Цвета Кирилова: Президентът трябва да е съзидателен образ

"Неговата основна функция е да бъде пазител на Конституцията"
Обновена: 8 ное 2021 22:42 | 8 ное 2021 22:42, Веселина Йорданова
59

Избрите 2 в1 са все по-близо. Каква е ролята на президента, според кандидати за "Дондуков" 2?

Ролята на президента е ключова. Той има една основна функция - да бъде съзидателен образ, който да успява да търси съвместимост между всички политически гледни точки, колкото и различни да са те. Неговата основна функция е да бъде пазител на Конституцията", заяви кандидатът за президент Цвета Кирилова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея в момента президентът нарушава основния закон, който е "гръбначен стълб на държавността ни".

"Визирам поредица от грешки, които направи - дебалансирани негови действия. Излизане извън президентската институция по време на протестите, вдигане на юмрука, опит за разделяне на общественото мнение", изтъкна Кирилова.

Кандидатът за вицепрезидент Георги Тутанов посочи, че отдавна е оттеглил доверието си от Румен Радев.

"Оттеглил съм доверието си от Радев, така както той оттегли доверието си от институциите, преди да създаде тази институционална криза, която прерасна в политическа. Ролята на президента е да балансира между интересите на определени групи - партиите. Зад всяка партия стои социумът", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Радев е абдикирал от поста на държавен глава и е станал обикновен политик, който представлява интересите на определен кръг от хора.

"Радев иска да тласка държавата ни към президентска република. Все още не казва на обществото какво иска да направи и как ще го постигне. Това е много дълъг път, защото трябва да се изговори с обществото, и може би да се направи референдум дали хората са готови да направим промяна на държавното управление и устройство. Президентска република не става от днес за утре", добави Кирилова.

Тутанов смята, че съставянето на правителство ще бъде много трудно, защото липсва будно общество.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
158 преди 2 години
Бивша слаба журналистка, бивша любовница на Бойко /проверете в гугъл/, финансирано НПО Азбукари, употребяващо патриотични идеи, финансирано.. познайте от кого.. Появата на такива незначителни кандидати има за цел единствено да дърпа гласове, за да не може Радев да спечели на първи тур. Само излишни пари за втори тур..
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре , че дойде световноНЕизвестната красавица Цветка , та да НИ обясни какъв трябва да е президента !Щото така и щяхме да си останем неосведомени ...
43
1
 
3
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
Тази госпожа беше в тв-то на СЛАВЧО, сИРОМАХОВ КАТО ВИДЯ КОЛКО Е *** я заби като пирон в кисело мляко. След като 20 мин обяснаваше въпросната "дама" как учела децата какви успехи постигнали и т.н. Сиромахов я помоли да цитира втория куплет на " Аз съм българче" и до там беше надуването, последва мощно оси.ране...
42
2
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
"Заслугите" на радев за разделението между хората са неоспорими,вдигнатия юмрук (подобно на партизански командир на 9септ.1944г.) насади омраза между партиите и хората.Незачитането на няколко пъти на конституцията показа,че върховенството на закона не се отнася до него,че той е над всичко.Питам всички,които го подкрепят за втори мандат: накъде сте тръгнали с човек сеещ омраза и недоверие,пренебрегвайки основният закон на България?
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да се хвана на бас,че тая ще има по малко гласове и от онова недоразумение Луна.
40
4
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Бля, бля, бля - това е превода на изказването на тия !!!___Какво да направи един човек, койот има власт, а вижда, че България се е превърнала в мутранска държава !!!___Това е проблемът, а не РАДЕВ !!!
39
2
 
2
 
! Отговори
Албена преди 2 години
Които и да са Президент и Министър-председател, ще са подчинени на Европа и няма да могат да взимат самостоятелни решения.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми звучи мошеническо, нещо са намислили тези.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Браунов газ, това е една утопична идея, вие с учени разговаряли сте изобщо?Тая идея се върти от деситилетия, ако беше приложима, щяха да я прилагат. И за какво ви е да влагате енергия от която да получавате опасна енергия?
36
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тулупът се е постарал да предостави подходящ кандидат и за интелектуалстващите стари моми феми-ниски.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тея двамата си знаят, че няма да идат никъде, май имат некъв зелен проект и показвайки се по тивито си го лансират безплатно....
34
4
 
2
 
! Отговори
S преди 2 години
Ерудиция, морал и родолюбие. Това е Цвета Кирилова. Но медиите не дават такива хора, защото някой "важен" може да загуби изборите. Бог с нас!
33
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тя е стара мома.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът не трябва да е шапкар
31
0
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Редови член на БКП не означава нищо,както е било задължително за военни и полиция до 1989 г.. ----////------ Обратна е зависимостта - за ченгета взимаха само изявени комсомолци, които след това ставаха верни партийци.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая колко е грозна, неам думи! Телевизията прави чудеса с лицето в близък план, но женицата си напъва да покаже до петите. Абсолютни проксита на банкянския Толууп...
29
6
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Редови член на БКП не означава нищо,както е било задължително за военни и полиция до 1989 г..Радев е също член на БКП до 1989 г.Важни са номенклатурните кадри ,ДС,които продължават в БСП,а кандидат Резидентна Радев е с 27 агента на ДС.Че и вече масон с Узунов в масонската кожа на Гергов пловдивски.Какви зидари само,А?
28
5
 
5
 
! Отговори
Пешои преди 2 години
До АнонименИ Борисов, е от там, и Цвъко беше, и още една сюрия нагаждачи и наши хора както се казваше едно време, даже Нинова не е била член на БКП за разлика от толупа, а ако си направиш труда да видиш колко ченгета има в столична община, начело с Дончо Барбалов, по комисии и бордове, навсякъде са, а смешния ти плач за Радев е пример колко не познаваш миналото и повтаряш като папагал това което си чул.
27
9
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Цвето мислех те за по умна, обаче когато няма какво да се каже за сегашния президент се използват ИЗТЪРКАНИ клишета, пазители на Конституцията са Конституциония съд , а вдигнатия юмрук е показал нетърпимостта на народа от корупция, демагогия и шуробаджанащина , навсякъде се поставят зависими хора и *** калинки за да са лесни за управление, а смешните ти доводи издават че не си добре и с моралните принципи.
26
6
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Не е важно,че Радев се заяжда с Борисов,освен за първосигналите,то се вижда,че ползва елиментаризми да спечели на гърба му,дори стигна до избиратели с фалшиви сигнали,но игнорирайки простотиите,определящи за избор са качествата,има ли или не?Всеки ден служебното му се проваля във всичко,поръчкови министри,не може да управлява кризи,нито енергийна,икономическа нито здравна,бюджета,нови заеми без отчетност,че какъв главнокомандващ/ пример с кораба Вера сю/,нарушава Конституцита става или не?Не!