Търговците на цветя недоволни от призив за дарение вместо букети

Някои родители пък ще уважат както традицията, така и молбата за помощ
15 сеп 2022 12:08, Нели Христова
71
Търговците на цветя недоволни от призив за дарение вместо букети
Снимка: БГНЕС

Търговците на цветя негодуват срещу благотворителната инициатива на редица училища и детски градини, в която призовават родители и ученици да не купуват букети, а парите за цветя да дарят в помощ на пострадалите села в Карловско след наводнението там.

Има ли отлив от покупките на цветя за 15 септември и как браншът приема призивите за дарения вместо букети?

Призивите за благотворителност, вместо цветя за 15 септември не се приемат от всички колеги, категорична е цветарката Славка Василева, която има 17-годишен стаж зад гърба си.

Още по темата
"Подаряването на цветя не е само една търговия, едно забогатяване за цветарите. Това си има и възпитателен момент. Детето се учи да уважава и да подарява радост и уважение. От там нататък това е и наша работа, наша прехрана.", заяви тя пред БНР.

По думите й се усеща ефектът от призивите за отказ от цветя, най-вече като настроение у хората, което се създава.

За първия учебен ден във Варна се купуват предимно по-бюджетни букети, на суми от 5 до 10 лв. Слънчогледите и розите са най-предпочитани.

Повечето родители са категорични, че ще спазят традицията и ще изпратят децата си днес с цвете на училище. А съпричастността към пострадалите от наводнението в Карловско е нещо съвсем различно, което не бива да се обвързва с лишаването от знак на признателност и уважение към учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
V преди 1 година
В Швейцария цветя на учители не се подаряват.Децата се изпращат веднъж: на първият учебен ден. Само в първи клас!
45
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Брей, тези още малко и ще те набият ако те видят с малко дете и не купиш цветя :)))
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия алчните цветари-спекуланти нямат наяждане. И без това по празници правят рекордни печалби. Хич не ги мислете тях.
43
5
 
8
 
! Отговори
до 34 мнение преди 1 година
Ей да ти се чуди човек как можа да влезнеш тук и да пишеш,а не си успял да разбереш,че парите за украинците ги дава ЕС,така както дава на България милиарди за да ги открадне ОПГ-ГЕРБ,така дава и на украинците в които държави са се приютили,що за ов"ча необуздана завист и злоба?Да беше този Путин ударил България да бягате от война в държави в които да се отнасят с вас така би разбрал,но няма такъв народ като българския да може само да мрази,злобее и иска!Комунистът Тиква на друго няма да ви научи
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям. И без това бизнеса откъснати цветя никога не ми е харесвал. Да подариш умиращо растение го намирам за отвратително.
41
0
 
11
 
! Отговори
трубач преди 1 година
АМО то само това правим: ДА РЕВЕМ и да чакаме некой да ни оправи. Зърнари, млекари, тютюнджии, тия с лавандулата и розовото масло, свинари, пътищари и кой ли още не. Всеки вика "КОЙ", кой ще ни даде пари? ДДС то като е 0 за хлеба що не съм го усетил по цената, (като цената е функция на търсенето и предлагането). Аз съм против да е ) ДДС за хляба.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Много си прав ...Да ти кажа като гледам стотиците клипове на ракетни установки в житните и слънчогледови полета как бълват отровни пушилки при изстрелването на ракетите и аз не го искам това жито.При положение,че имаме предостатъчно...
39
0
 
14
 
! Отговори
Много си прав преди 1 година
Радославе,всичко само иска никой не дава чрез работа,а искаме просперитет е няма как да стане!Ето зърнарите,според тях по-евтината пшеница е фалшива и отровна,само тяхната скъпата е качествена и после се чудим защо хлябът е с наше зърно пък все поскъпва?Зърнарите са много богати и ми се струва вече,че не са забогатели с работа по зърнопроизводство,а от прибиране на субсидии и европейски средства,едни готови немъчени много пари,които им ОСКЪПЯВАТ много продукцията!Жалка българска действителност!
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детето се учило да уважа...като даде един букет ли бе...ами то детето е хубаво да се учи и да помага.Цветарите да обяват,че ще дарят 20% от оборота и готово.Ще купим и цветя.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъртвите цветя са пари нанвятъра. Първо ще се дават ресурси да се произведат, а после отиват директно в ***. Живо цвете в саксия или дарение е по добър вариант.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До трубач - има такава държава - ВСЯКА ДЪРЖАВА. Хората функционират така. Нормално е.
35
0
 
10
 
! Отговори
трубач преди 1 година
В тази държава вечно има някой недоволен. Аман, няма такава държава, няма такъв народ.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитвам се да си представя от гледна точка на учителя, каква радост е да ти подарят 10-15-20 букета? Как ще ги носиш, къде ще ги сложиш в къщи? Общо взето, хубав е жеста, но силно безсмислен и в случая даже по-скоро нежелан. И всичко това по 15-20 лева на букет, колко пари отиват в контейнера...
33
5
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
А за почиващите украинци на които пак им удължиха почивката ,пари откъде има а за унищожените села пари няма и събират стотинки?Гонете укрите дето само ядат и сееерат и милионите дайте на пострадалите хора а тия да си продават цветята!Изкривена к04ина е таз държавичка долна!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пустинните рози стигнаха 5-6 лева стръка. И после ще ги изхвърлят вместо да ги дарят на учениците. Грехота.
31
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Тези няма ли да излязат с букетите да блокират улици като зърнарите, пътните ТЕЛК решения и други които когато е да плащат данъци искат капитализъм, ама като е да вземат от държавата искат комунизъм. Ток да им плащат, газ да им дадат, пазар да им гарантират. Всеки който ревне за помощи, държавата да му конфискува имуществото и да му се национализира бизнеса, че да се изчисти системата най накрая от пишман бизнесмени и бизнеси! Да останат само тези които могат да работят!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автобуси къпълъ чарши цветарки
29
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Еми да сте направили и вие нещо с което стоката ви да стане атрактивна, а не да хленчите държавата да ви спасява бизнеса! Всички почнаха да реват за държавни помощи, субсидии, държавата едва ли не да задължава гражданите да купуват точно определено нещо защото видиш ли дадена ТЕЛК програма щяла да фалира. Бизнес не е само да чакаш като рибар да ти дойде някой на куката, а да си размърдаш сивото вещество и да измислиш нещо което да те отличи от конкурентите!
28
1
 
3
 
! Отговори
Нафтокос преди 1 година
Саксиите са няколко пъти по скъпи, искат определено място със светлина и температура и не цъфтят когато ти се иска. Хората могат да си правят баница вкъщи, ама си купуват и от закусвалнята.
27
2
 
4
 
! Отговори
акъл съ иска, ей.. преди 1 година
то може и едното, и другото. В Букета слагаш плик с 20 лева и готово, и цветарите доволни, и даскалката щастлива... Ъм, тъй де! -)))