Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората

В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара
4 мар 2023 10:49, Елка Василева
116
Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората
Снимка: архив, БГНЕС

В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов - бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

Още по темата
“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление според числата, които изнася КЗП.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което е прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
6
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ: преди 1 година
Целта на всяка "Социална СИСТЕМА" е:ДА ви вкара в градското гето,ДА ви ХРАНИ с от падъци и евтини продукти, да ви манипулира политически и да вади печалби от вас , като от ДОЙНА КРАВА!КОЛКОТО СИ ПО ДАЛЕЧ О "ГЕТОТО"---ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КОНТРОЛА Е ЗАНИЖЕН И МАЛЪК И ЧОВЕКА Е ПО-НЕЗАВИСИМ!
78
4
 
5
 
! Отговори
3 преди 1 година
Ревете, пишете и мрънкате за високите цени, а в деня на изборите още в 7:00 сте там пред урните. Хак да ви е, малко ви е, още 100% увеличение ви е малко.
77
1
 
10
 
! Отговори
седефчо преди 1 година
добрееее навсякъде по света има висока инфлация и всичко поскъпва...но как ще обясните че българските производители масово на продуктите намалят грамажа И БРУТАЛНО ВЛОШАВАТ КАЧЕСТВОТО на продуктите си?!?! те преди продуктите като бяха по евтини бяха с лошо качество а сега намален грамаж изключително много лошо качество на българките продукти-е как да купуваме "изберете българското"при това положение???от няколко месеца цената на газта и бензина все пада а те се оправдават със скъпите ресурси?!
76
3
 
5
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
понеже тук тХроловете политизират и тази статия...да ви се обясни чуждите вериги вдигат цените,защото немците не са *** както ги мислите,безбожно високите заплати на българските алчни и лукави мениджъри на ключови позиции в тези търг.вериги и на ръководителите на филиали с 5000-7500 лв. заплата кой мислите че ги плаща простите немци ли...неее потребителите плащащи спекулативните цени!!!после се чудете от къде имат пари за джиПки и по 2-3 апартамента собствени в софия!а далаверките са им отделно
75
3
 
4
 
! Отговори
до магазинера преди 1 година
Синът на наш член на БКП отворил Квартално магазинче и от борсата продава в кварталното магазинче и все беден.........Накрая баща му член на БКП умря оставяйки му наследство и сега милионер
74
2
 
7
 
! Отговори
Шаро преди 1 година
При 1лв млякото , нормално е кашкавалът да е 30+ лева . Проблемът е не в цената, а в качеството. Щото и за 40лв е гаден, изкуствен. За това пазарувам вносните му аналози.
73
2
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Държавата може да защити потребителите по много начини, но не го прави. Например: да изследва сирене и колбаси за превишено съдържание на вода или необявени съставки, или пък за невярна информация. Или през монополните цени на газ и дизел. Газа на борсите се срина, но не и цените му в България. Всъщност така поемат потребителите инфлацията. И пият една студена вода. Държавата не трябва да се меси в пазара, това го прави конкуренцията. Заради нея имаше фалирали търговци - Карфур, Пикадили и др.
72
7
 
7
 
! Отговори
Промяната преди 1 година
Високите цени са заради заемите, които взеха Кирил Петков и Асен василев, както и заради хаотичното повишение на пенсиите. Това наля милиарди пари в джобовете на хора, които не работят, не отидоха в икономика и така се генерира инфлация.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тъжното е,че въпреки голямата надценка,големите търговски вериги пак остават доста по-евтин вариант в сравнение с малките квартални магазинчета. Там не облагат българските търговци с процент за позициониране на регали или за реклама,но въпреки това цените са по-скъпи. Това ни показва,че и малките магазини ни дерат кожата неправомерно
70
2
 
4
 
! Отговори
Бг политик преди 1 година
Ние освен прах в очите за последните 15 години друг продукт не произвеждаме.
69
5
 
8
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Тоест, всеки опит от страна на държавните институции да защитят потребителя от изкуствено завишените цени и снижено качество на хранителните продукти е нарушение на закона???????? Тоест, държавата не разполага със законови механизми регулиращи ценообразуването в защита гражданите си????????? Ами тогава това не е държава!!!!! Пита се: За къв $%й плащаме данъци!?!?!?
68
0
 
6
 
! Отговори
ффффф преди 1 година
Като се опитваме да вървим напред само с мързел,селски тарикатлък и невежество,това ще бъде крайния резултат.Едни невежи араби идват у нас,и въртят търговия,и ние им ставаме буквално трудови роби,и те ни стават господари.Това сме ние,за най-голямо съжаление.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Таня------Джордж Буш-младши твърдеше:"Има Ислямски ФАШИЗЪМ" вероятно Буш-старши му признал че ИМА........Рейгън твърдеше че бедността е за некадърници и верните му мюсюлмани в Близкият изток около 1989 се заеха да изтребят всички мюсюлмани без пари просещи по улиците........2023 ги пращат в Германия и Западна Европа вместо да ги избият на место......такива червени мюсли ти го в дупката Таня та КЕФ ама после
66
1
 
3
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
СВОБОДНОТО ПРОИЗВОДСТВОИ ПАЗАРА ---- СА ВСИЧКО!!!!!!МЕРКИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ---СА НИЩО!!!!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат ви преди изборите---ЗА ДА ВИ ПОМПАТ С КОМУНИЗЪМ И ПРОСТАЩИНА! -----///------ Завиждам Ви за това колко ясно и изчерпателно се изразявате! Уважуха!
64
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Апетитът за пресно масълце с конфитюр върху бел лебец и пълномаслено млекце с какао с нищо не може да се уравновеси, освен по естествен начин с цените. На консуматора никога няма да му стигне, а производителя никога не може да насмогне на лакомията. Затова пазарът е най-безболезнения начин. Освен това има и война.
63
1
 
3
 
! Отговори
ЕКСПЕРТА Е ПРАВ: преди 1 година
Лъжат ви преди изборите---ЗА ДА ВИ ПОМПАТ С КОМУНИЗЪМ И ПРОСТАЩИНА!
62
2
 
6
 
! Отговори
Док преди 1 година
До 63 Какво по-точно подарявате вие "богатите"?! В Европа разпределение на добавената стойност м/у труда и капитала е 30/70. В България е 10/90. Давате три пъти по-малко от печалбата си, спрямо средното за Европа! В същото време цените в магазина по-високи от средно европейските. Да ядат маргарин викаш, а? Ми нали ще се споменат скоропостижно, ба, другарко? На кого ще си продаваш чалъмите после? Нали трябва някой и да работи. И да потребвява после.
61
2
 
13
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Храни си твоите деца с маргарин и не давай акъл, как бедните да живеят добре! Нагла си, а както виждам и проста!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня Шмаатко,чакам отговор,кои родни марки кашкавал са били на цени над 30 лева преди пет години?

Спонсорирани публикации