Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, да вземем, че да пратим теб, а? Канада не те иска, ама ще те заковем в един сандък и в камиона за Окрайна!
246
2
 
23
 
! Отговори
михаааал преди 2 години
А бе ***, ти с мечките круши брал ли си.
245
5
 
42
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Къде е Кирчо?Техните го търсят да го бият!
244
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да пращаме защото нямаме.
243
1
 
20
 
! Отговори
...--- преди 2 години
Какво подготвяш? Таблетки йод!
242
2
 
43
 
! Отговори
9689 преди 2 години
Кириле,и ти излезе подлизурко.Държави като Китай,Индия,БразилияЮжна Корея,Аржентина,по малките оставям на страна,не наложиха санкции а ние ***-тарикатите наложихме.С Русия със сила нищо няма да се постигне,преговори и взаимно уважение,дребен подлизурко.
241
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лунен Бръснач256- А у психодиспансера пуснали на психично болните интернет да се забавляват браво няма лошо грижи се за вас държавата........
240
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАНАДЧЕ ПРЕДАТЕЛ СКАПАН време е да те изметем на б.клука при Хамериканските ти тъпкачи
239
28
 
5
 
! Отговори
Лунен Бръснач преди 2 години
Аз съм Запасняк (резервист) и както пра-дядо ми се е Бил с руснаците, така и аз ще го направя. Смърт на россиа. Чакам си Призователната заповед.
238
2
 
29
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Нямало да праща войска... Ми няма, щото няма доброволци да се бият срещу Русия. Не ги гледай НАТОвските ***, дето пишат тук, питай ги дали ще хванат оръжието!
237
10
 
2
 
! Отговори
Негър скиор преди 2 години
Кире........веднага Национализирай Невтохима в Бургас...............ако ти стиска и не си корумпирана руска ***
236
1
 
28
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Кире, кво става, положението е "код кафяво', м? Що всяваш паника? Сядай на гърнето и викай "Искам мамаааа"
235
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И малко история, във връзка с искането за спиране на руски ТВ канали: На 24.06.1941 (два дни след нападението на СССР) в България полицията изземва радиоапаратите и телефоните на българските еврей - може ли да станат проводник на нежелана от нацистите пропаганда! Нещата май се повтарят, а? ЕС, ЕП и ЕК толерират укрофашистите (подкрепат ги, пращат им оръжия, заради тях са готови да унищожат народите си), но държат сметка на Джамбазки, че махнал с ръка!
234
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера по руския тв канал Русия 24 обявиха,че се сформира чуждестранен легион който да воюва на страната на Киев.В този легиоин щатите са поискали от европейците да изпратят войници уж като доброволци на фронта.Сега забележе3те сред изредените държави са Полща прибалтийските републики,Румъния и България.Обезпокоително е и това,че в България започнаха да пращат призовки на запасняци.
233
0
 
10
 
! Отговори
A преди 2 години
До Анонимен 234На военните не вярвам, но на тези недоразумения - нашите дипломати и политици - хич. И не само на нашите - онова недоразумение - министъра на външните работи на Англия е същата тъпотия.
232
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко инфо за мисирките и простоКиро: 1. Европа (ЕС) забрани полетите на Русия (естествено Русия забрани техните); ЕС забрани продажбата на Еърбуси за Русия. Така, да видим сега САЩ - те не забраниха полетите до Русия, те ще продават Боинг на руснаците. Очевидно ЕС ще "спечели" страшно много от санкциите! Оная гъска Линден, каза ли ви, че ще страдате - каза ви! Страдаите сега. Това е ЕС.
231
0
 
8
 
! Отговори
A преди 2 години
До Светът срещу РусияТи да не си от Харвад, че знаеш и цитираш само разпадането на съюза. Какво ще кажещ за 1945 г., бе ***.
230
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква войска ще праща Кирчо в Украйна ? Та ние нямаме такава. Този човек наясно ли е с реалностите или се прави , че не знае. Но най- вероятно говори това , което са му наредили.
229
1
 
28
 
! Отговори
пътник преди 2 години
Този със сигурност не смее до тоалетна да отиде докато господарите му от козяк не му наредят.Жалка безгръбначна твар ,отивай си в родината-Канада!
228
1
 
23
 
! Отговори
And Justice for All преди 2 години
Mrs Ciril Mustafa, в лично качество имате право да се навеждате ниско пред когото ви кажат и да целувате там където ви кажат.Не говорете от името на българския народ,защото нито сте българин,нито се държавник .BTW , като ви гледам умствения багаж и речниковия запас смятам,че хамстера ми успешно ще завърши Харвард с отличие.

Спонсорирани публикации