Мартин Михайлов: Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ

Той подкрепя бойкота на бранша
20 окт 2021 19:45, Нели Христова
23
Мартин Михайлов: Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ
Снимка: БГНЕС

За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог.

Това каза пред БГНЕС Мартин Михайлов, който е добре познато лице от клубния живот в столицата. Той е управител на няколко клуба, между които „Строежа“, “Терминал 1“, „Кино Кабана“ и „Бийт“, занимаващи се предимно с концертна дейност.

Клубовете отчитат сериозен спад на приходите за последната година и половина.

„Те са заради ограниченията, наложени от държавата, а и заради това, че имаше притеснение в аудиторията. През тази година много хора преболедуваха или се ваксинираха и клубовете постепенно започнаха да се пълнят. Въпросът е, че работиха много кратко. За тези 10 месеца, които са минали тази година, 5 месеца дейността на нощните заведения беше забранена. В месеците, в които имахме право, работихме успешно, но въпреки това смятам, че ще имаме над три пъти спад спрямо 2019 година. Само за миналата година спрямо 2019 г., спадът е повече от 6 пъти. Оцеляваме чрез кредити и чрез отлагане на стари задължения. Желаем нещата да се подобрят и да успеем да наваксаме и компенсираме цялото това пропуснато време. Виждаме как е в Европа, гледаме пълните стадиони на Шампионска лига. Ако продължаваме така ще станем просто една тъмночервена точка на картата, която всеки ще заобикаля“, коментира Михайлов.

Като управител на заведение, Михайлов не е изненадан от издадената министерска заповед, която ще влезе в сила от 00.00 часа на 21 октомври.

„Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ“ , каза той и добави: „Нощните клубове и хората, които се занимават със събитийна дейност не са изненадани толкова, тъй като ние това го очаквахме. Все пак виждаме какво става в Европа, виждаме какво се случва и по спортните събития. Аз смятам, че този сценарий е неизбежен за България, защото все пак ние сме част от Европейския съюз. Изненадата от вчерашната заповед на министър Кацаров беше свързана с режима на работа на дневните обекти предимно, тъй като досега те имаха избор да работят и без да се изискват сертификати, но при определени ограничения в капацитета и работното време. Доколкото знам, след разговори между браншовите организации и министерството е било говорено това да остане, тъй като при толкова малък процент ваксинирани в България на нас ни трябва сериозен период за адаптация към новото ежедневие, което ни очаква всички нас”, коментира Михайлов.

Той подкрепя бойкота на бранша, въпреки че това е незаконно действие.

„Незаконните действия се случват винаги, когато една заповед е неадекватна”, каза още Михайлов и обясни:

„Последните няколко заповеди са пълни с противоречия. Например, за доказване на преболедуван COVID-19 се признава само PCR тест, докато в България скритата заболеваемост, това, че много хора решиха да се самоизолират, хора, които изкараха заболяването безсимптомно, както и тези, които си направиха антигенен тест, са онеправдани. В същото време се налага санкция. Това е абсолютно несправедливо. Няма решение на този много наболял въпрос. Повтарям отново – не е ясно какво ще се случи с безплатните тестове. Има сериозни доводи, за да се бойкотира тази заповед. Ние бойкотирахме и предната заповед по простата причина, че я сметнахме за тотално дискриминационна. Не на последно място, държавата със своите институции не дава никакъв положителен пример. Защо държавните институции не са описани в тази заповед, като и те би трябвало да са в режим, изискващ сертификати. Тези заповеди затова се консултират предварително с различни организации, за да има различни гледни точки и те да бъдат взети предвид. В момента някой трябва да действа, защото умират стотици хора на ден. За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог. Не може да си говорил преди две-три седмици едно и сега да вземеш друго решение от днес за утре. Това се случва прекалено често и е нормално да предизвика нотки на недоволство и директен бойкот. При бойкот няма да стане въпрос за глоби просто, защото самите обекти ще си потърсят правата със сигурност. Тези заповеди дори и в момента се обжалват в съда“.

Ситуацията със скептицизма на българина относно ваксините и работата на изнесените пунктове, които досега работят вечер пред заведенията, Мартин Михайлов коментира така:

„Първо, скептицизмът е в изключително висок процент и второ, дори и човек, който досега е бил колебаещ се, се ваксинира, на него това ще му отнеме минимум 3 седмици, освен ако не избере еднократната ваксина. Напливът за тестове ще стане много осезаем и тези няколко пункта, които работят в момента няма да има как да го поемат, а и те са със специфичната роля да подпомогнат предимно работата на нощните заведения. Също така чакаме да видим какво ще стане с това обещание за безплатните тестове, доколко ще бъде осъществено на практика, защото такова решение вече трябваше да има и да се разясни как това ще работи с дата 21 октомври. Пунктовете, които българската Асоциация на заведенията организира са до голяма степен субсидирани от самите клубове“, каза още Михайлов.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не искате ограничения, не искате и мерки.Искате свободно движение, без маски, без ваксини...и все едно сме по старо му.Е, да, но времената са различни.Умират хора.">>>Хора винаги са умирали от болести, няма нищо различно в това. Различното е поведението на властите, които са се самозабравили до неузнаваемост. Това, че си сляп и не виждаш какво се случва е друг въпрос.
18
0
 
3
 
! Отговори
Дъ 15 преди 1 месец
До Куршум за миистъра1 Хората обедняват не защото не могат да си купят маски, или да си ги изперат.... а защото хората на Бойко заложиха капани в енергетиката и токът хвръкна в небесата. Запомнил е как родаде оставка преди годи заради скъп ток и сега играе същите номера...
17
0
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Много интересно. Браншън очаквал и не бил изненадан, но нищо не е направил... сега се оплаква, че срокът бил кратък...
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, излезте и агитирайте хората да се ваксинират.Помогнете на държавата и на обществото.А, не, само да протестирате и да се държите неадекватно.Не искате ограничения, не искате и мерки.Искате свободно движение, без маски, без ваксини...и все едно сме по старо му.Е, да, но времената са различни.Умират хора. И това не е шега.Това, че някакви антиваксъри не са стъпвали в ковид отделение и не са виждали и не искат да виждат починали или тежкоболни от ковид и препълнените отделения..
15
6
 
3
 
! Отговори
Куршум за миистъра1 преди 1 месец
Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари.. Хората НЯМАТ пари за Храна и дрехи, а Здравния министър иска българите да купуват и носят МАСКИ.Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Здравния министър, ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.. Тоя ПРЕНАСЯ вируси, ЗАЕДНО с разни араби, н.е.г.ри и китайци...
14
4
 
2
 
! Отговори
Куршум за министъра3 преди 1 месец
Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари.Тия мошеници министри, пускат БОГАТИ араби и китайци да ОТКРАДНАТ бизнеса Работата и Парите на българските бизнесмени и работници.. Араби и китайци започват да продават стоки БЕЗ пари, и като ФАЛИРАТ българите, онези ДОМЪКВАТ още араби и китайци.За да имаш Бизнес, Пари и Работа, трябва да отидеш, в ТЪМНОТО и да УБ.ИЕШ Здравния министър и да се отървем от маските, от арабите и китайците.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напред към фалита! Тия кръчмари как търпят марионетки като орангутана, да ги водят към фалит, не мога да си обясня.
12
6
 
5
 
! Отговори
КАЛЕКО АЛЕКО преди 1 месец
Радев е виновен
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коректно беше да си работят на 30% от капацитета. Всичко останало е изнудване.Днес от зала за 40 човека бяхме вътре 15 от които само 2ваксинирани.
10
2
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Всеки ден минавам покрай затворени магазини, които се дават под наем, откакто почна пвируса. Днес минах покрай едно шивашко ателие, което доскоро е работило. Гледам - опразнено, затворено. А вие постоянно ревете заради кръчми и дискотеки. Спрете се с тоя хленч, че става отвр..атителен, а те все по-нагли.
9
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Дреме ми за оборота на дребните търгаши пробутващи алкохол менте на невръстни тийнеджъри. Колкото повече фалират, толкова по-спокойно, здравословно и щастливо ще живее останалата част от обществото. Аман от барове, дискотечки и чалгатечки - толкова се нароиха, че има за всеки по една - еми нормално да фалират.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно племе. Все гледа в чуждите държави и им завижда на стандартите, но когато трябва да направи крачка към тази промяна реве с цяло гърло та се къса. Бетер талибаните сме станали с никакъв манталитет на цивилизован бял човек.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко данъци и социални осигуровки от персонал е скрил този за последните 20 години ми е интересно. Досега не съм чул за сервитьор или барман, който да работи повече от 4 часа на ден.
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе имаше миналата година един музикант - Димо от P.I.F, дето и той реши, че е безсмъртен, и насред пандемията реши да прави концерт на живо, щото му липсвала публиката. След три седмици му беше погребението. А вие, кръчмарите, продължавайте да си чешете езиците.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са изненадани, защото знаят от опит, че контрол няма или ако случайно се решат на проверка с малък рушвет проверяващите не констатират нарушения. Например мярката за 100% пълни заведения само с ваксинирани издиша на момента, защото е невъзможен контролът, нали не си мислите, че в 23 часа вечерта някой ще може да обиколи всички заведения в София и да излови нарушителите... Предричам пълни и весели кръчми до зори, освен ако не сложат на всяка врата по един милиционер да дебне...
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сте изненадани, защото сте се нагушили с пачка за години наред..До оня ден ревахте за помощи..
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко прайм сега без чалга и амфетки?Ами протести до дупка.
2
7
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ преди 1 месец
Изберете ме и ще отворя държавата!!!! Венсеремос БСП!!!
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръчмар вирусолог, който налага фашистки мерки