ООН: Украинските бежанци масово напускат България

Повечето от тях са бесарабски българи
24 авг 2022 22:30, Йоана Цонева
142
ООН: Украинските бежанци масово напускат България
Снимка: БГНЕС

127 104 украинци са регистрирани като временни бежанци в България до 5 август. 85 231 са останали в България до 5 август. 92% от оставащите са жени и деца - 65 011 жени и 48 823 деца. Това показва доклад на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Според данните, през юли дневно в България са идвали 3000-4000 украинци, търсещи убежище, но и почти толкова са напускали страната ни. В страната ни мнозинството идващи от Украйна са бесарабски българи, казват от ВКБООН, като напомнят, че в Украйна българското малцинство е петото най-голямо от всички етнически малцинства на украинска територия.

Към момента на държавни разноски са приютени 27% от украинските бежанци (25 178 души).

До 5 август, за нуждите на тези хора е трябвало да бъдат отделени 19,9 млн. долара, но са отделени само 70%. Финансирането касае услуги като юридическа помощ, осигуряване на храна и информация за услуги, които могат да ползват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
40
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Да, така е, същото е с разните му там сирийци, афганци, африканци и тем подобни. Дават им даже частни квартири, за които държавата плаща, демек съвестните бачкатори плащащи данъци. И това ако не е грабеж, здраве му кажи.
44
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходят към Германия, там им предлагат социални помощи Harz 4, с които не трябва да работят и могат да се издържат, в БГ трябва да работят за да се издържат..
43
1
 
40
 
! Отговори
Живко преди 1 година
То и българите продължават масово да напускат... нищо учудващо
42
39
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) накрая в задунайската губернийка на путинчо ще останат само червени бабички и кре-те-ни-зирани почитатели на ко-пейкин .
41
6
 
32
 
! Отговори
до 50 от 39 преди 1 година
Очаквах този банален отговор, че Бг била в Европа и съответно не би трябвало да се сравняваме с останалия свят, който обаче е 90% спрямо Е.Роби са всички обикновени хора, вкл. и в Европа под една или друга форма. Ай пробвай да гъкнеш нещо с/у властта в Германия. В това отношение Бг е доста демократична...все още.Пак повтарям, който не е видял широк свят, да не ми мрънка, че в Бг било лошо.
40
6
 
24
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Не знам кой беше казал, че робът се бори за свобода, а свободният - за съвършенство...?? Мисля, че уж България отдавна не би трябвало да е робски народ, но като виждам робския манталитет на повечето, започвам силно да се съмнявам на кой етап сме. като слушам, че в Пакистан, Индия, Тайланд, Бангладеш, Филипини, Колумбия, Перу, Африка живеели бедно, не ме прави да се чувствам ок, защото нали БГ е в Европа, а хората едва си плащат сметките за ток, вода и парно, а колко умират от липса на здрав
39
5
 
35
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Майна.. та 'им.Всели дек ги виждам да се разкарват с новите си скъпи коли
38
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни Сорросоиди тръгнаха по студията да обясняват либералните опорки как трябвало укрите да се интегрират. Обаче укрите не са вчерашни и бегат.
37
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ще загинем нема отърване да си ходят дома.
36
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината Украйна е била бг държава и после се заселват поляци и стават укранци.
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са бамбашка. Една част не им харесва в Европа и се връщат в укрия.
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния не си разбрал че троляци наричаме задокеанските трооллове. Това е едното второто е че никой не ги гони и третото е че си отиват у дома.
33
5
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Изведнъж станаха бесарабски българи тези укроси...Е,все пак избори наближават,мда..
32
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, троляците ревяха, че бесарабските българи били "тероризирани" в Украйна, а сега същите троляци ги гонят от България. Интересна шизофрения. Да не забравите да ми сложите минусчета, че няма да спите спокойно :))
31
5
 
29
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Не се дуй толкоз и не се оплаквай. Ходи в Пакистан, Индия, Тайланд, Бангладеш, Филипини, Бразилия, Мексико, Колумбия, Перу, Африка и мнооого други, за да разбереш какво е истинска мизерия. Аман от мрънкачи незнаещи какво е по света в действителност.
30
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интерес на истината те и от Полша се изнасят. Украинците не са като повечето бежанци, които сме виждали. Те се връщат по родните си места, когато военните действия се преустановят.
29
41
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбраха, че тук не става за живеене...всички бежанци бързат да се изнесат от тази територия, само българите не разбраха за 30 години, че Русия управлява задкулисно продажните ни политици и на това се дължи мизерията в страната! И даже си искат пак същите да продължат да ги управляват.
28
8
 
65
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ами ти се изнасят и от Германия, Дания, Испания и ред други страни, защото О, Ужас! им предлагат работа, а не помощи и лежанка! Как ще работят слуги бре, те са висша раса, само шеф!
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, такива хубави русавелки ще ни напуснат, оставме само с тия с *** венци, макар че последните са май по-полезни - събират ***, работят в строителството и други сфери като се замисля...
26
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав им път, и да не се връщат !!!