Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят

77% не купуват битови стоки, 73% - дрехи, а 56% пазаруват по-малко храни
12 окт 2022 15:21, Нели Христова
143
Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят
Снимка: БГНЕС

78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от данните на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция "Тренд". 

В изследването са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Петков и Василев да взимат властта в момента, и да вдигат доходите, вземат ли я рапоните за обикновените хора се очертава глад, и мизерия, и емиграция.След няколко месеца трябва да се въведе безусловен базов доход,швейцарска минимална пенсия,швейцарска минимална заплата, тридневна или четиридневна работна седмица, шкаф, и тнт.Всички престъпници да връщат крадени средства, и имоти.Всички престъпници ще трошат камъни в кариерите, и ще връщат средства, и имоти.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като си дават парите по кръчми и дискотеки, ...
80
8
 
12
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 1 година
Очаква ни разрушителна рецесия .Много по сериозна от тази през 2008. НО има и добри новини от всичко това. Новините са добри за умните,предприемчиви хора и лоши за глупавите хора. Рецесията води до преразпределение на богатства и блага. Тоест много бизнеси ще фалират , много хора ще загубят работата си НО понеже благата не изчезват в космоса те просто ще сменят собствениците си.Какво да правим ли? Ами правете това което масата НЕ прави и живота ви ще се промени !
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да не говорим за дълг... При бай тошо беше 10 милиарда и СДС заяви че с този дълг държавата си отива... Всеки българин дължи по 1000 долара ... А сега по колко дължи всеки българин ??? 5 милиона население и дълг от 42 милиарда ... Абе построихте каквото търсехте.
78
3
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Да са мислили като са гласували за мутри, сега мутрата, ако я оставим да вземе властта все по-емигрирали и гладни и мизерни ще има, партията на безпартийните не се е създала все още
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова са измислени велосипедът, чушкопекът, здравословното домашно хранене, пестенето на храна, част от която се изхвърля в контейнерите. Без петстепенно меню всеки ден и безумни пари за глупости. Дан Колов чунким е карал на хранителни добавки?
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние дето сме завършили Харвард не ни е страх!
75
2
 
4
 
! Отговори
Бойковия бизнес на-- преди 1 година
--дува цените защото тези който бяха против него вече ги няма и администрацията е гербава поне 80% Едно веме на това му викахме саботаж ,че ние да излезем по--кадърни от другите !
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам,магазините са пълни.Това е от безпаричие,ти да видиш.
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма намерение да ви доставя евтини суровини повече... Тоя път изтеглихте късата клечка (Европейците)... Сега ще си плащате както Азия плаща ... САЩ немат нищо против също ... хахахха
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще ядете тухли нали си дадохте парите за хапартаменти
71
9
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 година
До Хах Ами пръскат се. Китрчо и кокорчо, теглят яко държавни заеми, раздават на пенсионери и на държавни служители и не мислят, че това трябва да се връща. Още няколко години ако тези са на власт и ще задминем Гърция по дългове и проблеми. Раздават пари на най-големите хрантутници, после що имало инфлация. Инфлация не се бори с раздаване на пари, а с ограничаване на търсенето и стимулиране на предлагането. Това явно в Харварт не го учат, а щото са много умни, само теглят заеми и раздават.
70
2
 
13
 
! Отговори
До ХаХ преди 1 година
Интересно как задръстванията са безумни при тия цени на горивото. --- София е проектирана за 200 000 население не 2.5 милиона... Уличките са тесни глупчо...
69
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 година
До Мата ХариКое предишно правителство, че много предишни станаха. За мен правителствата са на Бойко и на промяната. Та кой бизнесмен, срещу кое правителство е стачкувал.
68
5
 
10
 
! Отговори
То добре, че е АЕЦ-а преди 1 година
А иначе психодесните съботираха АЕЦ Белене... Добре че беше соца да ви направи АЕЦ иначе досега щехте да сте дали фира ...
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладни години дойдоха! Демокрацията и евро-атлантизма са скъпи удоволствия!
66
4
 
12
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Интересно как задръстванията са безумни при тия цени на горивото. Интересно как вечер по веригите не можеш да се разминеш от колички. Интересно как заведенията се пръскат по шевовете.
65
6
 
12
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
Пука ми за тези 78% процента! Гласуват за чал.гари и харвардски мошенници и после *** ... Аз си гласувам за Герб. Не, че нещо просто между опциите "Ще откраднем но и ще направим за народа"(Герб) и "Само ще откраднем"(ПП) избирам Първата!!!
64
4
 
10
 
! Отговори
хм преди 1 година
Смятайте каква анархия настана, след като дори Боби Михайлов си оттегли оставката и нагло се върна начело на БФС, след като преди това Бойко го беше наритал. Всеки си прави каквото си поиска. Стрижат стадото до кожа и няма кой гък да им каже. Ама много добри момчета били. Много добри комисиони си били прибрали от американската газ. За мен като обикновен човек, няма никакво значение дали комисионите ще ги прибира бойко или харвардците. Важно е да има чобанин, който да въдворява ред.
63
1
 
7
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 година
До хмТези бизнисмени,които надуват цените,точно те стачкуваха срещу предното правителство!Вдяваш ли или ти е трудно с едната гънка в мозъка!