Д-р Симидчиев: Със сигурност започва нова COVID вълна

Прогнозата е, че пикът ѝ ще е малко след началото на август
9 юли 2022 10:36, Елка Василева
110
Д-р Симидчиев: Със сигурност започва нова COVID вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Със сигурност започва нова COVID вълна. Това заяви пулмологът и депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

„Скоростта на нарастване на новите случаи на седмична база е 50% спрямо миналата седмица, а на двуседмична база е 140% спрямо преди две седмици”, каза той.

Още по темата
„Скоростта на нарастване на новите случаи е факт. Вече рядко имаме под 500 случая на ден. Днес те са над 1000. Определено има начало на нова вълна. Сега е моментът да профилактираме развитието на пълномерна вълна, защото, ако оставим вирусът да прави каквото си иска и нашето поведение не се промени, ще имаме поредния пик”, добави пулмологът.

Според него, ако се опитваме да ограничаваме социалните си контакти, носим маски там, където има много хора и особено в здравите заведения, тогава вълната ще се развие по-бавно.

„Вече имаме протоколи за лечение, свикнали сме какво означава това заболяване. Голяма драма няма, просто трябва да бъдем по-разумни, когато подхождаме към този вирус”, категоричен бе той.

По думите му пикът на заразените с COVID-19 ще е малко след началото на август. Самият той не очаква въвеждане на драстични мерки.

„Вече имаме доста по-ясно представа какво представлява този вирус и какви са вариантите за неговото развитие. Ако дозираме правилно противоепидемичните мерки, няма нужда от локдауни и т.н., но имаме нужда от достатъчно ранно приложени профилактични мерки”, коментира Александър Симидчиев.

Ако случаите продължат да се увеличават в големите градове, които са в жълтата COVID зона, според него е добре хората в градския транспорт да се задължат да носят маски в него. „За момента обаче това не е необходимо”, смята пулмологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маските ако спираха вируса досега нямаше да съществува. Да мутира в пет-шест подварианта на Омикрон също. Плацебото и то върши работа при лабораторни изследвания. Най-малкото дава психологическа подкрепа.
14
8
 
33
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Болниците никога не са били пълни. Имам снимки! Пълни са им банковите сметки с крадени пари.
13
45
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне маските трябва да бъдат върнати на закрито, и то веднага, защото иначе след месец - два пак ще са пълни болниците, и пак ще се чудим как да накараме дебелоглав Гaньо да се ваксинира! Много по-лесно е да го накарате да носи маска
12
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива като него - започва! За интелигентните, прочели учебниците по вирусология - отдавна приключи!
11
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще почне ако ви позволим. Изобщо не си мислете, че освен гаргите някой ви вярва.
10
6
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Малко бърка Симидчиев. Броя на новите случаи се увеличаваше с 62%, но в последните дни леко забавя темп и за последните 7 дни са с 57% повече от предишните седем дни. Преди три седмици бяха под 1000 за седем дни, а сега са 4795 за последните 7 дни.
9
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След таз вълна ще има ли ново джипче или виличка на морето, г-н Симидчиев?
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един въпрос към политика-доктор: Какво значи "със сигурност" ? Измеримо ли е количествено, доказуемо ли е, или господина просто не се сдържа да не се изкаже някъде, за да не бъде забравен, и непременно да ни уплаши.
7
6
 
26
 
! Отговори
da преди 1 година
Рудолф смили се малко, не ти ли омръзна
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка кашлица и хрема-Ковид, не вълни океани ще има. Който е със слаба имунна система да се ваксинира, ако смята че ще му помогне, няма нужда от истерии и подобни изявления. Понеже нито чувалите свършиха, нито детските площадки смениха предназначението си. Малко се засрамете трета година едно и също, че и посред лято. В условията на всеобща криза и война нагнетявате напрежение.
5
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Симидчиев това е повод да си сипе още една голяма мастика след сутришното кафе.
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и?
3
9
 
36
 
! Отговори
Маската на Жоро преди 1 година
Няма ваксини, няма антибиотици, няма хомеопатици! Разберете! Най-великото откритие на модерната медицина за справяне с великия и коварен вирус на Ковид е мазната, парцалива и неизпрана маска за муцуна! Налагайте и си трайте, умните са го измислили!
2
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах, да къртим ли вече пейките?
1
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригответе си маските, изперете ги и така. След август отново - 2020/2021