Отново местим стрелките с час назад, това ще стане в 4 часа тази нощ

В България тази практика е въведена през 1979 г.
73
Отново местим  стрелките с час назад, това ще стане в 4 часа тази нощ
Снимка: Pixabay

В нощта срещу 30 октомври местим стрелките на часовниците с час назад заради зимното часово време. Смяната към зимно часово време тази година ще стане в неделя, 30 октомври 2022 от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад.

Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция, припомня БГНЕС.

В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: часовниквремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
36
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 година
Дано това да е последно преместване на стрелката и да си останем на астрономическото (зимно) време. Македонците решиха да останат на лятно време и повече няма да местят стрелките. Гърците решиха да останат на зимно време и това ще им е последната корекция на времето. Турците също си остават на зимно време, румънците също. Руснаците също си останаха на зимно време, и т.н.
29
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да си има смяна на времето. През зимата по астрономическото време, а през лятото с изместеното с един час време. Явно проблема идва от компютиризацията и контрола над хората и затова искат да фиксират времето без местене на часовника през лятото.
28
5
 
4
 
! Отговори
Самада Сиготури преди 1 година
Дамиготури сам тая сутрин ми го намести, опитвах сама, но не успях!
27
6
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Ех, този човек Путин .. направо вие взел "акъла", с него лягате, с него ставате
26
9
 
34
 
! Отговори
смяната на преди 1 година
времето, доказано влияе отрицателно на организма. Биологичния часовник на човеците е в синхрон с астрологическото време и всяко разбъзикване влияе негативно, тва е факт. Време е да се спре с тез глупости, както казва един от истинските американци - само *** може да си мисли че ако отреже една ивица от горната страна на одеалото и я пришие на долнта, ще има по-дълго одеало
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За племето ган4aцu , смяната на времето трябва да е четири пъти в годината, съвсем да се ошашави . Иначе най-добре са си ушевите, събота срещу неделя, един час щавене повече.
24
6
 
10
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
Не е добре за механичните часовници със стрелки да се превъртат назад. Чувал съм го от часовникари.
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само баба Урсула ще каже кога ще спрем да местим часовника.
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ние едно време на село в 3 ч сутринта ставахме да берем тютюна на нивата. Тъмница и половина. С едни фенери си светкахме до нивата. Баба, мама ме вдигаха от сън и към нивата. Бях дете. Няма не искам, няма недей, че после татко като те зарита.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Mad MenЧе си хейтър е ясно, но освен възпитание ти липсват и фундаментални знания за биологията и психиката на хората.
20
9
 
8
 
! Отговори
МВР Перник уроди преди 1 година
МВР Перник в симбиоза с Пернишки мутри ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ, идват в София да убиват в района на 6-то РПУ!
19
6
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Ама все още ли и деца има?Колко са?Гледам повече кучета разхождат а не деца вече.
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полза няма а само луди дето слушкат по инерция и местят стрелките.Часовник на мен не ми трябва,има си слънце и луна за тази работа.
17
11
 
13
 
! Отговори
към 13 преди 1 година
Остави, че възрастните зимата ще стават сутрин посред нощ. Представи си какво ще им е на малките деца, които трябва да стават в дълбокия мрак, за да ходят на градина.
16
10
 
6
 
! Отговори
ss преди 1 година
стига мрънкахте ! Може да ставате в 2 да ходите на пазар в одрин а не можели да си причиняват неодобство да стане веднъж годишно по-рано да си оправи биологичния часовник !
15
10
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Мали-и-и, я кажи за ползите. Много ток ли спести или жъна с комбайна до късно на естествена светлина. Отдавна НЯМА ползи от тава местене.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-интересно е с тази смяна. Иначе от психологическа гледна точка ще настъпи едно ежедневи, една ежедневна прооостотаааа. А така си е много добре, има разнообразие в деня
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново местим стрелките с час назад и се оказваме в нашето българско астрономическо време. Тази нощ напускаме Московската часова зона за една зима. В края на март пак ще сме с Москва.
12
7
 
11
 
! Отговори
Намазаха ни ските преди 1 година
И кво?Некой си навремето казал,че трябва да преместваме стрелките и ние го правим над 100 години без да се замисляме.Защо?Същото е с религиите.Некой измислил бизнес и форма на управление и всички вярват.Хахахахахаха!А преди да го измисли Бог не е имало така ли?!Хахахахах!Абе я у лево бе!Икономия на ток от първата световна,ареее пистааа!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен никога не е имало период на адаптация при смяната на времето. Даже би трябвало да го правят малко по-рано.