Показват на руски деца анимационни филми за войната

Войната се води на всички фронтове, включително и на информационния
5 мар 2022 20:03, Анисия Иванова
64

Стотици доброволци от България пътуват стотици километри до границите, за да транспортират към страната ни украинци, бягащи от войната. До момента над 300 домове у нас са отворили вратите си за бежанци от размирната страна.

"Когато попитах едно семейство за колко време смятат да останат, те казаха – за 2-3 седмици, докато свършат нещата", сподели председателят на Центъра  на бесарабските българи у нас Райна Манджукова.

Тези хора не искат да са бежанци. Те не искат да са на гърба на нечия държава. Те искат да работят.

"Вместо тези хора, които така или иначе вече са тук - да се чудим по какъв статут да минаваме – за временна закрила, невременна закрила, те си имат български паспорти и оттам нататък си вървят като български граждани", коментира Манджукова.

Украинските организации предупредиха, че войната се води на всички фронтове, включително и на информационния.

"Едно от първите неща, които направиха е да изключат излъчването на телевизионната кула и пуснаха руски новини. Гледах едно анимационно филмче, което се върти по националните канали на Русия. В него те показват на децата защо са нападнали, какви са пухкави и нежни. Просто искам да кажа, че пропагандата е изключително силна", заяви Красимир Панковски от Сдружението на украинските организации.

А макар и те да са в България, голяма част от близките им остават между обстрела на Русия и любовта към Родината.

"Леля ми е в Харков под бомбардировки. Мога да ви покажа чата с нея, но тя ми казва: Излизаме понякога само до тоалетната, защото това е единственият начин да се свържем – мирише на гаре (изгоряло на руски) и се усеща вече и в мазето", разказва Панковски.

"Аз имам братовчед, който е на източния фронт. Той е част от националната гвардия. Имам брат, който е кадрови офицер. Жив е, добре е, живеем от смс до смс", не крие тревогата си Райна Манджукова.

Украинските организации призоваха българската държава да помогне на Украйна с каски и бронежилетки, необходими на войниците, за да се справят с боевете срещу Русия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хорицата се надяват че до 2-3 седмици войната ще приключи и ще се завърнат към дома си и нормалния си живот в Украйна.
17
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия кога ще разрешат еднополовите бракове и еднополови двойки да могат да осиновяват деца?
16
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЕС забрани официално предаванията на руските медии. Каквото каже Министерството на истината - това е.
15
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко сега руснаците ще дават обяснение на извратените западняци ли от какъв зор? Гледам, че дори CNN са напуснали Русия това е една малка победа за тях.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така днес да не обяснява за пропаганда и цензура, понеже трият мнения на поразия без да са обидни просто не им харесват.
13
20
 
32
 
! Отговори
Психолог преди 2 години
Извратено и цинично същество е Путин.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на ирано-иракската война Аятолах Хомейни пращаше деца на 8-10 години да преминават през минните полета и разчистят пътя на армията. Те бяха минали през училищата на ходжите. Нещо аналогията много се набива на очи
11
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 70% от руснаците гледат само телевизия и от нея се "информират" за абсолютно всичко... Промити мозъци до безкрайност. Затова кремълския пи'гмeй ги манипулира 22 години...
10
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво показват си е тяхна работа, те не са седнали да казват от кой пол да са децата на западняците.
9
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са превъртели нацяло и с пропагандата...
8
15
 
8
 
! Отговори
до Камелия Спасова преди 2 години
Рускините са много хубави и имат чист ген, идеални са за разплод, и аз исках да се оженя за рускиня, ама една колежка забременя и така, за зла участ не ми се отвори парашута.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На турските деца какво им показват?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да си ги поделим. Програмистите им ще дойдат в България. Така или иначе в България има глад за програмисти. Болногледачките им ще отидат към Германия - там им трябват медицински персонал за грижа на стари хора. В ЕС на всички украинци ще им намерим работа, която да работят.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние в училище имахме карта на България обхващаша Македония, част от Гърция и Турция, Румъния и Сърбия и ни учеха, че това е България по времето на цар Симеон I...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да си гледа панелката и да се грижи добре за нея - да я измазва отвътре но да я очуква и олющва отвън да прилича на коптор. Така комшията няма да му завижда
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако някой потърси френското документално филмче от преди няколко години как нациски отряди спонсорирани от Украйна и бизнесмени необезпокоявано си правят танкове в държавните депа за да стрелят по руснаци? Кво правим а? Ако хората видят филмчето на френските журналисти? Ко правим а?
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли доброволци да отидат да докарат руснаци от домбас?
1
16
 
21
 
! Отговори
вината преди 2 години
Необразован народ без интернет отглежда сатрап като Путин 20 години.