Цвета Кирилова: Президентът трябва да е съзидателен образ

"Неговата основна функция е да бъде пазител на Конституцията"
Обновена: 8 ное 2021 22:42 | 8 ное 2021 22:42, Веселина Йорданова
59

Избрите 2 в1 са все по-близо. Каква е ролята на президента, според кандидати за "Дондуков" 2?

Ролята на президента е ключова. Той има една основна функция - да бъде съзидателен образ, който да успява да търси съвместимост между всички политически гледни точки, колкото и различни да са те. Неговата основна функция е да бъде пазител на Конституцията", заяви кандидатът за президент Цвета Кирилова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея в момента президентът нарушава основния закон, който е "гръбначен стълб на държавността ни".

"Визирам поредица от грешки, които направи - дебалансирани негови действия. Излизане извън президентската институция по време на протестите, вдигане на юмрука, опит за разделяне на общественото мнение", изтъкна Кирилова.

Кандидатът за вицепрезидент Георги Тутанов посочи, че отдавна е оттеглил доверието си от Румен Радев.

"Оттеглил съм доверието си от Радев, така както той оттегли доверието си от институциите, преди да създаде тази институционална криза, която прерасна в политическа. Ролята на президента е да балансира между интересите на определени групи - партиите. Зад всяка партия стои социумът", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Радев е абдикирал от поста на държавен глава и е станал обикновен политик, който представлява интересите на определен кръг от хора.

"Радев иска да тласка държавата ни към президентска република. Все още не казва на обществото какво иска да направи и как ще го постигне. Това е много дълъг път, защото трябва да се изговори с обществото, и може би да се направи референдум дали хората са готови да направим промяна на държавното управление и устройство. Президентска република не става от днес за утре", добави Кирилова.

Тутанов смята, че съставянето на правителство ще бъде много трудно, защото липсва будно общество.


 


59
Още от Общество
Гърдев: Мигрантската криза ще бъде дълга, трудна е за управление
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
158 преди 2 седмици
Бивша слаба журналистка, бивша любовница на Бойко /проверете в гугъл/, финансирано НПО Азбукари, употребяващо патриотични идеи, финансирано.. познайте от кого.. Появата на такива незначителни кандидати има за цел единствено да дърпа гласове, за да не може Радев да спечели на първи тур. Само излишни пари за втори тур..
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре , че дойде световноНЕизвестната красавица Цветка , та да НИ обясни какъв трябва да е президента !Щото така и щяхме да си останем неосведомени ...
48
1
 
3
 
! Отговори
THE EVIL преди 3 седмици
Тази госпожа беше в тв-то на СЛАВЧО, сИРОМАХОВ КАТО ВИДЯ КОЛКО Е *** я заби като пирон в кисело мляко. След като 20 мин обяснаваше въпросната "дама" как учела децата какви успехи постигнали и т.н. Сиромахов я помоли да цитира втория куплет на " Аз съм българче" и до там беше надуването, последва мощно оси.ране...
47
0
 
4
 
! Отговори
До До 32 преди 3 седмици
Прав си донякъде. Разбира се, висшите номенклатурни кадри решаваха всичко. Но и всяка ми.жи.турка, докопала се до поста партиен серетар в първична партийна организация в квартала по местоживеене или в някоя незначителна месторабота, можеше да съсипе живота на когото си иска, стига набелязаната жертва да няма авторитетни близки, които да я защитят. Всички помним какви мръсни номера можеше да направи парт. секретар/секретарка от злоба или завист спрямо кадърен колега или красива колежка.
46
2
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 3 седмици
"Заслугите" на радев за разделението между хората са неоспорими,вдигнатия юмрук (подобно на партизански командир на 9септ.1944г.) насади омраза между партиите и хората.Незачитането на няколко пъти на конституцията показа,че върховенството на закона не се отнася до него,че той е над всичко.Питам всички,които го подкрепят за втори мандат: накъде сте тръгнали с човек сеещ омраза и недоверие,пренебрегвайки основният закон на България?
45
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 седмици
Очаквахме Радев да ни обедини към БСП. А той какво направи ? Обедини ни с ПП. Предател.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мога да се хвана на бас,че тая ще има по малко гласове и от онова недоразумение Луна.
43
4
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 седмици
Бля, бля, бля - това е превода на изказването на тия !!!___Какво да направи един човек, койот има власт, а вижда, че България се е превърнала в мутранска държава !!!___Това е проблемът, а не РАДЕВ !!!
42
2
 
2
 
! Отговори
Албена преди 3 седмици
Които и да са Президент и Министър-председател, ще са подчинени на Европа и няма да могат да взимат самостоятелни решения.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ми звучи мошеническо, нещо са намислили тези.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ни занимавате с това нещо? Даже Луна и Митьо Пищова изглеждат адекватни в сравнение с тази.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв Браунов газ, това е една утопична идея, вие с учени разговаряли сте изобщо?Тая идея се върти от деситилетия, ако беше приложима, щяха да я прилагат. И за какво ви е да влагате енергия от която да получавате опасна енергия?
38
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Тулупът се е постарал да предостави подходящ кандидат и за интелектуалстващите стари моми феми-ниски.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цветооо ,аз па че гласувам за Луна -супер обединител на Чалгарите !
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тея двамата си знаят, че няма да идат никъде, май имат некъв зелен проект и показвайки се по тивито си го лансират безплатно....
35
4
 
2
 
! Отговори
S преди 3 седмици
Ерудиция, морал и родолюбие. Това е Цвета Кирилова. Но медиите не дават такива хора, защото някой "важен" може да загуби изборите. Бог с нас!
34
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Тя е стара мома.
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Президентът не трябва да е шапкар
32
0
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Редови член на БКП не означава нищо,както е било задължително за военни и полиция до 1989 г.. ----////------ Обратна е зависимостта - за ченгета взимаха само изявени комсомолци, които след това ставаха верни партийци.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая колко е грозна, неам думи! Телевизията прави чудеса с лицето в близък план, но женицата си напъва да покаже до петите. Абсолютни проксита на банкянския Толууп...