Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%

Така щели да паднат цените
Обновена: 6 фев 2022 14:24 | 6 фев 2022 14:15, Камелия Цветанова
106
Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%
Снимка: БГНЕС

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5% по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, като разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира млекопреработвателят Димитър Зоров пред bTV.

„В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – „донори“, казва Зоров.

Още по темата

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд", каза Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.
Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, , но производства не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнесът му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ДДСценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
21
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 години
Цените НЯМА да паднат! Видяхме го с книгите! Цените не само не паднаха, но се и увеличиха! Онзи ден купих книга, чиято отпечатана цена е 16 лв за 19!!!!! Да, 3 лв. са, но минаха на трикове от 90те години. Позор! Единсвтеното, което ще се промени е разликата между 22% и 9% да влиза в джоба на прозиводителите/издателствата! Стига лъгайте!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако даден на 1 , ще искат всички. Да търсят други начини.
52
0
 
12
 
! Отговори
Kuks преди 2 години
До кога държавата ще субсидира бизнеса,като работят на загуба да фалират.Мен някой да ме не субсидира,като фалира единия работодател отиваш при друг,или друга държава и така ще изчезнат тарикатите които не плащат.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като кръчмите са на 9% вече 2 години без никаква добавена стойност, не виждам защо производителите на нещо реално да не минат на 9%. Кръчмарите са едни прекупвачи, държат си хората на черно с по договори за 4 часа и 300 лева и мрънкат непрекъснато за нещо. На фона на тези претенции защо да не се помогне на реално работещите хора
50
0
 
9
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
нищо няма да ПАДНЕ, ами цената ще остане СЪЩАТА а тази РАЗЛИКА от 10 процента търгашите ще вземат в ДЖОБА!!!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** повервахме ви. Ей сега като свалят ДДСто и вие няма да си го присвоите. Че да излезе че сте по *** от кръчмарите.
48
1
 
12
 
! Отговори
Мизерия България преди 2 години
Хлебарите, за да живеят в лукс и да карат скъпи коли трябва да им се угажда и да са с привилегии като дупетати златни и позлатени. Аз лично вече не купувам хляб правя си го от брашно вкъщи на домашна евтина и практична хлебопекарна също хляб не е задължително всеки ден да се яде. Японците например живеят изобщо БЕЗ хлебни изделия за тях това е екзотика и дори вредна храна.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените в България наминаха западноевропейските. Краставици в България - 7 лв./кг. а в Германия - 1.35 евро/кг.(2.70 лв.)
46
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера бях в Лидл. Краставиците вече са 5.79лв/кг, Олиото е 5лв/литър, Лютеницата е 5.49 за 500г бурканче. Хляба е 2.19лв/500г типов, 1.99лв за не типов, пълнозърнестия няма да коментирам. Това е над 30% увеличние за 2 месеца. Важно е да си говорим за Македония, Украйна, ваксини и гей права обаче. Когато и последния Българин бъде изгонен от родината си продадена от мерзавци за жълти стотинки, правителството ще въздъхне с утеха и ще каже "Е, това е, на Българите не им харесваше тук!"
45
0
 
13
 
! Отговори
кайзер созе преди 2 години
Цената на енергията е почти изравнена, но дали германските работници получават колкото българските. Така,че разходите за единица труд в Германия са значително по-скъпи.Да не говорим и за дънъците. Както и в по-долните коментари, млекопроизводителите бяха свикнали на печалба от 100 %. Още преди година-две 1кг сирене на Зоров струваше 14 лв, при изкупни цени на млякото 65-75 ст/л. и да предположим ,че няма други съставки. Още се ослушват процентното съдържание на вода да се изписва на етикета.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 л. прясно мляко българска марка - 2.40 лв , до нея 1 л. прясно мляко внесено от Хърватска - 1.80 лв , как става този номер .
43
0
 
11
 
! Отговори
Все едно преди 2 години
ЗА ХОРАТА ще оставят ВИСОКИ цените за да се НАГУШКАТ с ПАРИ и ПЕЧАЛБИ Хлабарите. Обикновените хора пак ще си плащат скъп хляб и висок данък щото като намалят ДДС-то ще требе да компенсират пак от обикновените хора да плащат много по-високи данъци.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа"убавци"значи ако намалим ДДС и цените ще паднат и ще са по малки от колкото в Германия?Ами защо не са по ниски тогава след като корпоративният данък тук е 10% а там е 15%,защо не са по ниски тогава когато разходите за труд,средна заплата тук е 777евро бруто,а там е 3975евро бруто????
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали Кокорчо ви го каза в прав текст, че по-високи цени е по-добре за него понеже така ще прибира и повечко ДДС, айде народе купувай като за световно.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може в Унгария, Северна Македония, Сърбия и др. да върнат цените на нива от 15.10.2021 г. и да ги замразят на основни хранителни продукти, а в България нищо не се прави освен да се краде с изкуствено увеличаване на цените.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия ДДС на основните храни НЯМА! В България защо има, по бигати ли са българските граждани????
38
1
 
15
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Господа *** ЗАЩО КРЪЩАВАТ БРАШНАТА И ТЕСТАТА СЪС ВСЕВЪЗМОЖНА ХИМИЯ ?? ГОСПОДА МАНДРАДЖИИТЕ ЗАЩО СЛАГАТ ТОНОВЕ ПАЛМОВА МАЗНИНА И БЯЛА ГРЕС ВЪВ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ ??? ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КАКВА ОТРОВА СЕ ДАВА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ???????
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако разликата е дадете на работниците съм съгласен ! Иначе не
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БЪЛГАРИЯ ОСНОВНИЯ БИЗНЕС Е РЕКЕТА, ИЗНУДВАНЕТО И КОРУПЦИЯТА.
35
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
А ИСКАТ ЛИ ДА ДОЙДАТ ИНВЕСТИТОРИ В ТЕХНИЯ СЕКТОР И ДА РАБОТЯТ НА НОРМАЛНИ ЦЕНИ С 22% ДДС?