В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
1
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
Залъгвай се как не взимам. Вместо да се онбразоваш и развиеш, ти стоиш и се залъгваш как това и онова не било така. Твой си избор. Иначе- отваряш LinkedIn и гледаш. А на даден човек у нас да плащат 80к евро годишно би струвало около 3 пъти по-малко, отколкото да му плащат 80к евро в Германия.
36
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До Software EngineerПотвърждавам. Същия случай съм и аз. Само компанията е немска. 6к чисто. 5 дни в седмицата. 30 дни отпуск.
35
0
 
10
 
! Отговори
Да бъдем реалисти преди 1 година
Хайде да сложим едни 5000 -7000 хайде 10 000 като нормална заплата в сектора(девелъпъри с някакъв опит) . Не е малко но хайде да не се изхвърляме
34
7
 
7
 
! Отговори
43 преди 1 година
Защо трябва да се натяква на населението, че за нищо не става? То е факт. Населението дълбоко в себе си знае този факт. Затова е толкова комплексирано и го притеснява всичко - расата на други хора, сексуалните предпочитания на други хора, как другите хора си гледат децата, другите хора колко изкарват и пр., защото ако отдели и 5 минути да се погледне обективно, ще стане много, много тъжно
33
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Приятеля ми е софтуерен инженер в Телерик и взима доста голяма заплата, което ме кефи, защото мога да се занимавам с къщната работа и да му кръшкам, когато си пожелая. Голям г-л-у-п-ч-о е, но си го обичам такъв!
32
1
 
23
 
! Отговори
В ИТ сектора преди 1 година
Аман от бомбастични заглавия .Цитираната заплата е изключение и незнам защо се дава като нещо нормално . Да има и такива заплати но колко процента от бранша я взимат .Нашите заплати са високи спор в това няма но 15000 лв не са дори близо до средната заплата в бранша .АманВсе едно да кажеш в медицината има заплато по 50 000 нищо че я взимат 5 човека в държавата
31
7
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Самите те (програмистите) са предприятия и парите, които печелят харчат тук. Осигуряват се на тавана и работодателите им са топ! Какво предпиятие ти трябва? Горубсо, Мини Бобов дол, Кремиковци....някоя друга пумийна яма, която съсипва хората? Недей така. Софтуерът, който пишат, се инсталира на всякакви хардуерни машини и ги съживява.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - Ти не си безделник, а конкретен вид предприемач, ако е вярно това, което си написал. Но и да не е вярно относно теб, сигурно има други такива.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - Ти не си безделник, а конкретен вид предприемач, ако е вярно това, което си написал. Но и да не е вярно относно теб, сигурно има други такива.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистите са фрашкани с пари! Жени, хванете си програмист за приятел, макар и да са скучни и задръстени! Докато бачка по цял ден, вие си пръскате панаира с фитнес маняци и разни други манекени, а оня даже не подозира! Бъдете хитри, дами!
27
1
 
27
 
! Отговори
Software Engineer преди 1 година
Не разбирам защо се пишат такива статии, за да се настройва цялото население срещу софтуерните фирми и специалисти ?Заплати от по 15000лв наистина има, но те се взимат от ръководители на развойната дейност на конкретната фирма. Сцепват си *** от бачкане за тези пари, когато сложиш на теглилката нервите, които хабиш и парите, може би не си заслужава!Аз съм софтуерен инженер с близо 10г. опит. В момента работя за скандинавска компания и взимам 5000лв. чисто, но работя само 4 дни в седмица.
26
2
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Ами малко смени това, с което се занимаваш, и *** да видиш на обикновен Cloud Data Integration специалист колко плащат. От 10к нагоре, ако има комплексни знания. Лично аз с това се занимавам (паралелно имам и 4 екипа, които управлявам- AI, Data Integration, App Integration, Data Analytics), Но и hands-on работа. Lead Architect, накратко. Заплатата ми е около 160к годишно без бонусите. На синиърите в екипа е около 120к..
25
1
 
8
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Желаещи няма защото заплатите са пълна скръб! Пенсиите станаха по-високи от заплатите, ало! БГ държавата плаща обилно на лентяите и "глобява" строго реално работещите! Затова 2 милиона избегаха на запад и още 2 милиона ще избегат до 2030 г.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да учточните за чии фирми работят тези с големите заплати? В чий интерес? На България ли? Или американски фирми засмукват българи и тук им излиза по-евтино? Каква е реалната полза и реалното развитие на т.нар. високотехнологичен сектор в България? Къде има предприятия за производство на продуукти, в резултат на техните разработки?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 - Има в "сектора", но сектора освен работници, си има и ръководители.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ас уча жаваскрипт междо другото в софуни и съм много доволен. Мисля че ще стана програмис скоро, заштото заплатите са добри.
21
3
 
6
 
! Отговори
AcOrP преди 1 година
Какво да си проверяват източниците. 15к са реални не всички взимат толкова но добрите ДевОпс,Софтуерни инженери, Мрежови архитекти, ДБА и подобни с 10+ години опит ги взимат.Като каже някой програмист и все едно е голямата работа ама програмисти дето пишат код на килограм и стават синиър за 1 година стаж няма как да взима 15к джъниър на 3к синиър 5-10к това е.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не я разбирам тази тенденция. Не че не уважавам професията и хората, занимаващи се с това, но не може всички да са it, предприемачи и тн...Малко досадно започва да става" - бачках 8 години по корпорации, но хората в сектора ми омръзнаха ужасно много и реших да ремонтирам апартаменти. 15 ги докарвам сам с шпакловане, боядисване, замазки, каси, дограми, заварки укрепване на стени, ел и вик услуги да не говорим, че в София има 3 пъти повече работа от колкото мъже. За под 1к на ден не взимам обект.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 - Индустриалната революция е изисквала множество хиря, да оперират машините, да добиват материалите, да ги пренасят, после да рязнасят инпридават продукцията. Сега вече се работи над това, да се премахне човека от уравнението.
18
3
 
8
 
! Отговори
900 000 безделника преди 1 година
Те се делят на три групи: 1) Лентяйстват на соц. помощи и лежат по цял ден, а нощем безчинстват; 2) Работещи в сивата икономика, но получават помощи, защото по документи се водят трайно безработни, а след време пак от нашия джоб ще получават соц.пенсии, макар че не са платили нито лев данък или осигуровки; 3) Малък процент от безделниците не са от малцинство, но са на издръжка на родителите си, така че те не тежат на системата.

Спонсорирани публикации