Петков: Търсят се най-безопасните коридори за евакуация от Киев

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса
Обновена: 26 фев 2022 18:52 | 26 фев 2022 18:06, Веселина Йорданова
196

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В МВнР имаме работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерството на външите работи.

Той посочи, че чакаме знак за свободни коридори, за да изведем нашите сънародници безопасно от Украйна. Нещата са под контрол и с много добра координация, каза премиерът.

Още по темата
Ситуацията е много динамична и се променя всяка минута, коментираха на брифинга.

Външният министър Теодора Генчовска каза, че обявеният в Киев комендантски час много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Нашите служби за сигурност търсят най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да ги изведем, каза тя.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници се информират за часа и мястото на тръгване при зелен коридор. Основната задача е да изведем хората от Киев в посока безопасно направление, което службите ни в момента търсят, обясни Генчовска.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани се намират и четирима италианци, и двама украинци.

От Одеса утре тръгват два наши автобуса съвместно с автобуси на гръцкото консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт, информира министърът.

Препоръчваме на всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколкото е възможно, до напускане на територията на Украйна.

На границите с Румъния и Молдова има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване и ако има нужда от друга помощ.

Според информацията досега 140 души, които са в Киев, желаят да се евакуират и са на изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"просто Киро" да намери най-бързият път към Канада и въобще дори и да не си помисля да се връща,аман от такива разбирачи
104
1
 
9
 
! Отговори
извод преди 2 години
това което вие, скапаняци не направихте, путин ще го направи - ще се насели страната с хора, възвращенци, християни
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пппсъаааавкаааааа Ще ни вкараш в беля!!!!!
102
1
 
12
 
! Отговори
До Майко мила преди 2 години
Сериозно. Каза го ВЧЕРА. Потърсете в Гугъл: "КИРИЛ ПЕТКОВ: КАКВО ИМА В РУСИЯ? РУСИЯ ПРИЛИЧА НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ."
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За бежанците Толкова политици от последните 30 години и настоящи имат повече от едно жилище на член от семейството, що те не приемат бежанците?
100
4
 
4
 
! Отговори
За бежанците преди 2 години
При толкова свободни апартаменти на руснаци по българските курорти не би трябвало да има проблем с настаняването на украински бежанци. Не става въпрос за конфискация, а само докато траят военните действия, като хуманитарен жест - даване на подслон на жени и деца, прогонени от войната. И собствениците не би трябвало да са против - нали става въпрос за братя, славяни. Така и държавата ще спести някой лев на данъкоплатеца, ако управляващите мислят за него.
99
14
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
Прав е Паси.Трябва НАТО да разположи ядрено оръжие в България,за да не ни скочи Москва!Ето украинците си предадоха ракетите на Москва и Москва ги ипревзе!Путин излезе и каза никой да не се меша!Ако имаха ракети с ядрен заряд нямаше да посмее Путин.И забеляза ли,че руснаците първо превзеха Чернобил?!Защо ли?!А???!!!Я се сети или не ти достига сивото вещество?!
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, Китай правил военни учения край Тайван. Скоро ще има санкции срещу Китай. Ама непременно да ни включиш! Тъй де, какво е Китай за тебе, огромна сергия с много народ.
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента по нова дават гада Паси,ка,а че Путин бил го страх от сащ,тоя натовец гад лъжлива ,за по младите пишещи тук ,това израелеца който ни набута на НАТО
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 83 Преди малко гледах репортаж по скай нюз https://youtu.be/ngSy15kB8kA?t=98 Виж го тоя с кафявото яке и нациската емблема СС.
95
2
 
5
 
! Отговори
муси преди 2 години
Видяхме ги украинците-псевобългари преди.Безплатно ги учеха ,а нас не в туй скап-но Бг.А развратниците от там са ни ясни напълно.
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, като дойдат може да ги настаниш в твоята кола и къща. Сертификат ше им искаш ли?
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГанчовска ти пита ли без това бедния българин как ще понася тежестите от вашата политика?Ще капем като круши по улиците без война.
92
2
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 2 години
кой говори за пари бе,да не ти е бойко това
91
1
 
8
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
Изчисленията са, че повечето украинци не са ваксинирани и затова ковида подви опашка и изчезна.
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук веднага хотелиерите им помириса на пачки ,иска държавата да им плаща ,ах гадове ,в Полша също държавата подсигурява с лагери ,тук веднага че правим пачки ,като искате да помогнете подсигорете им подслон бе посредници г-н.петков
89
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е пътник!До дни няма да се събуди,ще го убият гаранция!!!!!!!
88
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в Полша приемат бежанци украинци и бвз пари спят по къщите им,без пари ги хранят и ако няма къде в колата си го настанява.у нас ''умняри'' тук пишат''Дано не дойдат украински фашисти''Е прав е Борисов за материала,и оня от БСП за 80% да не казвам какви,че ще ме баннат!
87
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-тъпо и жалко същество след мутрата не вярвах, че може да ни връхлети, обаче Простото Киро ме опроверга. Украинците извадиха късмет, ше изядат пердахо, но ше се отърват от тяхния клoyн
86
1
 
19
 
! Отговори
Майко мила преди 2 години
Сериозно ли Петков е казал,че Русия прилича на бензиностанция с ракети