам). Зимата се очаква много тежка.
5
6
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
А при Боко 1 лев не се даде и нямаше емигранти.Некадърници,затова го мразите
4
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
АСЕН ВАСИЛЕВ ДОКАЗАНО С ОВШОРКА ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ОТ ДАНС ,НАП честните измамници
3
4
 
1
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Фърчат едни милиони насам-натам. В същото време Другарката Нинова и Другарката Манолова, както и другарите от Синдиката се скъсват да обЕсняват колко прага на бедността.... енергийно бедните.... ровят по казаните за храна... бизнеса... хората... Макар че важното е да изчегъртаме ГЕРБ.
2
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Пари за заплати и пенсии, все няма и няма... *** за необразовани утепляци се намират...да ви се иЗсерем на социалната политика мръшляци...Ранете шФедите и мигрантите с наще данъци, а ние, ще плащаме скъпия ток и храните... Само разстрел ша ви опрай...
1
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой ше прай ремонта за 5 милиона