Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път

Премиерът заяви, че се спъва дейността на всеки, който се бори срещу корупцията
Обновена: 19 мар 2022 00:06 | 18 мар 2022 23:45, Веселина Йорданова
1066
Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път
Снимка: БГНЕС

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от Прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се сдобием.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков в Министерския съвет.

Още по темата
По-рано тази вечер Прокуратурата не повдигна обвинения на задържаните късно снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха освободени от ареста. От там заявиха, че няма достатъчно доказателства за това.

Според премиера се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.

"В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат", посочи Петков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти", заяви министър-председателят.

Вътрешият министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова, каза министърът.

По думите му вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постарала да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, включително не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея, без да е известно каква е тяхната съдба, заяви Рашков.

Според него на пресконференцията е имало "откровени лъжи": нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор, заяви той.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
766
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До умника 831 837 Щом ми го казва гербав тррол, непременно така ... няма да направя :)
765
3
 
17
 
! Отговори
К Зарков преди 2 години
До Анонимен 831 За пореден път се доказа ,че правителството на простото киро обслужва частните интереси на олигарха Божков.Това е извода от всичко.
764
4
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Баце пред тия е като завьршил - кембридж и оксфорд едновременно
763
4
 
15
 
! Отговори
До умника 831 преди 2 години
Оплел си е кошницата Дамаджаната Рашков,не се бой!Всичко си е узаконил!С дела и пот е натрупал всичко,другарю!Крадеца вика-"Дръжте крадеца!"...А Кирчо и Кокорчи са досущ същите измамници!Бъдещите клиенти на прокуратурата!А ти спи и им вярвай!Само спри да гласуваш и започни да четеш и мислиш!
762
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простото киро моля ти се махай се час по скоро, за България го направи, отърви ни от себе си.Оставка!
761
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е силата на това правителство. За това ли толкова се биха в гърдите. То не бяха магистрали, газови връзки, апартаменти. И накрая обвинение от гугъл на боец. Смях. Изобщо не ми подхвърляйте топката на прокуратурата, ако аз бях в нея и аз щях да ви се изсмея. Как може едно обвинение да не намерите, до кога тиквата ще ми се перчи от екрана. За нищо не ставате. За какво ви се доверих, ама вече не виждам и кой може да направи това, което аз и мисля повечето от нас желаем. Ще си бъда емигрант
760
14
 
6
 
! Отговори
Теодоро преди 2 години
ГОСПОДИН ПЕТКОВ,МАЧКАЙ ЗДРАВО герберастката КЛИКА. СЪД РАЙРАНИ КОСТЮМИ ЗАТВОР. ЖАЛКИ МИЗЕРНИЦИ..
759
7
 
15
 
! Отговори
ЗАПЛАХА ЗА НАРОДА! преди 2 години
Оставете настрана това какъв е Б.Б. и дали е за затвор или не. Потресаващото е, че БЕЗ НИКАКВИ СЪБРАНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА се извършва арест и обиск ПРИ УСЛОВИЕ НА НЕОТЛОЖНОСТ, което си е чиста РЕПРЕСИЯ. По този начин се подава сигнал на всеки БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, че той ноже да бъде арестуван по всяко време само защото някъде е бил написал или казал нещо, или пък някой казал, че чул някой нещо да казва...
758
5
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
Властта в България започва да прилича на Расия.По същият начин путиновата милиция арестува и трови хора. Само ,че "великият" руски народ (който не се различава от "великият" севернокорейски народ) е зомбиран. И в България има едни 80 ***.ли (според комуниста Иво Христов), но останалите 20 сме европейци. И съвсем скоро основният виновник (т. нар. президент и цялата му шайка) ще бъдат в хотел "Белене Алкатрас" 4 звезди. ИДВА ВИДОВ ДЕН !
757
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 825 Прокуратурата 3 пъти е искала достъп до данъчната тайна на г-н Рашков през последните 4 месеца :) Явно много й се иска да докаже това, дето сте го чули на гербавите спявки, но така и не е успяла до този момент :) Но това не й пречи да продължава проверката :) много повече от 24 часа, както и не чака доказателствата от МВР, а сама усилено ги търси :) Каква разлика, гербав :)
756
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми4нистър Предателят на България нали вчера каза, че няма да уведомяват българската прокуратура защото не вярвали в нея? Нали уж Кьовеши дошла в България, за да даде ход на 120 ареста във връзка със злоупотреби от средства на ЕС? А то кво се оказа? Киро станал лъжесвидетел на Васил Божков и злоупотребил с името на г-жа Кьовеши. Абсолютен аматьор. Оставка!
755
3
 
16
 
! Отговори
КАНАДСКИ НАРКОМАН преди 2 години
теб те саобтира ЛОРЕР че ти изкара всички кирливи наркомански историй
754
15
 
4
 
! Отговори
Собственика преди 2 години
Тиквата разбра как се спи на нар, за да си знае. Този път братиньо с каскета му помогна...но следващия път няма да може. Трябва заповед за екстрадиция от Испания, там вече няма да има Гешев...
753
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мен 822 Тогава защо партийците го проведоха в 9 ч. :) Изглежда и те не знаят, че работите :) Като гледам колко техни трролове пишат тук, търтеите май са при вас :)
752
4
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Бойко Рашков:"Още няма доказателства ,но се надявам от днес да се ускори разследването и да се съберат "!!! Е защо са арестувани ,като нямате към днешна дата доказателства???
751
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз чух,че имотите на Дамаджаната са придобити незаконно!И други са чули и чели,че е корумпиран пияница,даже са го виждали и снимали пиян на една маса с престъпници.Прокуратурата обаче не си върши работата!А доказателства от Гугъл леля Пена може да даде
750
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много известни юристи,включително и ръководителката на Инспектората към ВСС,преди години публично го заяви,пред в-к Труд,публикацията е на журналиската Анна Заркова,тъка,че г-н Петков не казва нищо Ново,по отношение на тази институция
749
3
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До 819 - хората, подкрепящи герб ходят на работа, и не са безработна *** от наемни търтеи
748
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата не е сладкарница,Кире,а институция!Там с публикации и снимки от фейсбук нищо няма да докажеш.А Рашков да намали малко пърцуцата!Не гледайте интересите на Божков и олигарсите,а работете за българската нация!Хората обедняват,боледуват!Стига с тези панаири!!!
747
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 819 Както и страха им :) Полезно беше :)