Шофьор сбъркал 50 пъти за е-винетката, трябва да плати 3500 лв.

Омбудсманът сезира регионалния министър за компенсаторните такси
57
Шофьор сбъркал 50 пъти за е-винетката, трябва да плати 3500 лв.
Снимка: БГНЕС

С множество жалби до омбудсмана граждани търсят съдействие за наложени компенсаторни такси заради допусната грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетка.

Проблемът е, че тези шофьори на МПС разбират, че многократно са регистрирани като нарушители едва когато бъдат спрени от екипи на БГТОЛ. По този начин те са приравнявани със случаите, при които изобщо липсва платена пътна такса.

Затова омбудсманът Диана Ковачева сезира вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщиха от институцията.

Омбудсманът настоява пред министър Караджов да бъде преустановена неправомерната практика по събиране на компенсаторни такси. А нарушителите да бъдат уведомявани своевременно за наложените им глоби, включително да се прави и необходимата преценка за маловажен случай, съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

Проф. Ковачева подчертава, че има драстични случаи за налагане на глоби и дава конкретен пример за това – на шофьор на МПС с регистрирани 50 нарушения само в рамките на 3 месеца, за които той разбира от екип на БГТОЛ.

В дадения пример водачът на превозното средство следва да заплати 3 500 лв., ако иска да бъде освободен от административнонаказателна отговорност.

Освен това Ковачева акцентира върху факта, че липсва публичност и прозрачност за събраните и разходвани парични средства от компенсаторни такси.

Проф. Диана Ковачева е категорична и че е необходима законодателна промяна - ясен, бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платените суми вследствие на сгрешени е-винетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: омбудсманМРРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
2
 
! Отговори
коректив преди 2 години
Абдала, иска да кара без винетка,после не знаел?
40
0
 
14
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Нещо полага ли се ако минеш 50 пъти през една и съща дупка за 3 месеца ...
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьор сбъркал 50 пъти за е-винетката, трябва да плати 3500 лв. Това е името на статията, а в действителност човека сбъркал веднъш, и хванат в нарушение 50 пъти. Без коментар към автора
38
13
 
8
 
! Отговори
11111 преди 2 години
100% е гласоподавател на Кирчо и Кокорчо!
37
0
 
12
 
! Отговори
В. преди 2 години
Същото е и скамерите. Получаваш фиш след година. Камерите нямат никакъв възпитателен ефект, нито нещо помагат на движението. Просто касички да пари на същите места дето бяха хранилките на корумпираните катаджии. А какво пречи като засече някой без винетка, системата да издава винетка за година примерно на двойна цена.л и това да е глобата
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закопуването на винетките не е проблем ама тия маршрутни карти са ужас! Толкова ли неможе държавната АПИ да раздава машинките за мпс над 3.5т и после сама да си събира приходите!
35
11
 
3
 
! Отговори
Wow преди 2 години
Колко требва да си *** да сбъркаш 50 пъти?
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тъпо заглавие... Големи неграмотници
33
11
 
3
 
! Отговори
555 преди 2 години
Нека пробва още 50 пъти, то бива да си ***, но това вече е прекалено
32
2
 
10
 
! Отговори
И друго преди 2 години
Ами за дупките по пътищата дали отговаря ня(и)кой? Щото винетка няма-глоба. Има дупка-глоба???
31
4
 
7
 
! Отговори
Schmetz преди 2 години
Пълни мошеници. Нито ми върнаха парите, нито ми позволиха сумата да бъде прехвърлена на друг автомобил. Зададог им въпроса: случая имам 2 винетки,която едната отива в полза на кого????Отговор не получих.
30
2
 
12
 
! Отговори
Schmetz преди 2 години
Преди 3 години и аз си купих винетка, и веднага установих че съм изтървал едната цифра от номера на автомобила.Никтде в системата им не изисква повторно изписване на номера с тази цел. След много писане на молби и разправии по телефон и имейл, резултат никакъв. Отговорът им беше, че за погрешно написани данни отговорността е моя. Опитах да им обясня че данните не са грешни а номера на автомобила е НЕПЪЛЕН, и как системата им допуска не пълен номер, нали общо цифри и букви за определената област
29
7
 
2
 
! Отговори
Да вА питЪм преди 2 години
А чи , да ричем, сбъркал нящу чилякът, убуу, ама дал сухуту, рекъл си еж къй съм реден чиляк, винетки имъм, рабути имъм, ша си карам из дупките колкот си щъ. Ама са Забъркал нящу си. Ам тее пари дето гий дал де ги. За ко гий дал? Ам за винетки. Зеа парите и рекуа ща видим. Проверявайте всичко и след това глобявайте. А не урбулешката.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и стационарни камери които снимат за винетка.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21 Ти си в грешка.Толаджийските коли винаги са две.Едната снима и предава информация на другата която те спира заради нарушението.Няма как да снима и веднага да те спре.Ти да не караш с 5 километра.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можело да се валидира. Може ама нагли чиновници с кьопаво тех задание и некадърни програмисти. Вкарваш Номера, ОК, плащаш. излиза на екран собственика на колата. Ако е грешно, предприемаш правни стъпки за отмяна/поправка.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 *** заглавие е подвеждащо.Не е сгрешил при купуването на винетката.Направил е нарушение 50 пъти.Тоест карал си е без винетка и за всеки път е глобяван отново.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете добре,има 50 нарушения за който не знае.
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно подкрепям да плащат по5-10 пъти. Винетки продават на всякъде, отивам момчето ми попълва данните и всичко е ок.
22
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 пъти да направиш грешка при попълване на 8 символа ,значи че си неграмотен и моментално трябва да ти вземат книжката !!!