ООН: Украинските бежанци масово напускат България

Повечето от тях са бесарабски българи
24 авг 2022 22:30, Йоана Цонева
142
ООН: Украинските бежанци масово напускат България
Снимка: БГНЕС

127 104 украинци са регистрирани като временни бежанци в България до 5 август. 85 231 са останали в България до 5 август. 92% от оставащите са жени и деца - 65 011 жени и 48 823 деца. Това показва доклад на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Според данните, през юли дневно в България са идвали 3000-4000 украинци, търсещи убежище, но и почти толкова са напускали страната ни. В страната ни мнозинството идващи от Украйна са бесарабски българи, казват от ВКБООН, като напомнят, че в Украйна българското малцинство е петото най-голямо от всички етнически малцинства на украинска територия.

Към момента на държавни разноски са приютени 27% от украинските бежанци (25 178 души).

До 5 август, за нуждите на тези хора е трябвало да бъдат отделени 19,9 млн. долара, но са отделени само 70%. Финансирането касае услуги като юридическа помощ, осигуряване на храна и информация за услуги, които могат да ползват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получил филия, мас и сол, аре: чатомъдан, факзал и Мариупол
84
27
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно доста Българи искат да са на мястото на украинките че доста им завиждат че са в хотелите
83
30
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за българите със скъпите джипове и лъскави коли няма ли да кажем?понеже сме много,,съвестни и честолюбиви,, и се ,,възмущаваме,,.или за там си затваряме угодно ушите.лесно е на умряло куче нож да се вади .Някъде сме чули че се възмущават и да не останем назад.90 процента от коментиращите едва ли са срещали украински бежанци и едва ли живеят по морето че да имат преки впечатления.а само четат статии и изказват мнение и вярват защото така някъде пише в коментарите
82
34
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия в хотелите на държавна издръжка не са с джипове.много е лесно да коментираш и плюеш отстрани.много им завиждате на тия украинки.типично българска черта да завиждаш и плюеш по другите.такива коментари срещи омрази ги има само в български сайтове
81
4
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Стан, да де, много българи говорили турски, чудно тогава, защо помаците не говорят турски. Всъщност, тия дето са говорили турски са си останали да се смятат турци. В тоя аспект си прав. Затова и имаше така наречения "Възродителен процес" Някои работи не ви отърват да споменавате!
80
39
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи гонят българи от България... То комунистите дето са се родили в България не са българи, това се знае от всички. Чиба на комунистите.
79
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧИБА ОТ РОДИНАТА НИ !
78
14
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРА ! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ НАТОВАРИТЕ НА ДЖИПОВЕТЕ СИ ОТ 200000 $ И ДА НИ ОСВОБОДИТЕ ЧЕРНОМОРИЕТО И ПОМОЩИТЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, КОИТО ХАРЧИТЕ ! СЛАВА КОКАИНЕ
77
10
 
69
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Интересно нещо е българина. Приехме ги,настанихме ги, нахранихме ги, напоихме ги, докато самите ние се ограничаваме и лишаваме. Сега ще ни кажат чао и дори няма да погледнат назад повечето. Според мен народа ни не е глупав, а добър, гостоприемен и доверчив.За това ни мачкат.
76
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От морето - кара те да се замислиш колко от тях са етнически руснаци живеещи в Украйна нали? Нещо като *** които се представят с български паспорти в Европа.Ама за вас понякога мисленето предизвиква болка.
75
9
 
49
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 година
Сбогом и не се връщайте!
74
11
 
27
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Бе пичове. И Американците и австралийците и ново зеландците и част от кандците говорят английски но не са англични. Айде стига с тоя Руски. По време на османското робство много бълграси са говорили турски
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
84 .Внимавай да не ти лепнат нещо. Но ти си го заслужаваш де..
72
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но е много обидно това че говорят чист руски но се наричат украинци. Ако сте на мястото на Русия какво ще направите. Македонски проблем !?!
71
9
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа никой не ги иска. Претенциозни, нагли и конфликтни, държат се сякаш някой им е длъжен с нещо. Голяма част от средноешелонните престъпници също са избягали в Европа и си вършат престъпления без да им пука. Който не може да си плати го мобилизират без значение мъж ли е или жена. Вече ги ловят по магазините и спирките и им връчват повиквателни, ако кихнеш 10к зелено- свободен си, ако ли не до 3 дена си на фронта. А там е много лошо, щото армия няма само пушечно месо.
70
8
 
75
 
! Отговори
От морето преди 1 година
Дойдоха бягащи от войната майки с деца ( наистина се нуждаят от помощ!) и тези, които имаха възможности. Нямат намерение да остават, още по-малко-да работят. Целта е да заминат на Запад. Но и там вече се усетиха. Не ги чакат с отворени обятия. По морето имаше много, предплащаха за квартири по за 2-3 месеца, спокойно си зареждаха със скъпото гориво големите джипове, не се притесняваха. И странно, всички говореха чисто руски, и помежду си! Сезонът привършва, ще видим какво ще предприемат.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ!
68
13
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Киев празнуват деня на независимостта си. Война се води около Николаев, Харков и Днепропетровск, да си хващат влака и да се връщат в Украйна. Киев да си ги приема, храни и облича, а не да реве само за оръжие и пари. Да вземе да се погрижи за собствените си грждани.
67
12
 
65
 
! Отговори
Тиквата от Банкя преди 1 година
Едните спят в четири звездни хотели, другите си плащат на каналджии!!! Летния сезон свърши, нахранихме по-специалните те сега си тръгват, а догодина пак ще дойдат Нашите родители нали взеха по 50лева на месец, по-специалните емигранти 40лева на ден !!!
66
9
 
46
 
! Отговори
Слава Кокаiне! преди 1 година
Бг плебса точи лиги за украинска мръвка, без да знае че тя мотика в живота си не е пипвала, а маникюра и струва колкото надника му за една седмица.