Д-р Симидчиев: Със сигурност започва нова COVID вълна

Прогнозата е, че пикът ѝ ще е малко след началото на август
9 юли 2022 10:36, Елка Василева
110
Д-р Симидчиев: Със сигурност започва нова COVID вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Със сигурност започва нова COVID вълна. Това заяви пулмологът и депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

„Скоростта на нарастване на новите случаи на седмична база е 50% спрямо миналата седмица, а на двуседмична база е 140% спрямо преди две седмици”, каза той.

Още по темата
„Скоростта на нарастване на новите случаи е факт. Вече рядко имаме под 500 случая на ден. Днес те са над 1000. Определено има начало на нова вълна. Сега е моментът да профилактираме развитието на пълномерна вълна, защото, ако оставим вирусът да прави каквото си иска и нашето поведение не се промени, ще имаме поредния пик”, добави пулмологът.

Според него, ако се опитваме да ограничаваме социалните си контакти, носим маски там, където има много хора и особено в здравите заведения, тогава вълната ще се развие по-бавно.

„Вече имаме протоколи за лечение, свикнали сме какво означава това заболяване. Голяма драма няма, просто трябва да бъдем по-разумни, когато подхождаме към този вирус”, категоричен бе той.

По думите му пикът на заразените с COVID-19 ще е малко след началото на август. Самият той не очаква въвеждане на драстични мерки.

„Вече имаме доста по-ясно представа какво представлява този вирус и какви са вариантите за неговото развитие. Ако дозираме правилно противоепидемичните мерки, няма нужда от локдауни и т.н., но имаме нужда от достатъчно ранно приложени профилактични мерки”, коментира Александър Симидчиев.

Ако случаите продължат да се увеличават в големите градове, които са в жълтата COVID зона, според него е добре хората в градския транспорт да се задължат да носят маски в него. „За момента обаче това не е необходимо”, смята пулмологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде и тоя след Кунчев, забравил си е хапчетата. За тях няма ли специално отделение? Повече от сигурно е , че са издържали по няколко бустера, я на какво де.редже са горките.
94
0
 
1
 
! Отговори
АМИ.. преди 1 година
Те и в Америка се готвят да дупчат ВСИЧКИТЕ,и стар,и млад.Че бг лешо..яди и те веднага си приготвят торби за ко.ви.д пари..Започва се отново..
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народен съд!
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е на свобода този???
91
11
 
2
 
! Отговори
Татул до 80 преди 1 година
Човека си говори истината, ама гове'да като теб няма да го разберат. Онзи ден оправях документите на наследниците на майка и син починали в рамките на 12 часа от ковид. Това чудо, цели фамилии затрива. А още има олиго'френи дето насаждат омраза и неспазват елементарна хигиена и се правят на безсмъртни. Молете се да не изтеглите къса клечка, не че ще е голяма загуба за обществото, ама не го пожелаван на никой.
90
0
 
7
 
! Отговори
Розата преди 1 година
Даже планират от 20.08. да въвеждат локдаун.Абе ***,няма ли да спрете да лъжете хората?!
89
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
М-Р-С-Н-И-К . ЩЕ ПОЛУЧИШ ГОСПОДНО НАКАЗАНИЕ .
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало прокуратурата да се самосезира и да разследва изнесената информация от този "доктор ". Защото на всички ни омръзна от фалшиви хора и техните фалшиви новини.
87
1
 
10
 
! Отговори
едно таласъмче каза преди 1 година
В казана на ваксърите има експериментална течност при -70 градуса...
86
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е платен долнопробен лъжец. Да горят в пъкъла такива.
85
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден епизод на Лъжльото.
84
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ще ги оправи само Костадин Костадинов, аман от евроатлантически кукли на конци
83
1
 
21
 
! Отговори
е да естествено преди 1 година
то оставаще да не започне..лятото като свърши, очаквам нов локдаун. Ваксинките трябва да вървят, народа трябва да се скубе
82
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще доживеем Симидчиев да каже на хората - стойте на слънце, спортувайте редовно, приемайте лека и витаминозна храна за да нямате недостиг на микронутриенти като витамин Д3 и селен, които са свързани с тежко и фатално протичнане на К19. Рецептата на Симидчиев е - страх, терор и стоене вкъщи на тъмно. Психари жълтопаветни.
81
4
 
28
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Гнусен мустакат чичко! Не може така повече, продажник, марш оттука!
80
0
 
29
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
Този не се наяде. Член на СЗО какво да каже ?
79
4
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Видяхме го що за смешка е този вирус. Хайде след 3г да ни ОСТАВИТЕ НА МИРА, А! Ей, т-ъп-а-ци искате на сила да качите Толупа и Копейкин на власт! Как може да са толкова тъ-пи и американските ви началници да губят влияние заради някакви краткосрочни пари?!
78
0
 
19
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Изчезвай, *** !
77
1
 
31
 
! Отговори
НОВА ВЪЛНА ГЪРЛБОЛ преди 1 година
Спрете с тези манипулации и плашене на хората. Дойде моя приятелка от София, още на другия ден загуби гласа си - носеше си омикрона от къщи. Гостува ни три дни, през които ходихме навсякъде заедно. След няколко дни и аз загубих гласа си. И двете се нуждаехме от 3-4 дни, за да се справим. На крак и без лекарства, само таблетки за гърло. Този вирус атакува гърлото - фарингс и ларингс. Има и кашлица, но не от дробовете, а от гърлото. Обикновен летен грип. По-добре всеки да си го изкара.
76
0
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Починалите заради отказа на здравната система да ги лекува ви чакат,другари ненаситници.Напъхайте си награбените пари в ковчезите.