Българска музика и ястия: Хотелите в Одрин пълни с нашенци за Нова година

Българските граждани съставляват 90% от клиентите на пазарите
21 дек 2022 07:00, Нели Христова
81
Българска музика и ястия: Хотелите в Одрин пълни с нашенци за Нова година
Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които задоволяват нуждите си от дрехи до храна от северозападната провинция Одрин, предпочетоха граничния град и за новогодишните тържества, като не оставиха празни места в хотелите и ресторантите, които бяха резервирали дни по-рано.

Броят на българите, пътуващи до Одрин за пазаруване, се увеличава с всеки изминал ден. Сега гражданите на съседната държава планират да прекарат новогодишната нощ в Турция, споделят представители на сектора, цитирани от вестник „Хюриет”.

Музикантите добавиха българска музика към репертоара си, а готвачите - български ястия към менюто, тъй като интензивността, която се наблюдава в хотелите и ресторантите, се очаква да продължи и в новогодишната нощ.

"Има голям интерес от страна на българските граждани към всички бизнеси в Одрин. Отделихме 10% капацитет за българи в нашето заведение, което сега е изцяло запълнено", каза Бурак Джансевер, управител на ресторант в града.

На много места в Одрин е поставена светлинна украса за новогодишните тържества.

Междувременно българите се стичат и на местните пазари и улици в Одрин, за да пазаруват. Те отсядат в хотели, които са резервирали дни преди това, и пазаруват в продължение на два-три дни.

При голямото търсене от страна на хиляди българи хотелите в Одрин достигнаха 100-процентова заетост, каза Бирхан Дидин, служител в хотел в региона.

Българските граждани съставляват 90% от клиентите на пазарите, казват търговците в региона.

Общината дори проведе обучение за общуване с българските граждани, като раздаде турско-български речник за пазаруване на служителите на пазара и на персонала, работещ в общинските предприятия.

С неотдавнашно решение от 27 юли на българските посетители беше разрешено да пребивават в страната за максимум 90 дни без визи.

Целта на този ход е да се привлекат повече туристи от съседната страна, което ще даде тласък на приходите в твърда валута на Турция.

Въпреки това турските граждани все още трябва да получат виза, за да посетят България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
23
 
! Отговори
... преди 1 година
епа в турция винаги си е било на кяр да купуваш! Защо да не изкараш и нова годиа там!? При положение, че тука ти вземат 1000лв куверт за една новогодиша вечер, що да не идеш в Одрин и да си посрешнеш новата година срещу 50-80лв куверт за една вечер!? Както ужните ни съседи казват: "Интереса клати феса!" Край на цитата!
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре в Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и др. отколкото да пълня гушите на българските търгаши и спекуланти които са сложили цени по високи от западноевропейските. Не пазарувайте и не празнувайте в България за да не ви обират парите
28
1
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Иначе казано ти смяташ, че у нас няма едни 200к души с доход над 10к на месец (вече са повече), които да могат да си позволят Нова година на Алпите?! Странно мислене.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре в Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и др. отколкото да пълня гушите на българските търгаши и спекуланти които да сложили цени по високи от западноевропейските. Не пазарувайте и не празнувайте в България за да не ви обират парите.
26
4
 
9
 
! Отговори
до Чоко преди 1 година
Тези,които ти поставят минусчета са измекярчетата,които живечт с миналото,някъде 1876 г.Когато(ако) разберат какви са лузърчета ще си скубят косите,а не само.....
25
15
 
7
 
! Отговори
Стига толкова преди 1 година
Представете си за каква селяния ще е. На тоя *** народ трябва да му се обясни и да му се забрани, че в Турция и особено в Одрин краченцата ни не трябва да стъпват! По ред икономически е морални причини.
24
0
 
6
 
! Отговори
Ах...морето преди 1 година
До Чоко > Вярно е! А тук предлагат лаврак за кефал, като порцията е много по-скъпа.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова дълбока КРИЗААААА
22
14
 
14
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Е как бе?! Гордостта на цоцоланата от Люлин (текезесарка провинциалистка) е, че била НА Анталия НА Турция със самолет имало много плюскане на добра цена. Турция си е супер за бедни провинциалисти без достойнство и претенции.
21
6
 
24
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Месец юли, на връщане от мармарис, изкарах няколко дни в Измир. Там е мястото. На крайбрежната улица най-скъпото ястие беше лаврак за 9.50 лева порцията. В ресторант цената за четирима човека не надхвърляше 70-80 лева. Предястия,разядки, осново, десерти, напитки и всичко невероятно вкусно. Килограм домати - 1.20 лева. Цените на хранителните продуктити по бензиностанциите на Шел бяха по-евтини от суперите в София. Бензина 1 лев по-евтин. Е, как да не отидеш пак.
20
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одрин е пълен със ссигани и помаци, не с българи. Истинските българи дори не могат да си представят думите почивка и анадолска ккочина в едно изречение.
19
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
И сега има туристи по брега. Повечето с мотори обикалят крайбрежиието.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както 11 е написал- на НГ аз възприемам да ида на планина (незабравими моменти имахме миналата година в швейцарските Алпи- хем на НГ там, хем на ски още 2 седмици). Излезе колкото президенстския във Велинград като цена (е, малко повече, ама си струва). Другото интересно е да идете някъде, където е лято и третото- на вилата с качествена храна и приятели. Тази година японски рибай, камина, деца, игри, малцово 18-годишно и кеф до зори.
17
9
 
9
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 1 година
България е малка държавица с нехомогенно от всяка гледна точка население, западът ни презира, Русия е в трудна ситуация, за да мисли за нас, така че бъдещето ни отново е в обятията на бившата Османска, имаме вековна традиция с тях, и в интерес на истината, ако някой трябва да се дърпа от другия, това са турците от нас. Нека се омешва народа, пазари, празници...
16
7
 
13
 
! Отговори
прав беше Доган преди 1 година
"Пътят на България към Европа минава през Босфора."
15
8
 
4
 
! Отговори
Да сме наясно преди 1 година
Българи в туркешия не ходят. Ходят онези които говорят на резервен канал.
14
0
 
11
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 1 година
Имаме и чартър до Доминикана, това хубаво, ама си мъкнат и чалгари от България, не искат да знаят за местната музика, васи кича и безвкусица тип халваджан.
13
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Стига с тия клишета как бедността не е порок. Порок е и още как! Тя е въпрос на личен избор, както и всички останали пороци. С разни лафове от преди 400 години не сте интересни. Бедността Е ПОРОК. Не е порок, ако живееш в джамахирия или робство.
12
1
 
19
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
Хората не искат да пълнят гyшитe на алчните ни мутри.
11
3
 
23
 
! Отговори
Лена преди 1 година
и какво лошо има. като няма нормални цени и обслужване и качествена храна и продукти в БГ ще ходим при братята турци. това е.