Приятели на загиналата Христина: Щеще да бъде страхотен учител, имаше дарба в джаз пеенето

Те призовават трагедията да не бъде забравена
8 юли 2022 09:07, Нели Христова
107
Приятели на загиналата Христина: Щеще да бъде страхотен учител, имаше дарба в джаз пеенето
Снимка: Facebook

С Христина се познаваме от университета, бяхме в една група, с нея можеше да се говори на всякакви теми. Христина беше много директна, седеше далеч от интригата и клюките. Тя е на 26 г., първо е учила българска филология, после дори и астрономия. Имаше желание да учи и да се развива, занимаваше се и с джаз пеене. Това разказа пред bTV Дона Атанасова, приятелка на Христина Дилова, загинала при бруталната катастрофа в София.

Христина не допускаше много хора до себе си, за последно се чухме преди седмица, когато си писахме за изпита по руска литература. Тя беше много упорита, ужасно е да се каже “беше”, каза още Дона Атанасова.

"В 2 часа през нощта един колега, научил от наш преподавател за случилото се, ми позвъни да ме пита за Христина, а вече беше минало повече от денонощие, близките й са я търсили навсякъде. Изтръпнах от ужас", допълва тя.

"Хриси щеше да бъде страхотен учител, имаше може би и бъдеще в музиката. Надявам се това да не е поредният случай, който след това да се забрави", споделя Атанасова.

Според Дона Атанасова трябва да има доживотен затвор за виновника за смъртта на Христина.

"Христина имаше много приятели, помагаше на различни организации, помагаше на обсерваторията "Рожен", в кинопроекти, беше доста добра в джаз пеенето. Христина имаше много силно чувство за морал, спазването на правилата за нея беше като грижа за обществото", разказва пред bTV друг приятел на загиналото момиче - Вадер Акбархан от Русе. Двамата се познавали от 7-8 години.

Той си спомни, че в моменти, когато е имала лични трудности, Христина е реагирала с невероятна зрялост и емоционална интелигентност.

"Христина мечтаеше да стане преподавател, искаше да запали тази страст към литературата и в други хора, затова се виждаше като учител", разказа още Вадер Акбархан.

Той призова болката от тази тежка лична история да я насочим към нещо градивно - как да помогнем на хората да могат да спазват закона и реда.

"Христина беше търсещ, мислещ и чист човек, занимаваше се с каузи в обществена полза. Когато се опитаха да съборят един от тютюневите складове в Пловдив, тя беше в средата на живата верига, която спря багерите", разказва пред "24 часа" Ненко Манолов. Двамата с Христина се запознали на курс по танци преди 5-6 години. Скоро след това Христина започнала работа в обсерваторията в Рожен и помогнала на Ненко също да постъпи там.

"Тя ми показа звездите", споделя младият мъж.

"Загубата на човек с такъв потенциал е посегателство върху бъдещето", обобщи Ненко Манолов. Според него трагедията е повод младите хора да се замислят, защото цялото им поколение е израсло без модели и примери и като цяло живеем в общество, което трудно разбира какво е добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи затриваме качествения човек, и оставяме измета тук. Въпросът е, какво бъдеще има тоя народ?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е аз ако бях взел пари от БСП навремето ,щех да бъда милионер )
25
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Този човек затри не един а два живота. Защо се средоточихте само за единия. Защо не питате за частите разпилени на метри от дома ми на другата жена?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше чалгарка и друсаше кючек в чалготеката, нямаше да я екзекутира чалгарската мислова полиция.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи едно момиче е починало в жипката и едно е утрепал на пътя, така ли да го разбирам ? :))
22
5
 
5
 
! Отговори
отСиднейАвстралияя преди 1 година
Не разбрахте сарказъма на коментара ми. Нищо. Просто изказах грозната истина от реалноста каквато няма да ви напишат в статията. Поздрави от Сидней. Тук по закон при тия провинения се конфискува колата и така се предотвратява бъдещето.
21
5
 
5
 
! Отговори
Боклука я затри преди 1 година
*** с джипа затри един истински гражданин - това е положението, за 12 години управление на ББ *** излезноха на челото на обществото - все по-маргинализирани остават да живеят в България и да избират кой да я управлява
20
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Разфасована та заради този... Така и не разбрахме.Не се свързаха и със семейството.Медиите мълчът. Коя е?
19
2
 
15
 
! Отговори
до Сидни преди 1 година
А ти какво си мислиш, че тоя с Q7 цата му е чисто досието в НАП, че си е подавал данъчна декларация, че си внасял данъците ли? Че той има куп висящи глоби. Преди няколко дни е заредил на бензиностанция и е избягал без да си плати. Момичето не е имало такъв автомобил, но то всеки се простира според чергата си, едва ли щеше да е в положението на тоя нашмъркан коптор. Не може 7 милиона души в една страна да ИМИТИРАТ подобие на скъп живот.
18
7
 
18
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Това е просто съдба хора.Жестока за момичето и нейните близки. Аз съм на 45 години.Изживях 90-те.И ще кажа едно. Мутрите,мафията и наркотиците не могат да бъдат спрени.толко дълбоко са че най вероятно и в ПП.всичко е пиар след страхотна драма.докато чегъртаме на грешни места нищо не се промени.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много нагло поколение се завъди. Но, от герберистан - толкова.
16
5
 
5
 
! Отговори
отСиднейАвстралия преди 1 година
Хареса ли ви коментара ми по долу? Циничен ли е? А, ами ей сега знаете какво правят едни хора в хода на делото. Задават ей такива въпроси. И дават отговорите с калкулатора. Изчисляват ти колко точно струва живота ти, на калкулатора, и от това изчисняват обещетенията по делото, съответно и присъдата се намаля според "загубата". Ама това са реалните неща от всяко дело които не виждате. За вас е сълзливата статийка. Просто исках да ви уведомя в случай че искате да надникнете отвъд сълзливите статйк
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите не внимават, не са от 90-те поколението, няма значение каква е искала да стане момичето, вече не съществува :)
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изнесете ли най-накрая кои са майка му и баща му и баба му и дядо му.
13
4
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Ако е била в жипката се е самоубила.Да се возиш при пиян или дрогиран е самоубийство.Изключение е в Такси,Влак,Автобус понеже няма как да знаеш.Все пак мир на праха и.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До отСиднейАвстралияЕми 600лв са си честно изкарани пари, не е като да продаваш дрога :))) Сега и прецидивиста и полицайката ще лежат в затвора, полицайката ще страда много в сливенския, за нарисувания не знам :)))
11
2
 
55
 
! Отговори
зер преди 1 година
в нета е пълно със снимки на полицайката и убиеца. Искам да сравните погледите им с погледа на това момиче и да си зададете въпроса докога нормалните хора ще страдат и ще търпят такива амеби с комплекс за величие и недосегаемост.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък убийците вече заплашват! Много лошо говорели за тях! Щяло да има последствия! Друго си е да убиваш хора и да унищожаваш доказателства! Не са се адаптирали към факта, че от топ недосегаеми дилъри , за един миг станаха обикновени *** ! Връзките им изстинаха от толкова светлина!
9
58
 
4
 
! Отговори
отСиднейАвстралия преди 1 година
Като сте седнали да я преценЯте колко била загубата, ами дай да смятаме колко ТОЧНО е загубило обществото. Някаква нереализирала се даскалка- Уана би тичър. Цал живот да ми спи с 600лв заплатка. Колко би внесла към брутния вътрешен продукт с тая заплатка? Тя Q7 ще кара ли, ще внася ли данъци и такси на Q7ца? От всеки литър бензин колко акциз ще внесе? Международни трансфери от други отбори за милиони ще изкара ли? Звездите ми брояла, ама това ще осигури ли доходи на дозина полицай? Сълзливи драм
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да караш със синя лампа с бясна скорост, явно наистина го е закриляла МВР :)))