Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шашардисана съм. България държава ли е или посолства.
266
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушам в парламента кой от кое посолството не излиза. Утре, като газта удари по рекорд цена и увличат тока щото няма друго държавно и не е изцяло държавно предприятие. Къде да ходим в чие посолство кажете?
265
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гответе се за 5лв бензина русия намаля двапъти добива на нефт
264
0
 
10
 
! Отговори
До 279 преди 2 години
А на кого се кланяха предишните,беее?Нали на същите господари.Май много ви е къса паметта.
263
2
 
19
 
! Отговори
Бегемот преди 2 години
Хвърлете по едно око на фейсбук страницата но МС...Няма надежда за нашата нация ,страшно е- толкова безмозъчни хора с право на глас...
262
1
 
22
 
! Отговори
PG преди 2 години
Господин премиер вие нямате министри,те са на народа както и вие, но явно него разбрахте и затова е по добре да си ходите всички защото с това кланяме на чужди господари ни продадохте за жълти стотинки
261
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера след информации по руските медии,че България заедно с Румъния,прибалтийските републики и Полша се е съгласила да предоставим безвъзмездно на Украйна изтребители Миг 29 ,днес редица мобилни оператори у нас като Булсат ком спряха руските телевизии .Толкова за(свободата) на словото в западНалите *(демокрации)
260
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опичайте си акъла, младежи.
259
1
 
23
 
! Отговори
Leke преди 2 години
Този министър-пред(сед)ател изгони най-българския военен министър, който сам самичък отстояваше с всички сили националните интереси на България. Срам и позор за БГ! ПП действително се превърна в Партия на Поsраните. Уж щяха изметат корупцията. Вместо това, това leke с жълто около устата ще ни набута във война, или най-малкото ще ни направи потенциално пушечно месо. Да не споменавам за икономическите загуби. Национален позор!
258
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кир Пет,господарката ти Мустафа ти е запазила място на едниния колесник...
257
3
 
19
 
! Отговори
Нова Телевизия преди 2 години
До там стигнаха нашите платени телевизии за отидат при така наречените Украински доброволчески отряди и с гордост да снимат как две жени, една от които на 16 години, правят стотици коктейли *** ????Путин иска да премахне фашистите и правителството им което е послушно на САЩ. Украинския народ е между *** и наковалнята. Стаданията няма да спрат, напротив.Жалко е колко сме глухи за истината и за случващото се, за геноцида от години, на който са подлагани украинците !!
256
2
 
11
 
! Отговори
Истината за Украйна преди 2 години
До НатовецаУвасяваща е ситуацията в Украйна. Хората на Зеленски за пълни ***. Дано Путин ги постави на място. На правилното място.
255
5
 
23
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Туко що се чухме с леля ми която е сега в село близо до Киев,ситуацията е брутална фашистите буквално се опасват с жив щит от цивилни ,стрелят по всеки който не говори перфектен украински считйки го за "руски" диверсант и шпионин!Мародерства навсякъде освободиха криминални престъпници и им дадоха оръжия сега издевателсват над самите себе си!
254
0
 
0
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Тук е глоба 270лв до 1000лв.
253
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истинакият - Ако откажеш да се явиш при повикване от армията те арестуват и започват гаври с цялото ти семейство, затова най-разумно е да се отиде до фронта и да се капитулира. Аз лично няма да посегна на друг човек. Няма значение дали е НАТОвец или Руснак. Да убиваш тежи на съвестта и се развива отвратителна психоза. Тялото ми може и да робува, но разума ми няма да поробят!
252
1
 
1
 
! Отговори
хх преди 2 години
Зелен Палец Няма да отида Червен ще оида
251
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената заплаха за България сте Вие в парламента! Изнасяй се с 200 при Трюдо преди да си ни вкарал във война с Русия и преди да си ни вкарал в икономическа криза кравар зализан!
250
2
 
8
 
! Отговори
голем ХИТРЕЦ преди 2 години
уж се отказа от гражданство а пък поради жена му ще му го възвърнат щом поиска - брачно партньорство ...
249
0
 
24
 
! Отговори
Истинакият преди 2 години
Млади хора ако утре се наложи да ви връчат автоматите и да ви изпратят във месомелачката и да умирате за чужди интереси то познайте кой ще е виновен. Нито една майка не желае да се пържи детето и под огньовете на куршумите и снарядите.
248
1
 
17
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Не калиев йодид а вазелин трябва да се подготви... в големи количества...