Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път

Премиерът заяви, че се спъва дейността на всеки, който се бори срещу корупцията
Обновена: 19 мар 2022 00:06 | 18 мар 2022 23:45, Веселина Йорданова
1066
Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път
Снимка: БГНЕС

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от Прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се сдобием.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков в Министерския съвет.

Още по темата
По-рано тази вечер Прокуратурата не повдигна обвинения на задържаните късно снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха освободени от ареста. От там заявиха, че няма достатъчно доказателства за това.

Според премиера се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.

"В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат", посочи Петков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти", заяви министър-председателят.

Вътрешият министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова, каза министърът.

По думите му вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постарала да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, включително не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея, без да е известно каква е тяхната съдба, заяви Рашков.

Според него на пресконференцията е имало "откровени лъжи": нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор, заяви той.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
786
18
 
6
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Спирам финансирането на Прокуратурата!!! Така и така тия " прокурори" корумпета си пълнят гушите от престъпниците като Чекмеджето и Горанов!!!
785
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призракът на комунизма броди по Европа, но резиденциите му са в България- "6 септември" 29, "Позитано" 20, "Дондуков" 2, "Одрин" 70, "Раковски" 108, а Възраждане са с партизански адрес при ятаци по мазетата.
784
2
 
21
 
! Отговори
Васил Божков преди 2 години
Киро, съвземи се, спри да ме излагаш - ще ти сменя буквата Е във фамилиятя с У!
783
3
 
11
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
Изпълнителната власт изземва своеволно функциите на съдебната, а законодателната изземва функциите на изпълнителната, съдебнатата пък, вместо да съди, се налага да мине в защита. Преди смятах, че живея във виц, сега съм убеден, че съм попаднал в някакъв антиутопичен роман. Братко Оруел и подобните на теб, вие сте пророци на квадрат! Мръсните пипала на комунистическите наследници са плъзнали навсякъде. Кошмар наяве. Рашов, призракът на комунизма, броди по България. ПП, Нинова, Радев знаменосци.
782
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков няма право да показва МВР постановления за привличане на обвиняеми. Това е много голямо нарушение, но същевременно той ги нарече проекти за арести. Нямаха печат и подписи, което автоматично ги прави фалшификати. Така, че какъв саботаж, какви чушки, какви дръжки? Рашков действа като КГБ- от там се е учил навремето като следовател. Рашков е тежка номенклатура. Той е от времето на Тодор Живков. Трябва спешно да се назначи психиатрична проверка и на Киро Петков!И двамата са увредени умствено.
781
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да мразиш ГЕРБ и Борисов и да шофираш по магистралите, тангентите, околовръстните, построени и контролирани лично от Борисов с джипката. Незаменим кеф! Но тази част от българите, които не осъзнават това явно са си родени така, простовати.
780
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще плачете за ББ и то скоро!И за олио ще ревете!Вярвайте на Киро Умното и Асенчо Хитрото!Те после ще излетят при Черепа,а вие ще се блъскате в магазините за хляб и сол.
779
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия верно почнаха ли да правят нещо за България или още трябва да си изкарат подкупите от Дубайския череп? Вече всичко пропада. Само тук са активни троловете, дето ще умрат в злобата си.
778
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербавият трролаж заработва, баце е развързал чекмеджето :)
777
21
 
8
 
! Отговори
Тиквун преди 2 години
Тиквата разбра как се спи на нар, за да си знае. Този път братиньо с каскета му помогна...но следващия път няма да може. Трябва заповед за екстрадиция от Испания, там вече няма да има Гешев..
776
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
predstavete si barzo arestuvane i obiskirane na doma na ognian gerdjikov i miglena kuneva za 24 chasa arest v raionno upravlenie na mvr. bez dokazatelstva. ;)
775
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на това неадекватно правителство!!!!!
774
3
 
15
 
! Отговори
ДО 847 преди 2 години
Гошо е бил от ГЕРБ и са го изгонили заради откраднат членски внос. После е станал много близък с онзи престъпник ограбил КТБ. На Гошо показанията срещу Борисов са свободни съчинения.И да,Гошо се разболя ама два дена преди това гореше маски на Орлов мост щото нямало вирус.
773
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бате ги прави луди!Ха ха ха!
772
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** простото Киро!!!!
771
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям нешщщастник от просттото няма .Оставка!
770
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше Борисов да изпрати 2 реанимобила за Гошо от Боец когато се поболя от Ковид -сега Гошо щеше да е на 2 метра под земята. Помните ли когато Гошо се разболя и почна да реве, че във Видин нямало добри лекари и бил на кислородна терапия? Виеше от болницата във Видин и за жена си с бъбречна недостатъчност била. Още на същия ден от София заминаха за Видин 2 реанимобила и Гошо с жена си бяха докарани в София. Гошо го настаниха като ВИП пациент във ВМА точно при Мутафчийски,а жена му в Прав.Б.
769
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ПРАКТИКА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМАМЕ,ЗАЩОТО СА НЕСПОСОБНИ ЗА НИЩО !ДЪРЖАВАТА НИ НА ПРАКТИКА Е НА АВТОПИЛОТ!НАРОДЪТ ГЛАДУВА,А ТЕ ДЕМОНСТРИРАТ ЦИРК СЛЕД ЦИРК,НА ТОВА МУ ВИКАМ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ,ЧЕ НИ ПИСНА ОТ ПРОСТОТИИТЕ ВИ!
768
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПОТРЕСАВАЩО ПP-O-CТ 842 Кой го казва :) Трролът на "Аз съм ***..." :)
767
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До К Зарков 840 Това ли е опорката, гербав :)