Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
32
 
! Отговори
1 преди 2 години
Господа,вярно ли е че специалиста от Харвърд,за една седмица е спрял предаването "Делници по " ЕВРОКОМ"бойко борисов,не посмя да спира телевизионни предавания,наш г-н петков ,спира,но сигурно депешата е дошла от мустафата херо.
226
2
 
42
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Путин си е отдъхнал и е благодарил на Бога, че няма да изпращаме войски. Направо му беше "спукана работата"! Това е Киро, просто Киро.
225
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се,че в такава сериозна, да не кажа - взривоопасна обстановка не еоеният министър, който е генерал от кариерата , не трябваше дабъде сменен, а към президента трябваше да се създаде Военен съвет, който да формира политиката на държавата, К.Петков си е просто Киро. а ДБ не би следвало да поеме функциите на висш държавен орган. БГ трябва да запази неутралитет, а не да се репчи на руснаците.Преговори, а не санкции и война.
224
8
 
15
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Най-големият виновник за това,което се случва и ще се случва тепърва в България е Румен Радев.Той докара канадско-еврейските престъпници на власт
223
20
 
6
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 2 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
222
5
 
21
 
! Отговори
Киро Байдъна преди 2 години
Този ни води сигурно към война.Едната пречка - Янев вече е отстрънена. Скоро ще видим и какви други глупости ще надроби.На снимката най-вероятно ГъгоЛЕНА търси на телефона си къде се намира Русия.Оставка на измисленото правителство
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте филма The Day After (1983) много е смислен и поучителен
220
2
 
25
 
! Отговори
Мартин Петров преди 2 години
Напълно прав бях, че този ще ни довърши.
219
0
 
18
 
! Отговори
до237 преди 2 години
Няма къде да се скрием. Ще се мре - нали това искат някои. Скривалища има само за политическият елит. Положението там е по-зле и от болниците.
218
1
 
34
 
! Отговори
Господарите от Запад преди 2 години
Всичко се решава от нашият премиер Херо Мустафа,а нейните канадско-еврейски заместници са само пионки.
217
0
 
18
 
! Отговори
До.ОТ преди 2 години
Аз друго не разбрах -ще оправят системата и като ни оповестят, къде ще се крием.
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Край Знаем, знаем. Копейкин е желаният премиер от 99.99% от населението. Нали?
215
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.211 Русия и Зеленски няма да се разберат. Вчера показаха аероснимка на колона от около 60 км руски танкове и бронетранспортьори, които се насочват към Киев. Ако те започнат да стрелят от упор към Киев,Зеленски ще клекне. Полша се напълни с бежанци и е отлична мишена за ракетен обстрел.Ние не сме военни, те имат думата сега, а не просто Киро, президентите и премиерите/канцлера на Полша, Германия,Франция, ВБр.Защото излезат ли напред военните,става лошо за дипломатите и политиците.
214
2
 
31
 
! Отговори
аз преди 2 години
ако изпратите оръжие против Русия ще ви прокълнем до 9-тото ви коляно, гиди послушковци недни. Защо сте поставени там - не да сте послушковци, а да мислите с главите си - ако имате такива, ако нямате - друм бун!
213
2
 
25
 
! Отговори
Край преди 2 години
По силата на каква демокрация, чрез какви избори това същество застана начело на държавата ни. Този не е уважаван и желан за премиер от повече от 90% от населението.Ние живеем в ЛЪЖА. Това не е демокрация и това не са избори.
212
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире нали виждаш какво става с твоя брат ...Байданче марш в канада ама по на север да е
211
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
On the Beach / На брега(2000)киро да гледа този филм с жена си и децата!
210
1
 
25
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Мале, ако се направи една истинска ревизия на държавата какво ли ще изскочи. Петков нали за това те избрахме да я ревизираш, а не да се занимаваш с глупости. До сегашното ти управление се състои в това да въртиш едни и същи познайници от един пост на друг с все по високи заплати. А НАРОДА ДА СЕ ОПРАВЯ САМ. Алеко го е казал "'ВСИЧКИ СТЕ МАСКАРИ. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЩОМ НЕ РАБОТИШ ЗА НЕЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ИНТЕРЕСА НА НАРОДА.
209
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 2 години
в такива случаи само цианкалий помага!
208
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безкрайно съжалявам,че те подкрепих !

Спонсорирани публикации