България по пътя към еврото: Еврозоната ще ни донесе сигурност и гаранции

Икономисти и банкери в спор за стабилността на единната валута
Обновена: 9 май 2022 19:19 | 9 май 2022 18:30, Красимир Ангелов
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смяната на българския лев с евро съвсем доскоро беше разглеждана като нещо, което неминуемо ще се случи. На 10 юли 2020 г. България официално влезе във Валутно-курсовия механизъм ERM2, но към днешна дата спорът дали страната ни трябва да премине през тунела на единната валута изглежда все по-сложен.

"В момента еврото не стои особено добре чисто конюнктурно. Обезценката му достигна 10-12% спрямо нивата, на които беше преди 6-12 месеца", коментира по време на днешното издание на форума Banking Today, организиран от Investor Media Group, Красимир Катев, управляващ партньор на Delta Capital Investments и бивш заместник-министър на финансите. Като основни причини той посочи последиците от пандемията, войната в Украйна и негативното позициониране на еврото спрямо долара.

Още по темата
Относно хоризонта пред България и плана за присъединяването на страната ни към единната валута от 1 януари 2024 г., той бе категоричен, че това трябва да бъде абсолютен приоритет, особено в контекста на сегашната геополитическа ситуация.

"Дали България трябва да се присъедини към еврозоната е напълно безсмислена тема. Трябва, категорично, защото това ще повиши кредитния ни рейтинг, ще доведе до намаляване на спредовете и ще улесни достъпа до спасителните кредитни линии на ЕЦБ в случай на нужда. Както при Гърция – добре е да имаш голям и влиятелен приятел с дълбоки джобове. Освен това приемането на еврото ще намали трансакционните разходи. Да не говорим, че по този начин ще затвърдим нашата геополитическа принадлежност към цивилизационния свят“, каза още Красимир Катев.

Банкерът Левон Хампарцумян пък припомни, че приемането на еврото е наш ангажимент още от влизането ни в ЕС, макар и за изпълнението му да не е заложен срок и да не са предвидени санкции, ако не се случи. Той обаче беше категоричен, че влизането в еврозоната ще даде сигурност и гаранции, че няма опасност от резки завои, ако на власт дойде някой с радикални виждания.

"Въпросът не е дали да се присъединим към еврото. Въпросът е кога да стане това и смятам, че колкото по-бързо, толкова по-добре, защото то ще бъде като геополитическа котва в една несигурна среда, от която ще имаме много повече плюсове. 0,4% от стопанския оборот на ЕС идва от България, но ако се оправим икономически, ще стигнем до 1-1,5%. Светът и без пандемията и без войната имаше дисбаланси в системата на доставки. Сега системата се разпада на по-къси вериги и това е нашият шанс да се интегрираме успешно в тях. А еврото ще помогне много", каза банкерът.

Според икономиста проф. Красимир Петров пък еврото е загубило своята сила и стабилност и вече се разглежда като "долнопробна валута" още от кризата от 2008 г. "Оттогава политиката на ЕЦБ е политика на бананова република. За няколко години ЕЦБ буквално утрои паричната си маса, което показва колко слабо е еврото", каза Петров.

"Всички централни банки вдигат лихвите. Единствената, която се бави, е ЕЦБ. Имаме феноменална инфлация, а „мадам Инфлация“ (председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард - бел. ред.) каза, че няма да има повишение. ЕЦБ поддържа най-ниските лихви. От 4,7 млрд. евро сега балансът на ЕЦБ е 9 млрд. евро. Институцията продължава с огромни темпове с количествените улеснения. Според мен в момента еврото прилича на комбинация от гръцката драхма и италианската лира", каза още икономистът.

Красимир Катев обаче не се съгласи с него и посочи, че в момента в общ план, ако се погледнат резервите на големите световни банки ще се види ясен тренд – намаляват резервите в долари, а се увеличават тези в евро и китайски юан.

"Съгласен съм само с това, че политиката на ЕЦБ е абсолютно неадекватна. Трябваше преди повече от година да почнат да вдигат лихвите. Но САЩ са пристрастени към нулевите лихви и печатането на пари, а ЕЦБ и Фед действат  пропорционално. Но никой не говори против американския долар. Проблемът е, че САЩ със закъснение се опита да навакса, а Европа е много, много назад. Вероятно това е свързано и със смяната на ръководството на ЕЦБ, защото ми се струва, че личностните характеристики казват влияние и върху политиките, които се провеждат. Чехия и Полша не са в еврозоната и повече от година вече вдигат лихвите.  За страна като България обаче, която е с много по-различна икономика от тази на Чехия и Полша, плюсовете от въвеждането на еврото са много повече от минусите“, категоричен беше Красимир Катев.

"Рецесията не е нещо невиждано и нечувано, случвало се е и преди и води до намаляване на инфлацията", каза Красимир Катев.

Той обаче подчерта, че по-скоро е притеснително дали към 2024 г. страната ни ще покрива критериите за инфлация за влизане в еврозоната. "Мисля, че няма да успеем. Правителството трябва да направи кампания като Хърватия,  да се изключи този критерий. Сега е моментът да го договорим това. Присъединяването към еврозоната е огромен плюс, просто трябва да го направим по правилния начин, да лавираме и да бъдем гъвкави. Защо не говорим за мерките и начина, по който това ще стане? Вече е време, надявам се в Плана по просъединяването да го има това. От лятото следващата година ще трябва вече задължително да се наблегне на тази тема", каза бившият заместник-министър на финансите.

Още за събитието четете в Investor.bg

Какво още казаха експертите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са MFG, БОРИКА АД и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на TBI Bank, Neterra и Acronis.

Институционални партньори на събитието са Българската стартъп асоциация, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската финтех асоциация, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Betahaus Sofia, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Български форум на бизнес лидерите, Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори
са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и сп. „Мениджър“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия с рублите се майтапят ама на 6-ти май цената на рублата стигна позициите си отпреди 3 години. Ако продължава да поскъпва с тая скорост до половин година долърът ще струва една рубла.
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не харесвате рублата? С рублата всички,и пенсионерите също, ще станем милионери.Дори някой с по височка пенсия може и милиардер да стане.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката с долара ще трае поне още 2-3 години. Тогава вече ще даде фира. Не е лесно да се воюва на икономическия фронт с такава брутална и глобална система създавана за векове. Това не е на бойното поле да ги избият за 15 минути с ядрен килим и всичко да приключи. Все пак хора живеят на земята, животни, растения ....
68
1
 
16
 
! Отговори
Робовладелски строй преди 2 години
.... отнеха ни и държавната икономика и така разсипаха населението, което остана масово без работа и избяга и се обезлюди България, съсипаха ни модерното селско стопанство и сега внасяме всичко, съсипаха ни държавата, образованието, дадоха всичко на една клика бандити,мутри и лица със съмнителна репутация,инфраструктурата се руши и няма пари, нарокотици навлязоха в страната и унищожават населението, плащаме пари за оръжия,а много хора и деца нямат доистатъчно храна, 37% от населението студува ,з
67
9
 
2
 
! Отговори
Търпение друзя преди 2 години
Радьов и копейкин ще приемат рублата. Първо обаче ще са лнр и днр. Нашите след това с партидата за Херсон. Че мастилото и артията в россия кът.
66
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали си давате сметка, че хора, които подкрепят Възраждане са национални поругатели и желаят масов погром в страната. Хора, които са низши духом не могат да бъдат модели за подражание. Те трябва да бъдат пример за национален позор1
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Азия почти всяка банка ще ви откаже да ви смени евро за местна валута. Дори биткойна е по конвертируем. Русия и Китай се опитаха да премахнат долара от търговията си и успяха само до половината да го свалят . Дори в Китай банките и търговците не щат евро .Най много на еврото влияе войната . Фирми които търгуват с Русия не държат нито евро нито долари заради заплахата да им ги откраднат аааа запорират а това срива и еврото и долара а това скоро няма да се промени.Пътя на еврото и лева е на долу
64
3
 
12
 
! Отговори
при еврото преди 2 години
който е бил милионер ще стане половин милионер и ако сега олиото е 5 кинта ще стане 5 евро за сравнително бързо време. Тогава ще дойде видовден. Защо поляци, унгарци, чехи, румънци не бързат?
63
1
 
12
 
! Отговори
Робовладелски строй преди 2 години
Защитавах ЕС и НАТО до преди време, защото не виждах друга алтернатива, но нека си говорим истината, нашите държави от източна Европа бяха буквално размазани, отне ни се свободата, отне ни се дори правото на живот и ни убиват когато си искат и както си искат чрез болести и по друг начини, отне ни се правото да разсъждаваме, защото ни контролират мислите с модерни технологии, отнеха ни и държавната икономика и така разсипаха населението, което остана масово без работа и избяга и се обезлюди Бълга
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни донесе несигурност и робство, ще го ядем с черпака
61
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро еврото, за да свърши тая близо 33-годишна агония и най-после да сме сред нормалните хора в Европа. Еврото е за да стане ясно, че няма скрито покрито. Справка: В страните в които има Евро, рзликата в стандарта е най-много 1 към 2. Банките не могат да се вихрят, инфлацията е под контрол. Който е против, да ходи в Евразия.
60
7
 
3
 
! Отговори
А условията? преди 2 години
Хубаво, аз съм За еврото. Предпочитам гуверньора и надзора да е в Франкфурт, отколкото някой гечев или каримански тук да се правят на финансови корифеи. Но едното условие е инфлацията да е средната на трите държави с най-ниска + 1.5%. В момента едва ли има държава с по-висока инфлация. Та сега освен да го приемем като Косово. На самоинициатива и толкова. Ако чакаме да покрием критерия може да не дочакаме.
59
11
 
4
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Е ако влезнем в еврозоната, тогава корнелата и костя как ше им се плаща в копейки?
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане ще въвежда рублата.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ни отвличат вниманието, докато Киро ни продава, заради Македония.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя зор, или стипендиантите на Сороооос, ги натиснаха,да си плащат учението.
55
0
 
1
 
! Отговори
Condios преди 2 години
... and incredibly high prices.
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане са вече с 27 процента подкрепа сред българите! На нови избори ще управлява самостоятелно. Това беше и причината канадския миндилл Киро Тъп0то да се изпусне пред превозвачите. После дали си е сменявал гащите никой не знае. Може с тях да е отишъл в САЩ да продава Македония за газ. Скоро време всички атлантически *** и американски гъ3олизачи ще бъдат в затвора! Нищо хубаво не очаква НАТОвските ***!
53
1
 
12
 
! Отговори
!? преди 2 години
Всички цени по две!А заплатите!?
52
0
 
6
 
! Отговори
Чаткате ли преди 2 години
ЕС плаща всеки ден 1 милиард долара за енергоносители. А Русия не иска долари, иска рубли. А те казват, не, няма да ви даваме евтини рубли, ще си плащаме със скъпи стабилни долари. Светка ли ви какво се случва.