Петков: Търсят се най-безопасните коридори за евакуация от Киев

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса
Обновена: 26 фев 2022 18:52 | 26 фев 2022 18:06, Веселина Йорданова
196

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В МВнР имаме работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерството на външите работи.

Той посочи, че чакаме знак за свободни коридори, за да изведем нашите сънародници безопасно от Украйна. Нещата са под контрол и с много добра координация, каза премиерът.

Още по темата
Ситуацията е много динамична и се променя всяка минута, коментираха на брифинга.

Външният министър Теодора Генчовска каза, че обявеният в Киев комендантски час много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Нашите служби за сигурност търсят най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да ги изведем, каза тя.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници се информират за часа и мястото на тръгване при зелен коридор. Основната задача е да изведем хората от Киев в посока безопасно направление, което службите ни в момента търсят, обясни Генчовска.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани се намират и четирима италианци, и двама украинци.

От Одеса утре тръгват два наши автобуса съвместно с автобуси на гръцкото консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт, информира министърът.

Препоръчваме на всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколкото е възможно, до напускане на територията на Украйна.

На границите с Румъния и Молдова има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване и ако има нужда от друга помощ.

Според информацията досега 140 души, които са в Киев, желаят да се евакуират и са на изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спирал ги комендатския час нощтемли ще ги товарите , пълна дезорганизация и хаос
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дето каза един българин от украйна пълен хаос в посолството
143
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
киро я сега кажи за нашите безиностанции с какво са пълни и на каква цена вече
142
0
 
16
 
! Отговори
Най-добрият преди 2 години
Киро Харварда и Дженифър Ръш са едно и също нещо, но с мъжка и женска форма. Мъжката форма в политиката е еквивалентно добра с женската в музиката.
141
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Никаква ОставкаИ накрая ще се занулите и ГЕРб ще ви отвее с 60%.
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков, сега дрънчи ли ти вече на оръжие?
139
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите радиационни укрития в какво състояние са ?
138
4
 
15
 
! Отговори
На амбразурата преди 2 години
Невиждам смисъл да взимаме такава категорична и крайна позиция по казус,който не ни засяга.Воюващи държави,които не са нито в нато нито е Ес,нито са ни на границата,какво общо имаме с конфликта,че да налагаме санкции.Защо тези политици не гледат каква евро *** сме,гетото на европа,а тръгнали да се ежат на големите сили?Що за и.диоти са това?Или може би ние сме и.диотите че ги търпим!
137
16
 
6
 
! Отговори
Никаква Оставка преди 2 години
Нема подаваш оставка Кирле, караш пълен мандат. Ако ще 2 години протести на гербажии да има - нека да видят какво е. Никакви оставки, 4 годишен мандат - целия.
136
1
 
19
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Този е пътник.Да си го прибират при джендърите в Канада.И да си вземат всичките пасита плевнелии митовци и всичката евро атлантическа ***,че ми писна да им гледам разпенените бесни муцуни по всички купени фейк медии.
135
4
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
До харвардска махала. В ерата на козируващия т.луп защо не отмениха визите? Нали бе дружка с целия свят и България беше фактор, която уважава европейски ценности всякакви и винаги. Каквото прави ес, това прави и България.
134
1
 
19
 
! Отговори
Помним преди 2 години
По време на османското иго така наречените западни сили си пиеха чая със султана и пет пари не даваха за съдбата на християнските народи подложени на геноцид.Дори и след освобождението същите тези западни лицемери правеха всичко възможно да вредят на България и да я разделят на части.Те това го правят и сега с позицията им за македония и непрестанното напомняне,че сме слугинаж персонал и да не се обаждаме без команда от господарите.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя нема ли кой да му каже че Бандеровските Нацисти затвориха границите въведоха комендантски час и пиле неможе да прехвръкне. Който успял досега да избяга е избягъл от сега нататък никой неможе да избяга. Единственият свободен коридор е към Просто Киртака от Фелибето по точно от Столипиново.
132
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се има предвид, че Кирил Петков даже не е ходил в казармата и не знае откъде стреля автомата.
131
3
 
19
 
! Отговори
харвардска махала преди 2 години
Защо г-н Петков сме от първите държави които затвориха въздушното пространство за руски самолети?Това слагачество под предтекст-солидарност е жалко и подло като се има и в предвид нагласите в България.Към нас някоя евро държава да е била солиднарна за нещо някога да питам аз??А Сащ за 30 години да сме им слуги дори едни скапани визи не ни отмениха.Срам и Позор сте ***!
130
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонименаа не , до като има машинки кода е херо!!!
129
4
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
само тук са честни и не хакват пишещите!!
128
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП истинска промяна ,бензин ,ток,газ ,хляб се увеличава всеки ден ,а се занимава с Украйна ,браво ,вероятно герб че ви поискат вот на недоверие ,ще използват момента ,успех на изборите
127
5
 
7
 
! Отговори
Бръм-бръм преди 2 години
Пратете шафьорчето Борисов с един автобус да ги прибере. И без това седи без работа, поне да свърши нещо полезно.
126
6
 
4
 
! Отговори
Честен Крадец преди 2 години
Прати Тиквун командировка, дай мо една ЖИПКА с едно ремърке да събере хората и да ги прибери.

Спонсорирани публикации