Петков: Търсят се най-безопасните коридори за евакуация от Киев

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса
Обновена: 26 фев 2022 18:52 | 26 фев 2022 18:06, Веселина Йорданова
196

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В МВнР имаме работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерството на външите работи.

Той посочи, че чакаме знак за свободни коридори, за да изведем нашите сънародници безопасно от Украйна. Нещата са под контрол и с много добра координация, каза премиерът.

Още по темата
Ситуацията е много динамична и се променя всяка минута, коментираха на брифинга.

Външният министър Теодора Генчовска каза, че обявеният в Киев комендантски час много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Нашите служби за сигурност търсят най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да ги изведем, каза тя.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници се информират за часа и мястото на тръгване при зелен коридор. Основната задача е да изведем хората от Киев в посока безопасно направление, което службите ни в момента търсят, обясни Генчовска.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани се намират и четирима италианци, и двама украинци.

От Одеса утре тръгват два наши автобуса съвместно с автобуси на гръцкото консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт, информира министърът.

Препоръчваме на всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколкото е възможно, до напускане на територията на Украйна.

На границите с Румъния и Молдова има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване и ако има нужда от друга помощ.

Според информацията досега 140 души, които са в Киев, желаят да се евакуират и са на изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
7
 
! Отговори
топалов преди 2 години
в дуупетто ти петков в дуупетто ти е най безопасния коридор. той затова спецов там ви плющи с кокорана. грайндърчетата на батьо. ПС: сега е моментът да обесим това нищожество, да напуснем НАТО и да направим голяма руска база на 80 километра от бондстийл. в заманя путинков ни връща македония, заселва ни я с българи от русия и украйна и изселва макетата при сърбетата и алабанюгите.
124
0
 
17
 
! Отговори
промяна към мизерия преди 2 години
Кляка на македонските фашисти,кляка на евро джендърите,кляка на ус терористите,само че е избран от българския народ,а досега само виждаме тежка мизерия,брутална инфлация и икономическа разруха.Протестите ще са неизбежни и ще трябва евродругарчетата да му правят и на него зелени коридори.
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ги дириш тея коридори да се не натъкнеш на некоя "бензиностанция" със или без ракети - мисли Кириле - в момента се сменя световния ред в т.ч. и елитите - *** колко си елит не знам ....гласувал съм за теб щото е против ББ - *** времената се менят идват нови играчи.......
122
0
 
12
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
през Канада!
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Презедиента го предупреди че нищо не е усетил народа ,явно вървите по пътя на итн 7%
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как е възможно в това сложно време да имаме такъв неадекватен премиер и смешен президент,за другите ще си замълча
119
1
 
10
 
! Отговори
Харвард преди 2 години
Скочи ли цената на газа и петрола още заради глупостите им -народа ще ги исхвьрли от политиката бьрзоЕдин хляб вече е -2 лв едвам платих тока
118
2
 
18
 
! Отговори
БОЕЦ преди 2 години
КИРЧО---ТЪРСИ ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ ЗА ТЕБЕ И ТВОЯТА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ШАЙКА ЗА СПАСЕНИЕ ПРЕЗ --АПРИЛ
117
4
 
5
 
! Отговори
ПОМИСЛЕТЕ, преди 2 години
че психиката на ПУТИН не може да е нормална, но на диктатор никой не се осмелява да каже, а го"коткат???А той не носи отговорност!!??Мислете.
116
3
 
21
 
! Отговори
Ицето преди 2 години
Канадеца е изпята песен.Доказа се като поредния американски агент спуснат с парашут да унищожава страната!Където стъпи американо-харвардски крак трева не никне.
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе такъв резил не сме брали пък незнам,като с тея на власт.Отваряй небето за братушките и да върви двустранния бизнес ,не ми обяснявай за коридори ,защото от миналата седмица и от още по миналата беше ясна ситуацията ,така че това е ваш проблем за коридорите.Не си придавай важност защото са нормални ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА СТРАНАТА И БЪРЗО ОПРАВЯЙ ОТ ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ,ЧЕ СТАНАХМЕ ЗА РЕЗИЛ.САМИ ДА СЕ ПОРЯЗВАМЕ ОТ ЧУЖДА ВОЙНА ,ВМЕСТО ДА ПЕЧЕЛИМ ДИВИДЕНТИ,СМОТАН ...!
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кичро не може да мисли изобщо ние требва да скрием плефню и деса че тоя *** много плю по руските степи и може да пострада
113
4
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Кирчо не мислиш ли че Путин ще ги потърси и в България тия украонски неонацисти , които ти приемаш сега ?
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, що стана с фалшивата пандемия, ментак?!
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези,които ги стоварвате тук за сметка на бг народ? Бягащи бандеровци и семейтавта им или обслужващ персонал за ***? На вас не ви пука за бг народ,тръгнали да ни убеждават,че спасявят чужди граждани.
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, тия сертификати, пср-и имат ли, а киро? Един не виждам с маска в автобусите. Ако мерки не важат за тях, защо аз трябва да ги спазвам?
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А поради что се срамите да пуснете видеото с уж убитите от руснаци украински военни от Змийския остров?! Сега го гледах в друга медия, предали са се и руснаците са ги пуснали да си ходят по живо, по здраво. А смешника и лъжец Зеленски викаше, че посмъртно щял да ги награждава за уж геройската им съпротива!
108
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Кирилее Американски лакей Б*****. Сега заради теб, ще ни атакуват и нас!
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, де Кирчо търси безопасни коридори и за това държавния Фалкон е кацнал на летището в Париж. Кой отиде на шопинг с държавния самолет? Не е бил президентът, защото по същото време, Радев се прибира от Варшава!Май някой ползва Авиоотряда като частна авиокомпания и си прави разходчица до Париж (шопинг ала бала), на гърба на народа по време на война! Не го е срам! Не е бил и Кирчо понеже по това време беше в България. Кой търси държавния Фалкон във Франция? Или Лена си прави маникюра там?
106
0
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Е нали капиталистите са против национализацията. Ако ви национализираме апартаментите и предприятията ще виете. Вие не сте капиталисти, просто сте американофилисти.

Спонсорирани публикации