Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
2
 
5
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
Стопроцентов руски дАбил! Какво общо има това, че "кирилицата" е написана от учениците на светите братя, с Делиормана или Доган? *** и се прегледай! А и самият Доган също пише на "кирилица", и май ще излезе по-българин от тебе!
439
1
 
7
 
! Отговори
ЗА ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
*** опити за пренаписване на българската история са антинаучни и вредни за самите посолства, които толерират това. Стават за смях. Борете си се с Путин. Имате моята подкрепа. НЕ СКВЕРНЕТЕ ИСТОРИЯТА НИ И СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИЯ НИ ПРОИЗХОД! СПРЕТЕ ДА ПОДКРЕПЯТЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЗМИСЛИЦА - МАКЕДОНСКИ НАРОД! ТОЯ НАРОД ПРЪВ Е ПРИЗНАТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ. А ВИ ЦИТИРАХ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР, МИНУСИТЕ КОИТО СЛАГАТЕ НА СИНА НА СВЕТИ КНЯЗ БОРИС ВИ ПОКАЗВА """"НИВОТО"""".
438
9
 
2
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
А и ние турците предпочитаме латински половината бг сороси също и кво на кирица я пишат 300 000 българи я не пък и претенции ваша била грънци ваша
437
9
 
4
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 2 години
Еми тъй щее тя скоро само Русия ще пише на кирилица а за бг и българите никой няма да си спомня.
436
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алооууу,НЕ МИ ДРЪЖ ТАКЪВ ТОН И НЕ ОБИЖДАЙ, ГЛЕДАЙ СИ ТРЕТИЯ ПОЛ, АЗ СЪМ 100000 ПРОЦЕНТОВ СЛАВЯНОБЪЛГАРИН И СИ ГЛЕДАЙ ПРАБЪЛГАРСКИЯ ПОТУРЧЕНН ДЕЛИОРМАН С ТАКИВА КАТО ДОГАН,ДОБРЕ ЧЕ СА БИЛИ СЛАВЯНЕТЕ ИНАЧЕ ИСЛЯМА НА ПРАБУГАРЧЕТАТА СИ Е МНОГО МИЛ. ЩО НЕМА НИ ПОТУРНЯК НИ ТУРЧИН В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ АЙДЕ ЕЛАТЕ НИ НАПАДНЕТЕ БОСФОРЦИ, ЩЕ ВИ ГОНИМ ДО АНКАРА!!!!!!!!!!!!! НАРОДА ПРИ РУСКО-ТУРСКАТА СЕ ВДИГАНА ВЪЗСТАНИЕ И БИЕ ТУРСКИ ТАБОР И САМ ОСВОБОЖДАВА КЮСТЕНДИЛ!! ЩЕ МИ ТРОЛИШ ТУКА, ЧЕСТИТ ТИБАЙРАМ!
435
3
 
6
 
! Отговори
До ЧЕРНОРИЗЕЦ МЕНТЕ преди 2 години
"....Затова славянските книги не са от бога..." - па що тогава пишеш с Български букви ве, *** ?
434
1
 
4
 
! Отговори
ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363[4] от създаването на света.Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време[5]. Така, братя, бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин.
433
1
 
2
 
! Отговори
ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: Кой ви е създал азбуката или превел книгите?, всички знаят и в отговор ще рекат: Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.
432
4
 
5
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
...руския Тролик, стига с тая "славянска" азбука на Кирил и Методий! Не се ли събуди още! Хиляда път да ти повторят една и съща истина , ти продължаваш да циклиш на една лъжа! Солунските братя са написали "глаголицата", която е мъртва азбука и на нея не пише никой! Истинската азбука "кирилицата", е написана от неговите ученици, във Плиска! Делото на двамата братя най вече е защитено в Рим , че всеки народ има право да чете "Божието слово" на родния си език!
431
2
 
5
 
! Отговори
До 492 преди 2 години
"....а климент създателят на сегашната азбука роден в македония..." - в Средновековието това е исконна Българска територия. Македония е била преди Христа.
430
1
 
1
 
! Отговори
ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
Други пък казват: Защо са славянските книги? Тях нито бог ги е създал, нито ангелите, нито пък са изначални като еврейските, римските и гръцките, които са още отначало и са приети от бога.А други пък казват, че бог ни е създал буквите. И не знаят, окаяните, какво говорят и мислят, като смятат, че бог е заповядал да се пишат книги на три езика, както пише в Евангелието: И имаше дъска, написана на еврейски, римски и елински. А славянски там нямаше. Затова славянските книги не са от бога.
429
0
 
0
 
! Отговори
ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смили се над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви: едни по образец на гръцките букви, а други пък според СЛАВЯНСКАТА реч.
428
0
 
1
 
! Отговори
ОТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР преди 2 години
ПИСАЛ Е ПРИ ЦАР СИМЕОН ПРЕДИ 1100 ГОДИНИ! ЦИТАТ:Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗѢЛО, или ЦРЬКꙐ, или ЧАꙖНЬѤ, или ШИРОТА, или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ, или ѨЗꙐКЪ[1] и други тям подобни. И така беше много години.
427
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вярно кирил и методи родени във византия от това следва че са византийци,а климент създателят на сегашната азбука роден в македония,следователно македонец
426
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-хаКак не те е срам да си измисляш врели - некипели. Чети Черноризец Храбър - За буквите, той , според някои самият цар Симеон Велики пише за слявански език. Че дойде чех и ще пише на прабългарите на езика... майхнете политиката, утре Путин няма да е на власт и въобще такива като теб ту рци няма и да пишете по темата... Пиши си там срещу Путин стига мешахте по българската история по соросопитешки начин. Що отец Паисий пише История славянобългарска? ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАКРАЯ БРЕЕ
425
2
 
3
 
! Отговори
До 487 преди 2 години
"....Колко хлъзгави са руските таракани...." - важното е да няма Кравари и дебели крави. Вън Краварите от България и Европа Свобода за Джулиан Асанж, приемете Мексико за 52 щат :)))
424
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ С ИДВАНЕТО НА ХАН АСПАРУХ ТУК ТОЙ СКЛЮЧВА ПАКТОН- СЪЮЗ СЪС 8 СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА. ВОДИ СЕ ИСТИНСКА БОРБА С ВИЗАНТИЯ, СТОЛЕТИЯ НАРЕД, ВИЗАНТИЯ Е ДО ЕГИПЕТ ТОГАВА. До Италия и Испания, до Ирак, а България е малка и се е опирала на славяните, а славянските племена на българите и така става спойка... И какво става - балканските славяни приемат името българи, а прабългарите пък приемат славянския език и писмена. А после от нас и другите славянски народи, че и Монголия даже пише на кирилица!!!!!
423
4
 
5
 
! Отговори
До 481 преди 2 години
"......Мамицата му на Хитлер , дет ни ги докара на главите тез руснаци ....." - това че говориш на относително чист Български е заслуга на Руснаците. Инак сега всяка втора дума щеше да ти е Аллах, а ти щеше да носиш "традиционното" име Мехмед. Ако не ти харесва отиди се оплачи на Арменския поп :)))
422
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Колко хлъзгави са руските таракани из форума! Княз Борис бил приел "славянския" език и азбука! Не душички мили, княз Борис е приел учениците на Кирил и Методий, създал им е условия ,и те в Плиска са написали съвсем друга азбука, която няма нищо общо с глаголицата на двамата братя! Набийте си го в рушофилските празни кратуни! Филмът е една голяма... Лъжа!
421
0
 
3
 
! Отговори
истината е преди 2 години
дРУГИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ НА вОЛЖКА бЪЛГАРИЯ И ТН СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ ДА ПРИЕМАТ ИСЛЯМА И СА ... ИЗЧЕЗНАЛИ. КНЯЗ БОРИС НАПРАВИ ОТ БЪЛГАРИЯ, КАТО ПРИЮТИ КЛИМЕНТ, НАУМ, АНГЕЛАРИЙ, ГОРАЗД, САВА И ДРУГИТЕ ЧЕХИ - ТЯХ И СЛАВЯНСКИТЕ ИМ КНИГИ, КНИЖОВНОСТ, ТОЙ СПАСИ СЛАВЯНИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ЗАЕДНО!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА Е ВЕЛИКО ДЕЛО НА СЛАВЯНИТЕ И НА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!! ПОЧИТАЙТЕ СЛАВЯНИТЕ И БЪЛГАРИТЕ БРАТЯ, НИЕ СМЕ ЕДНО, ПРЕПЛЕТЕНИ В ЕДИН НАРОД МЪЧЕНИК!