Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
23
 
! Отговори
по темата: преди 2 години
току що избраните за Нобел по икономика са доказали, че ниските заплати водят не до увеличаване, а до НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА! КОЙТО БИЗНЕСМЕН РАЗБРАЛ, РАЗБРАЛ...
30
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За български шеф повече никога няма да работя. В България работих яко и се гавриха с мен. Работих извънредно, вечно недоволен от мен шефът, не ми увеличи със стотинка заплатата. Като му казах на шефа, че отивам в Германия почнаха едни жалби, едни молби да остана. Отидох в Германия и веднага си намерих работа и съм доволен от отношение и заплащане. Дайте ми една причина да се върна в България и да работя за български чорбаджия - Селски тарикатчета и мутри!!!
29
1
 
22
 
! Отговори
.. преди 2 години
Когато нещо ти трябва а го няма достатъчно , предлагаш по-голяма цена май а ?Стига с тоя рев че нямало кадри. ИМА , ама май не им се плаща на "търсещите"
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недостигът е заради ниски заплати, лоши условия на труд, лошо отношение на работодател към работник, лоша работна среда сред работниците
27
4
 
12
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Аз си седя в къщи и си почивам, няма да им работя на нашите работодатели, и ще ходя на запад в чужбина в цивилизованите страни да работя на висока заплата и добър уърк балънс.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Работодателите ставали все по изобретателни"Верно бе,едно от най важните техни Изобретения е,че всички те търсят Пенкилери които да работят без пари!Да ама тоя филм Приключи!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в индустрията ходят не кадрите, а баламурниците! там е тотално прецакване! з тва няма желаещи!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екстра е ... най сетне цената на труда ще догони европейските...
23
1
 
15
 
! Отговори
Вълчи времена! преди 2 години
Народът ***,животът тежък, скучен. Живот без маска и без грим озъбено, свирепо куче.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ай стига едно и също бе! кадри та кадри! за 1000 лв това не са кадри! я вижте меринджеи, юристи, професори - бол!
21
0
 
23
 
! Отговори
селянин преди 2 години
така значи заплатите се повишават с 15% а стоки и услуги с 200-300% и как ке се намери балансо и от бангладеш не ке да найдат между другото некой знае ли каква е мин заплата у сомалия
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на 8К.
19
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алена:Българския народ изчезва докрая на годината,ако не гласува за ГЕРБ!!
18
1
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Аналогичен проблем има и в Румъния. Там са ми споделяли, че имат и друг проблем - с работници, приемащи наркотици . Общо взето и в България и в Румъния има голяма емиграция на кадри навън и заради това тук липсват кадърни хора . Не знам какво е положението в Унгария, там нали имат положителен прираст, за разлика от останалите постсоц. страни ?!
17
2
 
51
 
! Отговори
dvb преди 2 години
При малкото добри работодатели където има добър work-life balance, добра заплата сходна с ЕС стандартите, бонуси и други придобивки и добро отношение недостиг на кадри НЯМА!
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинявай, ама работодателите искат майка си и баща си и то за без пари. Да си умен, но решенията да ги взема 4укундур и половина. Рибата вмирисва откъм главата. Не може шефове на фирми които никога не са работили това да дават акъл. "Шеф под прикритие" е практика на запад, но не за шоу, а да види реалните проблеми в компанията. Има легенди и за монарси ходейки преоблечени сред ниските класи. У нас перукан доживот.
15
2
 
43
 
! Отговори
Мушмурок преди 2 години
Честито, от няколко години от работодател в България се превърнах в обикновен работник в чужбина. Сега я карам спокойно, без стрес и чудене от къде да намеря работници, да им платя заплатите, данъците и да остане и за мен. Най странното е че и доходите ми се увеличиха.
14
3
 
42
 
! Отговори
... преди 2 години
Какво очакват работодателите: Да идеш, да знаеш вскичко, да си продуктивен за 3-*** от първият ден без никакво обучение.Какво могат хората: Да отидат, да знаят 45% от необходимото, да научат 35% за 3 месеца, и останалите 20% за още 1г. Да са продуктивни като за 1 човек след 2 месеца. Работодателите ни са като жени, когато си търсят мъж. Да има всичко, да може всичко, да ме обича и да не иска нищо. Е такова НИКЪДЕ ГО НЯМА!
13
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите родни "работодатели" и топ"икономисти"твърдяха,че ниското заплащане на труда ни прави конкурентно способни и ще можем да привлечем много инвестиции!Е ДОЙДЕ време да се СЪБУДИМ!!!
12
4
 
30
 
! Отговори
Тия са луди преди 2 години
Младите искат достойна заплата, а не 8-часов работен ден.

Спонсорирани публикации