Мартин Михайлов: Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ

Той подкрепя бойкота на бранша
20 окт 2021 19:45, Нели Христова
23
Мартин Михайлов: Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ
Снимка: БГНЕС

За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог.

Това каза пред БГНЕС Мартин Михайлов, който е добре познато лице от клубния живот в столицата. Той е управител на няколко клуба, между които „Строежа“, “Терминал 1“, „Кино Кабана“ и „Бийт“, занимаващи се предимно с концертна дейност.

Клубовете отчитат сериозен спад на приходите за последната година и половина.

„Те са заради ограниченията, наложени от държавата, а и заради това, че имаше притеснение в аудиторията. През тази година много хора преболедуваха или се ваксинираха и клубовете постепенно започнаха да се пълнят. Въпросът е, че работиха много кратко. За тези 10 месеца, които са минали тази година, 5 месеца дейността на нощните заведения беше забранена. В месеците, в които имахме право, работихме успешно, но въпреки това смятам, че ще имаме над три пъти спад спрямо 2019 година. Само за миналата година спрямо 2019 г., спадът е повече от 6 пъти. Оцеляваме чрез кредити и чрез отлагане на стари задължения. Желаем нещата да се подобрят и да успеем да наваксаме и компенсираме цялото това пропуснато време. Виждаме как е в Европа, гледаме пълните стадиони на Шампионска лига. Ако продължаваме така ще станем просто една тъмночервена точка на картата, която всеки ще заобикаля“, коментира Михайлов.

Като управител на заведение, Михайлов не е изненадан от издадената министерска заповед, която ще влезе в сила от 00.00 часа на 21 октомври.

„Нощните клубове не са изненадани от вчерашната заповед на МЗ“ , каза той и добави: „Нощните клубове и хората, които се занимават със събитийна дейност не са изненадани толкова, тъй като ние това го очаквахме. Все пак виждаме какво става в Европа, виждаме какво се случва и по спортните събития. Аз смятам, че този сценарий е неизбежен за България, защото все пак ние сме част от Европейския съюз. Изненадата от вчерашната заповед на министър Кацаров беше свързана с режима на работа на дневните обекти предимно, тъй като досега те имаха избор да работят и без да се изискват сертификати, но при определени ограничения в капацитета и работното време. Доколкото знам, след разговори между браншовите организации и министерството е било говорено това да остане, тъй като при толкова малък процент ваксинирани в България на нас ни трябва сериозен период за адаптация към новото ежедневие, което ни очаква всички нас”, коментира Михайлов.

Той подкрепя бойкота на бранша, въпреки че това е незаконно действие.

„Незаконните действия се случват винаги, когато една заповед е неадекватна”, каза още Михайлов и обясни:

„Последните няколко заповеди са пълни с противоречия. Например, за доказване на преболедуван COVID-19 се признава само PCR тест, докато в България скритата заболеваемост, това, че много хора решиха да се самоизолират, хора, които изкараха заболяването безсимптомно, както и тези, които си направиха антигенен тест, са онеправдани. В същото време се налага санкция. Това е абсолютно несправедливо. Няма решение на този много наболял въпрос. Повтарям отново – не е ясно какво ще се случи с безплатните тестове. Има сериозни доводи, за да се бойкотира тази заповед. Ние бойкотирахме и предната заповед по простата причина, че я сметнахме за тотално дискриминационна. Не на последно място, държавата със своите институции не дава никакъв положителен пример. Защо държавните институции не са описани в тази заповед, като и те би трябвало да са в режим, изискващ сертификати. Тези заповеди затова се консултират предварително с различни организации, за да има различни гледни точки и те да бъдат взети предвид. В момента някой трябва да действа, защото умират стотици хора на ден. За една бедна държава като нашата, която е във всичко последна, а само по смъртност първа, ние нямаме верен ход и трябва да изберем по-малкото зло. Това обаче се ражда в диалог. Не може да си говорил преди две-три седмици едно и сега да вземеш друго решение от днес за утре. Това се случва прекалено често и е нормално да предизвика нотки на недоволство и директен бойкот. При бойкот няма да стане въпрос за глоби просто, защото самите обекти ще си потърсят правата със сигурност. Тези заповеди дори и в момента се обжалват в съда“.

Ситуацията със скептицизма на българина относно ваксините и работата на изнесените пунктове, които досега работят вечер пред заведенията, Мартин Михайлов коментира така:

„Първо, скептицизмът е в изключително висок процент и второ, дори и човек, който досега е бил колебаещ се, се ваксинира, на него това ще му отнеме минимум 3 седмици, освен ако не избере еднократната ваксина. Напливът за тестове ще стане много осезаем и тези няколко пункта, които работят в момента няма да има как да го поемат, а и те са със специфичната роля да подпомогнат предимно работата на нощните заведения. Също така чакаме да видим какво ще стане с това обещание за безплатните тестове, доколко ще бъде осъществено на практика, защото такова решение вече трябваше да има и да се разясни как това ще работи с дата 21 октомври. Пунктовете, които българската Асоциация на заведенията организира са до голяма степен субсидирани от самите клубове“, каза още Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не искате ограничения, не искате и мерки.Искате свободно движение, без маски, без ваксини...и все едно сме по старо му.Е, да, но времената са различни.Умират хора.">>>Хора винаги са умирали от болести, няма нищо различно в това. Различното е поведението на властите, които са се самозабравили до неузнаваемост. Това, че си сляп и не виждаш какво се случва е друг въпрос.
17
0
 
3
 
! Отговори
Дъ 15 преди 2 години
До Куршум за миистъра1 Хората обедняват не защото не могат да си купят маски, или да си ги изперат.... а защото хората на Бойко заложиха капани в енергетиката и токът хвръкна в небесата. Запомнил е как родаде оставка преди годи заради скъп ток и сега играе същите номера...
16
0
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Много интересно. Браншън очаквал и не бил изненадан, но нищо не е направил... сега се оплаква, че срокът бил кратък...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, излезте и агитирайте хората да се ваксинират.Помогнете на държавата и на обществото.А, не, само да протестирате и да се държите неадекватно.Не искате ограничения, не искате и мерки.Искате свободно движение, без маски, без ваксини...и все едно сме по старо му.Е, да, но времената са различни.Умират хора. И това не е шега.Това, че някакви антиваксъри не са стъпвали в ковид отделение и не са виждали и не искат да виждат починали или тежкоболни от ковид и препълнените отделения..
14
6
 
3
 
! Отговори
Куршум за миистъра1 преди 2 години
Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари.. Хората НЯМАТ пари за Храна и дрехи, а Здравния министър иска българите да купуват и носят МАСКИ.Ако ЗАСТР.ЕЛЯТ Здравния министър, ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.. Тоя ПРЕНАСЯ вируси, ЗАЕДНО с разни араби, н.е.г.ри и китайци...
13
4
 
2
 
! Отговори
Куршум за министъра3 преди 2 години
Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари.Тия мошеници министри, пускат БОГАТИ араби и китайци да ОТКРАДНАТ бизнеса Работата и Парите на българските бизнесмени и работници.. Араби и китайци започват да продават стоки БЕЗ пари, и като ФАЛИРАТ българите, онези ДОМЪКВАТ още араби и китайци.За да имаш Бизнес, Пари и Работа, трябва да отидеш, в ТЪМНОТО и да УБ.ИЕШ Здравния министър и да се отървем от маските, от арабите и китайците.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред към фалита! Тия кръчмари как търпят марионетки като орангутана, да ги водят към фалит, не мога да си обясня.
11
6
 
5
 
! Отговори
КАЛЕКО АЛЕКО преди 2 години
Радев е виновен
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коректно беше да си работят на 30% от капацитета. Всичко останало е изнудване.Днес от зала за 40 човека бяхме вътре 15 от които само 2ваксинирани.
9
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 години
Всеки ден минавам покрай затворени магазини, които се дават под наем, откакто почна пвируса. Днес минах покрай едно шивашко ателие, което доскоро е работило. Гледам - опразнено, затворено. А вие постоянно ревете заради кръчми и дискотеки. Спрете се с тоя хленч, че става отвр..атителен, а те все по-нагли.
8
3
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Дреме ми за оборота на дребните търгаши пробутващи алкохол менте на невръстни тийнеджъри. Колкото повече фалират, толкова по-спокойно, здравословно и щастливо ще живее останалата част от обществото. Аман от барове, дискотечки и чалгатечки - толкова се нароиха, че има за всеки по една - еми нормално да фалират.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно племе. Все гледа в чуждите държави и им завижда на стандартите, но когато трябва да направи крачка към тази промяна реве с цяло гърло та се къса. Бетер талибаните сме станали с никакъв манталитет на цивилизован бял човек.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко данъци и социални осигуровки от персонал е скрил този за последните 20 години ми е интересно. Досега не съм чул за сервитьор или барман, който да работи повече от 4 часа на ден.
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе имаше миналата година един музикант - Димо от P.I.F, дето и той реши, че е безсмъртен, и насред пандемията реши да прави концерт на живо, щото му липсвала публиката. След три седмици му беше погребението. А вие, кръчмарите, продължавайте да си чешете езиците.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са изненадани, защото знаят от опит, че контрол няма или ако случайно се решат на проверка с малък рушвет проверяващите не констатират нарушения. Например мярката за 100% пълни заведения само с ваксинирани издиша на момента, защото е невъзможен контролът, нали не си мислите, че в 23 часа вечерта някой ще може да обиколи всички заведения в София и да излови нарушителите... Предричам пълни и весели кръчми до зори, освен ако не сложат на всяка врата по един милиционер да дебне...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко прайм сега без чалга и амфетки?Ами протести до дупка.
2
7
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ преди 2 години
Изберете ме и ще отворя държавата!!!! Венсеремос БСП!!!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмар вирусолог, който налага фашистки мерки