Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път

Премиерът заяви, че се спъва дейността на всеки, който се бори срещу корупцията
Обновена: 19 мар 2022 00:06 | 18 мар 2022 23:45, Веселина Йорданова
1066
Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път
Снимка: БГНЕС

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж от Прокуратурата под ръководството на г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се сдобием.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков в Министерския съвет.

Още по темата
По-рано тази вечер Прокуратурата не повдигна обвинения на задържаните късно снощи Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха освободени от ареста. От там заявиха, че няма достатъчно доказателства за това.

Според премиера се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията.

"В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат", посочи Петков.

"Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти", заяви министър-председателят.

Вътрешият министър Бойко Рашков каза, че прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка - т.е. проверка, която е имала за цел евентуално да се съберат достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или не досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуването на досъдебното производство. На практика вчера е стартирало такова, каза министърът.

По думите му вместо прокуратурата да заяви пред всички, че тя ще предприеме това действие, тя се постарала да обяви на всички, че МВР не е направило нищо, включително не е било компетентно едва ли не да предприеме елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея, без да е известно каква е тяхната съдба, заяви Рашков.

Според него на пресконференцията е имало "откровени лъжи": нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата, каза Рашков и ги показа на брифинга.

Нека да ги отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не, или ги пази вече, откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор, заяви той.

Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна.

Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
826
6
 
17
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
Кирчо,не прокуратурата се изложи,а ти и Рашков се изложихте.Да обвиняваш с "доказателства" от интернет и да арестуваш преди да си събрал годни доказателства е толкова глупаво,че започвам да се чудя - дали простотията на теб и на Рашков ви е по рождение или е придобита след известно обучение,като например аспирантура в харвард.
825
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без сериозни доказателства не е сериозно... само им изписаха веждите...
824
4
 
9
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
БОЙКО ВЗЕМАЛ ПОДКУП / МОЖЕ И ДА Е ВЯРНО/ ,КАКВО ИСКА РАШКОВ ОТ ПРОКУРОРИТЕ,ДА НАРЕДЯТ ДА ГО БИЯТ, ДА ГО ГОРЯТ НА ЖАР, ТОВА Е НУЖНО ДА СТАНЕ ,ТЪЙ КАТО НЯМА НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА----АМИ АКО НЕ Е ВЗЕЛ НИЩО И ЧРЕЗ МЪЧЕНИЕ СИ Е ПРИЗНАЛ---ТЕЗИ ПАРИ БОЖКОВ ГИ НАТРУПА С ЗАКОН ИЗДАДЕН ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ---НО НА КОГО Е РАЗДАВАЛ САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ--НО Е СИГУРНО ,ЧЕ Е РАЗДАВАЛ
823
5
 
16
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ЕВРОПРОКУРОРИТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ВЪТРЕШНИ КРАДЦИ ,ДОРИ БОРИСОВ ДА Е ВЗЕМАЛ ПОДКУП,ТОВА НЕ Е РАБОТА НА ЕВРОПРОКУРОРИТЕ---ТЕ СЛЕДЯТ ЗА КРАЖБИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ---ПРЕМИЕРА ЛЪЖЕ ,ЧЕ Е ПОЛУЧИЛ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕВРОПРОКУРАТУРАТА
822
2
 
13
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Боце,изкарай групата си от народното събрание,никакви договорки с тия малоум..ци.Няма време за губене!!!
821
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков пратил клипове на Европрокуратурата как дава плик с пари(подкуп) на Борисов!Смях!Тези ни взеха за деца от детската градина!Първо-да проверят(ако има такива) дали са автентични.Второ-ББ едва ли ще ги вземе лично,не вярвам да е толкова наивен!Трето-при подкупи подсъдими са и двете страни.Четвърто-що точно сега ги прати и се оплаква престъпникът Божков?Защо избяга?Рашков да не се прави на много начетен,а да разследва свата на Черепа-Софиянски преди да е запалил и той джапанките към Дубай!
820
4
 
12
 
! Отговори
Да, ама преди 2 години
До Анонимен за барселона гейт доказателства няма, но за 17 (СЕДЕМНАДЕСЕТТЕ ИМОТА) на Крашков всички говорят.
819
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тия глyпaци още ли не са си подали оставките! ОСТАВКА!
818
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малее в тоя сайт и в форума смърди на проста герберастия-отврат- а сега трийте
817
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална катастрофа за Петков и компания! Ще атакуваш бившия мин. председател по такъв лаишки и глупав начин е смехория. Очевидно Петков е добър продавач добре се рекламира , но до там. Колкото и селендурско поведение да има Борисов е на светлинни години като държавник пред този гелосан *** с има няма 300 думи речник на български .
816
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава е прокуратурата в България, г-н Кириле Петков. Такава ни е и страната, след управлението на задържания в ареста Бойко Методиев. Да му мислят депутатите и политиците, как ще си получат заплатите, след като никой не им е подписал трудовите договори за работа като такива. Субсидиите за партиите свършиха, както свърши и стабилността на българската банкова система. Приказките на стабилността на банките сме ги слушали. Още от времената на бившия гуверньор Иван Искров. Стабилна е като КТБ-то АД.
815
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, министърът сам казва, че досъдебното производство е започнало вчера (разследвнето демек, в рамките на което единствено могат да се събират доказателства), а после прокуратурата му виновна, че не искала да повдигне обвинение, по разледване започнало вчера, с доказателствен материал състоящ се от извадки от интернет и протоколи за претърсване и изземване, с които не е иззето нищо.
814
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков ги натисна,иска си парите!Радев го шикалкави с нова партия на Янев,Мая и пропадналите трио се покриха,Слави чат чат пише по нещо във фейса,и парите май ще връщат ПП и Корнелия.Това е целта-Гешев да го няма!Гешев или Парите!Ултиматума на Черепа!Ще хвърчат глави,Божков вече ври и кипи!Ако се стигне до избори и спечели ГЕРБ-ще има и политическо убийство най вероятно,но нали затова измислиха машинното гласуване!
813
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние на такива дела сме се нагледали. А пък и като ви виждаме ... прокуратурата е спестила някой лев на данъкоплатеца от обезщетения.
812
3
 
18
 
! Отговори
кщш преди 2 години
Кире, който нож вади, от нож умира.
811
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупция има. Факт. И при властта, и при опозицията. Но арестуват само опозицията. После - не било политическо. Да се проверят фалшивите имотни декларации на Нинова и всичките и имоти, приписани на роднини или в офшорки. Откъде роднините и имат толкова средства? От закуски? Да се проверят нотариалните сделки на Рашковата съпруга. Да се провери Рашков за конфликт на интереси - като адвокат на Божков и обвиняем на Боко. Да се провери откъде Елена Йончева списва лъжливите си компромати. И т.н.
810
1
 
23
 
! Отговори
Мен преди 2 години
ме беше срам снощи да гледам видимо пиян и сричаш министър снощи по телевизията
809
0
 
10
 
! Отговори
krajmorie преди 2 години
*** = ПАPAЗИТИ
808
0
 
12
 
! Отговори
krajmorie преди 2 години
ВЪН *** НЕКАДЪРНИ!
807
1
 
22
 
! Отговори
Радев излез и ги спр преди 2 години
Тези няма ли кой да ги спре? Харесва ли ви как продължаваме промяната. Тези хора са абсолютно некомпетентни.Докато те вършат простотия след простотия, народът обеднява.Ще ни докарат до просешка тояга. Пък просто/то/ Киро може и във война да ни вкара. Той е непредсказуем в глупостта си. Радев, защо се криеш като шушумига, ти ни ги натресе тия ид.и.оти.